Comisia Juridică a aprobat solicitarea DNA pentru urmărirea penală a lui Bănicioiu. Flagrant cu o cutie de bomboane
Parlamentul a făcut vineri un pas pentru ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu. Majoritatea deputaților din Comisia Juridică au votat ca procurorii DNA să înceapă urmărirea penală împotriva fostului ministru al Sănătății.
UPDATE Nicolae Bănicioiu este acuzat că ar fi primit de la doi oameni de afaceri aproape 4 milioane de lei mită. Votul final se va da marți, în plenul Camerei Deputaților.
Cu aceeași siguranță cu care spunea acum 5 ani că avem tot ce ne trebuie în spitale pentru a trata răniții de la Colectiv, Nicolae Bănicioiu declară acum că este nevinovat.
Ba mai mult, în fața colegilor din Comisia Juridică, fostul ministru al Sănătății a susținut că procurorii au vrut să îi întindă o cursă.
Nicolae Bănicioiu, deputat Pro România: ”Au fost făcute provocări, încercări de flagranturi, urmăriri, în sensul că a venit cineva să îmi dea la un moment dat o cutie de bomboane”.
Dar procurorii susțin că, pe când era ministru al Tineretului, apoi al Sănătății, Nicolae Bănicioiu ar fi primit 4 milioane de lei mită pentu a propulsa anumite persoane în funcții înalte în spitale, dar și pentru a finanța spitalele cu care unii oameni de afaceri aveau contracte.
Doar Eugen Nicolicea, fostul coleg de la PSD, l-a susținut în comisie. 19 aleși au fost pentru ridicarea imunității. Votul final se va da marți, în plenul Camerei Deputaților.
Imunitatea, armă pentru parlamentarii cu probleme penale
Imunitatea a fost o armă de care s-au bucurat mulți parlamentari de-a lungul vremii.
În acest mod, cu ajutorul colegilor a scapăt de dosar penal Florian Bodog, anul trecut.
La fel și Călin Popescu Tăriceanu, pe care procurorii ar fi vrut să îl urmărească penal pentru fapte de corupție și Rovana Plumb care a scăpat de dosarul Belina.
Să nu uităm de cazurile răsunătoare din 2015, Dan Șova și Varujan Vosganian.
Dacă în ultimii ani au făcut scut în jurul multor colegi, parlamentarii vor să arate acum, în prag de alegeri, că s-au schimbat.
Președintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Nicușor Halici, la finalul şedinţei: "E adevărat că s-a mai întâmplat să nu fie chiar aşa, dar astăzi demonstrăm şi noi, mai ales PSD, că nu mai punem absolut nicio piedică nimănui".
Nicolae Bănicioiu nu mai apare pe liste la alegerile parlamentare și mai este vizat și de alte dosare.
În câteva zile se împlinesc 5 ani de la incendiul de la Colectiv, iar rudele victimelor și-ar dori ca această tragedie să apese moral, dar și penal pe umerii lui Nicolae Bănicioiu.
În acești 5 ani, ministrul Sănătății de la acea vreme care ne spunea că aveam de toate în spitale ca să tratăm răniții a fost audiat o singură dată ca martor în dosarul deschis la Parchetul General.
S-a întâmplat anul trecut și de atunci nu am mai auzit nimic de la anchetatori.
- - -
Comisia Juridică din Camera Deputaților a dat aviz favorabil solicitării DNA privind urmărirea penală în cazul deputatului Nicolae Bănicioiu, care este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită
Astfel, s-au înregistrat 19 voturi pentru ridicarea imunității și 2 împotrivă.
Votul final pentru ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu se va da marți, 27 octombrie, în plenul Camerei Deputaților.
Bănicioiu, care a venit însoţit de avocata sa, a spus că nu înţelege de ce n-a fost audiat până acum şi a dezminţit mai multe acuzaţii aduse de denunţător.
"Sunt nişte minciuni. (...) Poziţia mea este foarte clară. Eu vreau să ajungem cât mai repede cu discuţia pe fond. Până acum nu am fost audiat, nu înţeleg de ce nu am fost audiat. Mi-a spus doamna avocat şi înţeleg din multe păreri juridice că puteam fi audiat de câte ori era nevoie. Nu mai candidez. Să stea lumea liniştită. Vreau eu să lămurim practic chestiunea asta şi văd cum e posibil totuşi ca în România denunţătorul să fie crezut absolut oricând, dar să rămână cu tot, să i se ofere protecţie, imunitate şi orice. Pot să-mi ia imunitatea şi orice că oricum le-am dat-o eu", a spus Bănicioiu, potrivit Agerpres.
Avocata Eliza Ene a afirmat că există "nişte denunţuri din anul 2015".
''La acel moment Parchetul a considerat că nu sunt suficiente dovezi astfel încât să dea naştere unei urmăriri penale cu privire la domnul Bănicioiu. Motivele pentru care ne aflăm astăzi în faţa Comisiei juridice mie personal îmi sunt străine. Din 2015 şi până în prezent nu s-a făcut niciun act de urmărire penală în acest dosar. Nu există nicio dovadă directă sau indirectă care să-l implice pe domnul Bănicioiu în vreun fel. Denunţătorii nu l-au văzut, nu l-au cunoscut, n-au vorbit niciodată personal cu dânsul", a precizat avocata.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor urmează să întocmească, vineri, raportul în cazul solicitării DNA privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a deputatului Nicolae Bănicioiu pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată.
DNA cere ridicarea imunității lui Bănicioiu, acuzat că a luat șpagă peste 3,5 milioane lei
Direcția Națională Anticorupție a cerut oficial Camerei Deputaților să îi ridice imunitatea lui Nicolae Bănicioiu, pentru a putea demara împotriva acestuia o anchetă penală.
Deputatul Bănicioiu este bănuit de trafic de influență, dar și de luare de mită.
Acesta - sustin cei de la DNA - ar fi primit de la doi oameni de afaceri 4 milioane de lei, adica aproximativ 800.000 de euro, șpagă. Totul, în perioada în care a fost ministru.
În prezent, el este deputat Pro România, partid care este condus de Victor Ponta.