Discuții aprinse între parlamentari. Un deputat AUR a închis lucrările și a plecat în timpul ședinței

22-12-2020 07:22


A fost o noapte lungă pentru aleșii din Parlament. După ce au fost validați și au depus jurământul, au avut de votat conducerea Legislativului.

Lupta orgoliilor și discuțiile aprinse i-au ținut însă pe loc.

În cele din urmă, la finalul unei ședințe care s-a întins ore bune, Ludovic Orban a fost votat șef la Camera Deputaților, iar la Senat avem o premieră, o femeie va fi în fruntea Camerei Superioare.

Anunțul a venit la mai bine de două ore după miezul nopții. Vestea că Ludovic Orban a fost ales președinte al Camerei Deputaților a fost primită cu aplauze de colegii liderului PNL.

Imediat, Orban și-a ocupat locul la prezidiu pentru mulțumiri și pentru a închide ședința, dar nu înainte de a le transmite deputaților că marți se reunesc în plen.

Ludovic Orban, președintele Camera Deputaților: „Vreau să le mulțumesc tuturor parlamentarilor care au participat. Declar închisă ședința.” 

Singurul contracandidat al său a fost social-democratul Alfred Simonis, liderul grupului parlamentar.

Tot în noaptea de luni spre marți au fost votați și ceilalți membri ai Biroului Permanent al Camerei Deputaților.

Însă până la a ajunge la o concluzie a fost cale lungă. Pentru început, fiecare ales a rostit jurământul, apoi s-a cerut prelungirea programului. Doar că, la un moment dat, cei de la AUR au acuzat o înțelegere între PSD și PNL privind împărțirea funcțiilor, iar deputatul care prezida ședința, reprezentant al Alianței pentru Unirea Românilor, a închis lucrările și a plecat.

Lucian Feodorov, deputat AUR: „De ce nu poate fi închisă? Vă rog, declar închisă ședința. V-am cerut cuvântul.”

George Simion, președinte AUR: „Domnul preşedinte a declarat şedinţa închisă şi toată ţara se uită la acest blat. E amunzant că vă bateți joc de poporul român. E amuzant că ați făcut blat și vreți să-l înscăunați pe Orban președinte.”

Președintele de ședință nu a revenit la prezidiu, în ciuda rugăminților.

Parlamentarii au finalizat procedurile cu un alt ales în frunte.

Pe lângă discuții aprinse și-au făcut loc și pauzele.

La Senat, în schimb, lucrurile s-au așezat mai repede. Anca Dragu de la USR-PLUS a fost aleasă în fruntea Camerei Superioare a Parlamentului.

Anca Dragu, președintele Senatului: „Asistăm la un moment unic în istoria României, prima zi în care preşedintele Senatului, cel de-al doilea om în stat, este o femeie. Un gând care mă onorează şi mă responsabilizează. Sper ca acest moment să reprezinte o încurajare și o motivație în plus pentru că cât mai multe femei să intre în politică. România are nevoie de grija, empatia și căldura unei femei.”

Pentru aceeași funcție a candidat și social-democratul Lucian Romaşcanu.


VIDEO PROTVPLUS.RO