Elena Udrea afla saptamana viitoare daca va fi arestata pentru noul dosar. Ce a declarat fostul ministru in fata deputatilor

×
Codul embed a fost copiat

Libertatea Elenei Udrea depinde iarasi de votul Camerei Deputatilor, care se va intruni saptamana viitoare.

Vineri, parlamentarii din Comisia Juridica a camerei au fost de acord cu cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale. Insa n-au aprobat si solicitarea de retinere si arestare preventiva a Elenei Udrea intr-un nou dosar, in care este acuzata ca ar fi luat aproape 5 milioane de dolari mita.

Avizul comisie este insa unul consultativ. Decisiv va fi votul dat de plenul camerei, cel mai probabil miercuri. PSD si PNL au anuntat deja ca vor vota pentru arestarea Elenei Udrea.

Cererile de retinere si de arestare preventiva, respinse
Cererea de retinere a fost respinsa de catre comisie, intrucat a intrunit doar 11 voturi "pentru" din 22 de membri prezenti. Ar fi fost nevoie de 12. S-au inregistrat 8 voturi "impotriva" si doua abtineri.

"Au fost 22 de voturi valabil exprimate: 11 voturi "da", opt voturi "nu", doua abtineri si unul a fost nul, prin urmare nu a fost intrunita majoritatea ceruta din regulament pentru a fi incuviintata cererea. Comisia este in situatia de a spune plenului numai rezultatul votului si plenul va decide. Comisia nu a votat impotriva. Era nevoie de 12 voturi pentru ca cererea sa fie aprobata", a explicat vicepresedintele comisiei Ciprian Nica, potrivit Agerpres.

Citește și
Elena Udrea - AGERPRES
Cum explica Elena Udrea povestea celor 5 mil. dolari de la unul dintre "baietii destepti" din energie
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Si cererea de arestare preventiva a picat la votul in comisie, intrucat a intrunit doar 11 voturi "pentru", 7 "impotriva", doua abtineri si un vot nul. Avizul este consultativ, plenul urmand sa fie suveran in acest caz. Comisia va propune un proiect de hotarare in care se preciza ca nu s-a incuviintat cererea DNA de retinere si arestare.

Elena Udrea acuzata de procurorii anticoruptie ca ar fi primit o mita de 5 milioane de dolari de la unul dintre "baietii destepti din energie" ca sa-l ajute sa-si prelungeasca un contract banos cu statul. Vineri dimineata, Elena Udrea a dat explicatii in fata colegilor parlamentari.

"Inteleg acum ca ciuta anticoruptiei este Elena Udrea, deci trebuie sa-i facem dosare, sa o arestam de cate ori trebuie sa dam mesajul ca ne luptam cu coruptia in Romania. Exista vreo tara normala la cap in care sa arestezi un om de atatea ori preventiv in cateva luni? Nu sunt un pericol social, dar devin de saptamana viitoare pentru niste fapte presupuse a fi sarvarsite in 2011?", a declarat Udrea.

Udrea: Puscaria nu este un subiect vesel, in cazul meu este in colectia de toamna-iarna

Elena Udrea a afirmat, dupa audierea la Comisia juridica, ca puscaria nu este un subiect vesel, dar, in cazul sau, a ajuns in colectia de toamna-iarna, adaugand ca le-a cerut parlamentarilor sa faca ce este bine pentru Romania in acest moment.

Udrea a fost intrebata daca este pregatita moral si fizic pentru o noua incarcerare. "Daca nu ar fi un subiect atat de trist, v-as raspunde cu o gluma, dar puscaria nu este un subiect vesel, desi la mine este deja puscaria in colectia de toamna-iarna, pentru ca a fost primavara-vara, la fiecare sezon inca o cerere de arestare. Niciodata nu esti pregatit pentru asa ceva", a spus ea.

Elena Udrea a precizat ca le-a cerut deputatilor din Comisia juridica sa faca ceea ce cred ca este bine pentru Romania.

"Sa faca ce cred dansii ca este bine pentru Romania in momentul acesta. Suntem in Parlamentul Romaniei, iar Parlamentul este forul legislativ, este puterea legislativa in aceasta tara. Cata vreme exista democratie, puterea este la Parlament, el este format din oameni mai buni, mai putin buni, ca toata societatea, alesi care au voturi in spate si le-am spus sa faca asa cum considera ei ca trebuie sa arate Romania de acum incolo", a declarat Udrea.

Deputatul a completat ca are foarte multe lucruri de spus in fata procurorilor. "Procurorii nici macar nu m-au chemat sa ma intrebe. Am atat de multe lucruri sa le spun cand ma vor chema sa ma intrebe, incat sper sa aiba interesul si dorinta sa asculte ce am eu de spus", a punctat Udrea.

Fostul ministru si-a consultat joi noul dosar, alaturi de avocatul sau.

"Ati mai vazut pe cineva care e arestat ... la care se incearca arestarea a 3-a oara in 3 luni de zile? Denunturi sunt pe numele tuturor politicienilor."  a spus Elena Udrea, vineri dimineata, inainte de sedinta.

