Ciolacu nu se grăbește să propună un ministru la Apărare. Surse: PSD ar vrea să facă un schimb de ministere
Partidul Social Democrat nu se grăbește să găsească un înlocuitor pentru Vasile Dîncu la Ministerul Apărării Naționale, portofoliu care aparține PSD-ului, potrivit protocolului alianței de guvernare.
Mai mult decât atât, Marcel Ciolacu a cerut o şedinţă a coaliţiei PSD-PNL-UDMR, înainte de a lua decizia în partid, deşi social-democrații ar trebui să facă o propunere de înlocuitor pentru Dîncu, apoi să ceară aprobarea coaliţiei.
Primul scenariu: PSD încearcă să facă un schimb de ministere cu PNL
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Surse politice au explicat pentru Știrile Pro TV că PSD are în vedere două scenarii pentru perioada următoare, iar unul dintre acestea ar fi să propună PNL-ului un schimb de ministere.
Astfel, la negocierile cu liberalii în cadrul coaliției, Ciolacu și compania ar putea cere un alt portofoliu din Guvern, pe motiv că, oricum, în Ministerul Apărării Naționale nu ministrul este cel care are ultimul cuvânt de spus, iar deciziile foarte importante sunt luate ”în altă parte”.
PSD ar putea cere la schimb un minister care să nu fie considerat ”de forță”. Asta, deși social-democrații ar vrea să pună presiune și pe ministrul Internelor, Lucian Bode, care a fost implicat recent în câteva scandaluri, precum scandalul din jurul lucrării de doctorat şi licitaţia în urma căreia ministerul a cumpărat BMW-uri.
Potrivit surselor politice, PSD știe că sunt șanse mici să primească Ministerul de Interne, astfel că și-ar putea îndrepta atenția spre Ministerul Energiei.
Întrebat dacă, după demisia lui Vasile Dîncu de la Ministerul Apărării, va cere demisia ministrului Energiei, Virgil Popescu, Ciolacu a spus: "Modul meu de a funcţiona nu este acesta şi îmi cer scuze dacă deranjez pe cineva".
"Eu cred că începem să trăim într-o României normală şi aşezată instituţional, cu fiecare ce atribuţii are, conform Constituţiei. Să respectăm acest lucru. Eu trocuri că îl vreau afară pe nu ştiu care pentru că nu ştiu care a fost dat, cred că sunt lucruri... Nu sunt un fan al domnului ministru al Energiei. Acest lucru vi-l pot spune cu toată tăria", a mai adăugat Marcel Ciolacu.
PNL nu vrea să facă schimb de ministere cu PSD
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat marţi, despre schimbul de ministere, că nu crede că îşi permite cineva în momentul de faţă o perioadă lungă de negocieri politice sau reaşezare. El a precizat că liberalii îşi doresc o perioadă tranzitorie cât mai scurtă şi aşteaptă din partea PSD această nominalizare la Ministerul Apărării, cât mai repede, el menţionând că nimeni nu le poate influenţa sau impune un anume nume pentru acest portofoliu.
"Pentru PNL lucrurile sunt mai mult decât clare. Această demisie a domnului Dîncu nu deschide sub nicio formă calea către noi negocieri politice sau calea către o remaniere guvernamentală. Acesta este atributul primului ministru - el decide, cum şi când se va face şi dacă se va face acest lucru. La fel, nu ne dorim să creăm în acest moment tensiuni sau situaţii de renegociere politică pentru o eventuală reaşezare a ministerelor. (..) Avem un context de securitate şi geopolitic extrem de complicat, un context economic greu, iar Ministerul Apărării sau Ministerul Energiei - pentru că a fost invocat - sunt ministere cheie care în mod obligatoriu trebuie să fie conduse de miniştri titulari", a declarat Ionuţ Stroe la Palatul Parlamentului, potrivit News.ro.
Ionuţ Stroe a precizat că ”nu înţelege această supărare a social-democraţilor”.
”Până la urmă, decizia le aparţine. Nimeni nu le poate influenţa sau impune un anume nume pentru acest portofoliu. Eu cred că nominalizarea din partea lor trebuie să vină cât mai rapid posibil, dacă nu chiar urgent. Pentru că, vedeţi bine România este parte a unor angajamente militare, ale unor obligaţii asumate în raport cu NATO, mai ales acum când războiul este la graniţele ţării noastre. Portofoliul Apărării trebuie să primească un Ministru titular, iar PSD are toată libertatea în a stabili care sunt criteriile şi care sunt persoanele care califică pentru această funcţie”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL, după demisia lui Vasile Dîncu de la Ministerul Apărării.
Despre scenariul unui interimat mai lung la Ministerul Apărării, Ionuţ Stroe a afirmat că ”nu ne permitem aceste sincope în activitatea acestui Minister şi în acţiunile acestui Minister”.
”Ne dorim o perioadă tranzitorie cât mai scurtă, de asta aşteptăm din partea PSD această nominalizare”, a afirmat Stroe. Purtătorul de cuvânt al PNL a mai arătat că ”încă nu putem să vorbim despre instabilitate guvernamentală sau politică”, după demisia lui Vasile Dîncu.
”Noi ne dorim responsabilitate, noi ne dorim un Guvern funcţional, un Minister al Apărării care, evident, să-şi onoreze cu seriozitate toate angajamentele. De asta, credem că este nevoie, pentru a nu genera tensiuni suplimentare sau ştiu eu alte negocieri politice, care ar putea să afecteze această relaţie, ne dorim un ministru sau o propunere din partea PSD pentru acest portofoliu”, a explicat Stroe.
Scenariul 2: PSD trebuie să găsească un ministru al Apărării. Numele lui Mihai Tudose, vehiculat
Al doilea scenariu luat în calcul de PSD, potrivit surselor politice, este să decidă numele viitorului ministru al Apărării, iar apoi să-l comunice în cadrul coaliției de guvernare.
În partid, în ultima perioadă, au fost vehiculate numele fostului premier Mihai Tudose, precum și al senatorului PSD Angel Tîlvăr.
Sursele politice mai spun că Tudose este privit cu scepticism pentru preluarea funcției de ministru al Apărării, din cauza felului său de a ironiza anumite situații, care nu s-ar potrivi cu disciplina militară.
CITIȚI ȘI: Mihai Tudose, mesaj batjocoritor: ”Nu uitați să purtați mască... începe să pută”