Cîţu: Cultura ne ajută să înţelegem mai bine viaţa şi societatea în care trăim

Florin Citu
Agerpres

Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată, sâmbătă, în plenul Senatului printr-un eveniment la care au participat elevi de gimnaziu.

Copiii, unii îmbrăcaţi în costum popular, au ocupat băncile senatorilor, iar evenimentul a fost deschis de preşedintele Senatului, Florin Cîţu.

"Această zi pe care o sărbătorim an de an ne reaminteşte şi ne spune de fiecare dată câte o poveste bogată şi deplină despre cine suntem şi care sunt reperele şi valorile noastre culturale, care ne definesc ca popor. Cultura ne ajută să înţelegem mai bine viaţa şi societatea în care trăim. O societate bogată în opere literare ale cărturarilor iluminişti, în creaţii artistice inestimabile, în cunoaştere ştiinţifică şi, nu în ultimul rând, în evenimente memorabile ale elitelor paşoptiste şi ale tuturor celor care s-au jertfit pentru ca această ţară să fie ce este astăzi: o democraţie tânără şi consolidată, membru deplin al familiei europene, un partener relevant şi de încredere în organizaţii internaţionale, toate acestea construite pe o moştenire culturală valoroasă care contribuie zi de zi la formarea unui sentiment profund de mândrie şi apartenenţă naţională", a declarat Florin Cîţu.

Potrivit preşedintelui Senatului, "cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce îl reprezintă".

"Cuvântul cultură înseamnă a cultiva şi a avea grijă. Este exact ceea ce noi avem datoria să facem pentru această valoroasă moştenire culturală. Cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce îl reprezintă. Pe lângă această formă de identitate, ne oferă şi un puternic sentiment de apartenenţă şi de manifestare a valorilor şi credinţelor", a continuat Cîţu.

Citește și
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

El a vorbit şi despre poetul naţional Mihai Eminescu.

"Este foarte important acest moment în care cultivăm şi imaginea poetului emblematic, pentru că astfel contribuim fiecare în parte la ceea ce înseamnă de fapt cultura unei naţiuni", a subliniat preşedintele Senatului.

Cîţu i-a felicitat pe participanţii la eveniment.

"Într-o realitate plină de contradicţii economice, sociale, politice este nevoie şi de asemenea gesturi care până la urmă nu fac decât să ne amintească că suntem români şi gândim, trăim româneşte", a conchis preşedintele Senatului.

Şi vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a subliniat importanţa Zilei Culturii Naţionale şi a evocat repere ale culturii româneşti.

"Toată lumea de ziua culturii are pe buze numele lui Mihai Eminescu. Este, însă, o zi în care avem obligaţia să menţionăm şi nume de femei care şi-au pus amprenta asupra culturii naţionale, iar lista cu nume de femei merită să înceapă cu Veronica Micle, a fost îngerul blond al lui Mihai Eminescu, una din autoarele de poezii şi nuvele, semnatară a unor traduceri din revistele vremii, o femeie care a avut o influenţă extraordinar de bună asupra poetului nostru naţional. La şcoală sau acasă vi s-a vorbit sunt sigură şi de Regina Maria. (...) Regina Maria a avut un talent extraordinar să adune oameni, să sprijine cultura, a fost scriitoare, pictoriţă, a susţinut cultura şi artele, dar mai ales a promovat cu eleganţă portul nostru popular, stârnind admiraţia unui întreg mapamond. Să nu uităm de alte nume de doamne de origine română, românce care au promovat cultura peste graniţe. Herta Muller, este un alt reper al culturii româneşti, iar discursul său susţinut atunci când i s-a decernat premiul Nobel pentru literatură a sunat într-o frază aşa: nimic nu ne vorbeşte la fel de puternic ca o carte, o carte care nu aşteaptă nimic în schimb în afară de ceea ce gândim şi simţim", a mai spus Gorghiu, care a evocat şi personalitatea scriitoarei Ileana Vulpescu.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

"Vă invit să descoperiţi cultura în fiecare zi", a declarat preşedintele ICR, Liviu Jicman, care i-a invitat pe copiii să trimită propuneri pentru organizarea Zilei copilului la reprezentanţa Institutului din Chişinău.

Actorul Claudiu Bleonţ a recitat poezii de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Lucian Blaga şi Marin Sorescu. Poezii de Eminescu au recitat şi mai mulţi tineri. Scriitorul Petre Crăciun le-a citit copiilor poveştile "Zmeul fără carte" şi "Lacul vindecător" din volumul său "100 de poveşti şi basme".

Elevii au vizitat cu această ocazie Palatul Parlamentului.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Premierul Ciucă: Ziua Culturii Naţionale ne reaminteşte cine suntem
Premierul Ciucă: Ziua Culturii Naţionale ne reaminteşte cine suntem

Personalitatea culturală românească este demnă de a sta fără complexe alături de marile culturi, iar identitatea naţională şi-a câştigat locul cuvenit în lume, afirmă premierul Nicolae Ciucă în mesajul transmis sâmbătă de Ziua Culturii Naţionale.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.