Cum a ajuns Vasile Dîncu să piardă funcția din Guvern. Declarațiile care au dus la demisia Ministrului Apărării
Vasile Dîncu a ajuns să piardă funcția de ministru al Apărării Naționale după ce a făcut o serie de declarații controversate.
Recent, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat că îl aşteaptă pe Ministrul Apărării să revină în ţară de la reuniunea ministerială a NATO pentru a avea „o discuţie foarte deschisă” despre opinia acestuia cu privire la războiul din Ucraina, conform Agerpres.
Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, Dîncu a scris pe Facebook că a ajuns, în orele rămase libere până la îmbarcarea în avion din Bruxelles, la o librărie unde „nu se aude vocea idioților”.
„Nici răcnetele proştilor şi nici şoaptele mieroase ale ticăloşilor nu pătrund până aici”, a spus el de la librăria Filigranes, potrivit News.ro.
„De aici îţi poti lua energia pentru a ignora tembelismul solemn, puţinătatea de minte sau analfabetismul agresiv. Iţi dai seama aici că de planeta lor te despart zidurile din cărţi ale câtorva biblioteci. Ei nu vor înţelege niciodată cum dincolo de nişte amărâte de coperţi de carton se poate deschide o lume fără limite. Nu o să ştie niciodată că există o asemenea cetate cu ziduri de aer, dar în care nu vor putea pătrunde pentru a arunca cu pietre. Aici e un paradis ascuns şi niciodată nu vor înţelege cretinii si mediocrii că aici lumea lor nu există şi nu contează”, a adăugat Ministrul.
Declarațiile lui Dîncu despre războiul dintre Rusia și Ucraina au stârnit reacții din partea lui Klaus Iohannis
La începutul lunii octombrie, Dîncu a stârnit reacții din partea președintelui Klaus Iohannis, după ce a spus că singura șansă a păcii în Ucraina ar fi o negociere a Kievului cu Rusia.
„Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională”, a spus Dîncu.
„Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus Ministrul Apărării, potrivit News.ro.
Însă, președintele Klaus Iohannis a spus că toată lumea trebuie să accepte faptul că ucrainenii sunt cei care plătesc preţul sângelui în acest război şi numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază. „Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a spus şeful statului.
În iulie, Dîncu a spus că în ciuda eroismului luptătorilor ucraineni, „există o mare diferenţă de potenţial între Ucraina şi Rusia”.
În iunie, Dîncu le-a spus elevilor Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza că „uneori, chiar de-ai fi cu stea în frunte, pot să ți-o ia în față idioții”.
La începutul lui octombrie, Dîncu spunea că nu se așteaptă să fie dat afară
Dîncu a spus la începutul lui octombrie că nu a primit vreun reproş din partea premierului Nicolae Ciucă, având în vedere că numele său a fost vehiculat pe lista remanierilor.
„Nu mă aştept să fiu schimbat, dar pentru mine nu este o tragedie. Eu ştiu că în politică suntem vremelnici şi eu ştiu că niciun mandat şi ministerial nu este unul pentru vechime, pentru vecie şi că atunci când partidul care te-a propus vrea să te retragă, este normal să pleci. Nu este nici o problemă asta atâta timp cât eşti mandatat să te duci acolo îţi faci datoria”, a spus el, conform sursei citate.