Senator PNL: Adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă nu poate fi folosită pentru participare fără mască

Diana Sosoaca
Agerpres

Diana Şoşoacă este obligată să se adreseze medicului din cadrul Senatului, "singurul competent" să spună dacă diagnosticul se înscrie în excepţia de la purtarea măştii de protecţie, a declarat, luni seara, senatorul PNL Laura Scântei, scrie Agerpres. 

"Până la obţinerea acestui aviz medical din cadrul Senatului, adeverinţa medicală nu poate fi folosită pentru participare fără mască de protecţie", a precizat Laura Scântei, preşedintele Comisiei de validare a mandatelor de la Camera superioară a Parlamentului.

Diana Şoşoacă (AUR) a participat luni, ca membru desemnat, în Comisia de validare a mandatelor, unde i s-a solicitat să prezinte un document care să ateste exceptarea ei de la purtatul măştii de protecţie în sălile de plen şi comisii de la Senat.

"Am considerat şi legal şi necesar să solicităm un punct de vedere atât din partea Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, cât şi din partea direcţiei de specialitate de medicina muncii din cadrul Ministerului Sănătăţii, care să ne comunice dacă doamna senator beneficiază, potrivit acestei adeverinţe, de excepţia de a purta masca de protecţie într-un spaţiu public închis, cum este sala plenului sau sala comisiei. Până la obţinerea acestui document, am solicitat senatorului în cauză să poarte mască de protecţie, lucru cu privire la care doamna senator s-a conformat", a declarat Laura Scântei.

Potrivit acesteia, răspunsul primit de la DSP Bucureşti arată că "emitentul adeverinţei nu este emitentul legal al unei astfel de adeverinţe cu privire la efectul exceptării purtării măştii, întrucât, potrivit ordinului ministrului Sănătăţii, nu medicul de familie este cel competent să excepteze o persoană de la purtarea măştii, ci medicul de Medicina Muncii din cadrul Senatului României".

Citește și
Diana Sosoaca
Senatul a cerut DSP să verifice adeverinţa care o scutește pe Şoşoacă de purtarea măștii de protecție

"Acela este medicul care, pe baza recomandărilor medicului specialist, va stabili dacă acel diagnostic stabilit de medicul de familie corespunde categoriei de boli care ar afecta capacitatea de oxigenare şi i-ar permite să nu poarte masca de protecţie. Noi nu am solicitat să verificăm sub aspectul autenticităţii, ci să vedem dacă această adeverinţă produce efecte juridice de la exceptarea purtării măştii. Nu produce efecte juridice, domnia sa este obligată să se adreseze medicului de Medicina Muncii din cadrul Senatului - acela este singurul competent să spună dacă diagnosticul de care suferă şi care i-a fost anterior stabilit de un medic de familie se înscrie în această excepţie. Până atunci, până la obţinerea acestui aviz medical din cadrul Senatului, adeverinţa medicală nu poate fi folosită pentru participare fără mască de protecţie", a explicat Laura Scântei.

Preşedintele Comisiei de validare a mandatelor a menţionat că, în cursul zilei de luni, au existat "foarte multe solicitări, discuţii publice şi private" pe acest subiect, pentru că "sunt foarte mulţi colegi senatori care ei înşişi au un istoric medical, boli cronice şi se simt puşi în pericol de nerespectarea de către oricare dintre membrii Senatului sau angajaţi".

"Într-un final, în cadrul şedinţei comisiei de validare doamna senator a purtat o mască de protecţie, iniţial una chirurgicală şi ulterior un dispozitiv de protecţie facială din plastic transparent", a arătat Laura Scântei.

Citește și...
Simion, despre o posibilă sancționare a senatoarei Șoșoacă: "O trimitem la un alt medic"

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat, luni, că aşteaptă verificările solicitate de Senat în privinţa adeverinţei medicale a senatoarei Diana Şoşoacă, prin care este exceptată de la purtarea măştii de protecţie.

Senatul a cerut DSP să verifice adeverinţa care o scutește pe Şoşoacă de purtarea măștii de protecție
Senatul a cerut DSP să verifice adeverinţa care o scutește pe Şoşoacă de purtarea măștii de protecție

Comisia pentru validare a Senatului a solicitat, luni, Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) să verifice şi să răspundă cu privire la adeverinţa medicală a Dianei Şoşoacă prin care este exceptată de la purtarea măştii.

VIDEO. Explicaţiile senatoarei AUR Diana Şoşoacă. De ce nu poartă mască şi nu se vaccinează
VIDEO. Explicaţiile senatoarei AUR Diana Şoşoacă. De ce nu poartă mască şi nu se vaccinează

Senatoarea Diana Șoșoacă refuză să dezvăluie afecțiunea de care suferă și pentru care are o adeverință medicală ce o exceptă de la obligativitatea purtării măștii. Senatoarea este sigură că nu se va infecta și spune că nu se va vaccina contra Covid-19.

Recomandări
Teroare în Herson. Case sub ape și civili deveniți ținte ale rușilor.
Teroare în Herson. Case sub ape și civili deveniți ținte ale rușilor. "Sunt inundații și ei continuă să ne împuște"

Forțele ucrainene ar fi început marea ofensivă cu atacuri susținute în partea de sud-est, potrivit publicației americane Washington Post.

Trenurile Soarelui 2023: 32 de garnituri vor face legătura cu litoralul. Prețul unui bilet
Trenurile Soarelui 2023: 32 de garnituri vor face legătura cu litoralul. Prețul unui bilet

CFR Călători va suplimenta, de vinerea viitoare, numărul trenurilor care leagă litoralul de restul țării.

Donald Trump a fost inculpat oficial. Este prima dată în istoria SUA când un fost președinte este pus sub acuzare
Donald Trump a fost inculpat oficial. Este prima dată în istoria SUA când un fost președinte este pus sub acuzare

Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat joi că a fost inculpat în dosarul arhivelor Casei Albe, unde este acuzat că a luat cutii întregi de documente, unele dintre ele confidenţiale, când a părăsit Casa Albă, notează AFP.