Cum explica Elena Udrea povestea celor 5 mil. dolari de la unul dintre "baietii destepti" din energie
Noul dosar al Elenei Udrea, in care e acuzata ca ar fi luat mita 5 milioane de dolari, a ajuns la Camera Deputatilor. Comisia juridica va analiza cererea DNA de a incuviinta cercetarea, retinerea si arestarea preventiva a fostului ministru al Turismului.
Pana atunci insa, protagonista acestui nou scandal de coruptie poate studia dovezile stranse de acuzare impotriva ei. Deputatii s-ar putea intruni pana cel tarziu miercurea viitoare, pentru a dezbate si vota solicitarea procurorilor.
Elena Udrea este acuzata de luare de mita, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu, dar si operatiuni comerciale incompatibile cu functia ei de ministru al Turismului.
De departe, cea mai grava acuzatie se refera la o presupusa relatie de afaceri cu Bogdan Buzaianu, unul dintre baietii destepti din energie pe care fosta lidera democrat liberala l-ar fi ajutat sa se imbogateasca.
"Pe filiera PDL s-au prelungit in 2009 contractele, pana in 2018", afirma un oficial de la Hidroelectrica la adapostul anonimatului.
Iar contractele cu baietii destepti au fost aproape sa falimenteze una dintre companiile profitabile ale statului. Grupul de firme patronat de Buzaianu detinea o cota de 80 de procente din totalul contractelor de energie electrica.
Hidroelectrica producea kilowatul la un pret de 187 de lei, si fortat il vindea lui Buzaianu la un pret mult mai mic: intre 103 si 132 de lei per kilowat. Asta in timp ce pretul pietei era de 224 lei. Afacerea era una cu adevarat profitabila pentru omul de afaceri, cata vreme el vindea energia mai departe unor consumatori industriali, la preturi de pana la 250 de lei kilowatul, ceea ce insemna un profit aproape dublu.
Contractele incheiate intre Hidorelectrica si companiile baiatului destept Bogdan Buzaianu, pe care le-ar fi girat Elena Udrea in schimbul unei spagi de cinci milioane de dolari, cum sustin procurorii, ar fi pagubit statul cu peste un miliard de euro. In prezent, pe rolul instantelor exista cinci procese in justitie prin care Hidorelectrica incearca sa isi recupereze uriasele pierderi.
Elena Udrea, suspect: "Este exclus ca eu sa ii fi cerut mita. Dar corelat cu fapta aceasta, nu asa cum este descrisa de procurori, stiu niste lucruri, lucruri pe care de doua saptamani incerc sa le spun parchetului. Am incercat sa dam de urma dosarului disjuns din dosarul Gala Bute, pe tema finantarii PDL Bucuresti in campania din 2012, pentru a depune acolo o precizare in care se vorbeste despre aceasta situatie, despre acesti bani dveniti de la domnul Buzaianu."
Elena Udrea recunoaste totusi ca Buzaianu ar fi pus la bataie milioane de euro din profiturile sale uriase.
Elena Udrea, suspect: "In acest moment nu pot sa va spun nimic. Sunt rigorile unui dosar si nu vreau sa fac o greseala, dar va asigur ca atunci cand va pot spune in detaliu cum s-au petrecut lucurile, o sa o fac. Pana atunci am spus parchetului."
In nevinovatia Elenei Udrea crede si fostul presedinte Traian Basescu. Pe vremea cand lucrau impreuna la Cotroceni, amandoi condamnau istetimea si relatiile influente ale baietilor destepti din energie.
Insa unul dintre ei ar putea sa o puna in incurcatura pe fosta consiliera prezidentiala. Soarta ei depinde de votul colegilor sai din camera deputatilor. Dosarul Mita pentru Udrea a ajuns deja in parlament. Este tinut sub paza la comisia juridica, pana cand Elena Udrea va veni sa-l rasfoiasca.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, Parlament, elena udrea, coruptie, imunitate,
Dată publicare:
21-10-2015 10:42