Ciolacu, despre legea privind carantina: „Un alt zombi legislativ”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că legea privind carantina şi izolarea adoptată de Guvern este „un alt zombi legislativ”, în care apar „aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor”.
Ciolacu a anunţat că PSD invită ONG-uri specializate în drepturile omului la dezbaterea legii în comisii, pentru a le prelua propunerile de îmbunătăţire a legii, conform News.ro.
„Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ şi ne impune dezbatere în regim de urgenţă. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL! Doar la prima lectură, colegii mei au găsit în legea privind carantina şi izolarea aberaţii majore ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Acesta a enumerate câteva dintre lucrurile despre care susţine că ar transforma „statul într-un regim totalitar”:
- izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor - cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale;
- formularea „probabilitate ridicată de apariţie şi propagare a unui agent patogen” permite oricând guvernului să instituie carantină şi s-o menţină oricât;
- oricine şi orice poate fi suspectat ca „potenţial expus” virusului şi intră în carantină, se aplică restricţii şi unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu;
- nu există nici un fel de claritate asupra duratei lipsirii de libertate; „datele ştiinţifice” nu pot constitui un criteriu valid juridic când e vorba de lipsirea de libertate, fiindcă nu oferă deloc predictibilitate;
- oferă puteri discreţionare ministrului Sănătăţii de a dispune cele mai grave măsuri de privare de libertate când există un risc iminent, la simpla propunere a Institutului Naţional de Sănătate Publică, care de altfel îi este subordonat.
Ciolacu vorbeşte despre „derapaje dramatice pe care această lege le provoacă”.
„De aceea, vom invita mâine principalele ONG-uri din România specializate în apărarea drepturilor omului la dezbaterea acestei legi în comisii. Îi vom asculta şi le vom prelua propunerile. Să vedem dacă PNL va considera şi societatea civilă un «duşman al poporului», pe modelul CCR!”, a anunţat Ciolacu.
Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind carantina după ce Curtea Constituţională a decis că instiuirea obligatorie a carantinei e neconstituţională, deoarece încalcă drepturile şi libertăţile omului.
Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu îşi pot asigura singure condiţiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Situaţiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătăţii, pandemia declarată de directorul OMS sau un eveniment neaşteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau instituţiile din subordinea MS.