In opinia fostului ministru, prin incercarea de arestare a sa, "se incearca" reducerea la tacere atat a politicienilor, cat si a presei.

"Pentru cine eram un pericol? Pentru cei care nu vor o clasa politica sau nu vor politicieni care sa spuna lucruri. Mai auziti pe cineva ca vorbeste in tara asta? Presa tace. Uitati, dosarul acesta este legat si de presa, de un ziar de fapt, dar o sa vedeti ca nu numai ... Este clasa politica redusa la tacere, presa redusa la tacere. Cine mai vorbeste in Romania?" - a spus Udrea, pe holurile Parlamentului, vineri dimineata.

Pe de alta parte, fostul ministru al Turismului spune ca exista o coincidenta "foarte ciudata" in acest caz.

"E o coincidenta foarte ciudata. Data trecuta m-au arestat cu 3 zile inainte de congresul PMP, acum iarasi se incearca arestarea cu 3 zile inainte de congresul PMP. Deci cred ca acest congres imi aduce mie ghinion. O sa le recomand sa nu mai faca congrese." - a spus Elena Udrea.

Prima data, Elena Udrea a fost arestata preventiv pe 11 februarie in dosarul "Microsoft". Dupa 6 zile a mers in arest la domiciliu, iar pe 25 februarie a fost din nou arestata in dosarul "Gala Bute". La sfarsitul lunii aprilie a parasit penitenciarul Targsor pentru arest la domiciliu, acum fiind sub control judiciar.

Miercuri, Biroul permanent al Camerei Deputatilor a decis ca solicitarile privind incuviintarea urmaririi penale si a retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea sa fie trimise Comisiei juridice, care are termen trei zile pentru intocmirea raportului.

"Astazi am avut pe ordinea de zi o solicitare a procurorului general cu privire la inceperea urmaririi penale a deputatului Elena Udrea si o cerere a ministrului Justitiei cu privire la retinerea si arestarea preventiva a doamnei deputat. Conform regulamentului, s-au dat trei zile la Comisia juridica pentru intocmirea raportului, asta inseamna pana vineri, urmand ca in Biroul permanent de luni sa se stabileasca cand va intra in plen, in maximum cinci zile. Din discutiile avute cu presedintele Camerei, cel tarziu miercurea viitoare va fi si votul final", a spus secretarul Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu, miercuri, la finalul sedintei Biroului permanent.

El a adaugat ca dosarul Elenei Udrea cuprinde sapte volume, 1.867 de pagini.

Elena Udrea este acuzata de luare de mita, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu, dar si operatiuni comerciale incompatibile cu functia ei de ministru al Turismului.

De departe, cea mai grava acuzatie se refera la o presupusa relatie de afaceri cu Bogdan Buzaianu, unul dintre baietii destepti din energie pe care fosta lidera democrat liberala l-ar fi ajutat sa se imbogateasca.

CITITI SI: Scandalul din jurul vilei care ar putea sa o trimita din nou dupa gratii pe Elena Udrea

Contractele incheiate intre Hidorelectrica si companiile "baiatului destept" Bogdan Buzaianu, pe care le-ar fi girat Elena Udrea in schimbul unei spagi de cinci milioane de dolari, cum sustin procurorii, ar fi pagubit statul cu peste un miliard de euro. In prezent, pe rolul instantelor exista cinci procese in justitie prin care Hidorelectrica incearca sa isi recupereze uriasele pierderi.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Elena Udrea a stat 7 ore in Parlament pentru a-si citi noul dosar de coruptie. Cine a denuntat-o pe fosta sefa a Turismului
Elena Udrea a stat 7 ore in Parlament pentru a-si citi noul dosar de coruptie. Cine a denuntat-o pe fosta sefa a Turismului

Sapte ore a stat Elena Udrea in Parlament, pentru a citi cele doua mii de pagini ale noului sau dosar de coruptie.

Cum explica Elena Udrea povestea celor 5 mil. dolari de la unul dintre
Cum explica Elena Udrea povestea celor 5 mil. dolari de la unul dintre "baietii destepti" din energie

Noul dosar al Elenei Udrea, in care e acuzata ca ar fi luat mita 5 milioane de dolari, a ajuns la Camera Deputatilor. Comisia juridica va analiza cererea DNA de a incuviinta cercetarea, retinerea si arestarea preventiva a fostului ministru al Turismului.

Scandalul din jurul vilei care ar putea sa o trimita din nou dupa gratii pe Elena Udrea.
Scandalul din jurul vilei care ar putea sa o trimita din nou dupa gratii pe Elena Udrea. "Vor sa scape de persoane incomode"

Elena Udrea este gata sa depuna marturie, ba chiar ar fi facut marti si un denunt in legatura cu noile acuzatii ce o vizeaza. Intre acestea si faptul ca ar fi pus mana ilegal pe o vila de la malul marii pe care ar fi modernizat-o cu fonduri private.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.