Parlamentarii isi "motiveaza" absentele mai ceva ca un elev chiulangiu. Alesii se acuza intre ei de falsificarea prezentelor
Situatie grava in Parlamentul Romaniei. Alesii se acuza intre ei ca falsifica documentele de prezenta la lucrarile din comisii ca sa incaseze diurnele pentru sedinte, la care, de fapt, nu participa.
Dovada sta o inregistrare de la dezbaterea legii privind parteneriatul civil. La votul din comisia juridica au fost 13 deputati. In raportul inaintat Plenului de comisie sunt trecuti insa 24 de parlamentari.
Treisprezece alesi au stat la masa, in Comisia Juridica, in ziua in care s-a dezbatut o initativa privind parteneriatul civil. Niciunul dintre deputati nu a fost de acord atunci cu propunerea potrivit careia cuplurile homosexuale si-ar fi putut oficializa relatiile. In raportul inaintat plenului, scrie insa, negru pe alb, ca la discutii ar fi fost prezenti 24 de alesi. Initiatorul proiectului reclama fals in acte.
Remus Cernea, deputat neafiliat: "Este o prabusire a tuturor standardelor daca parlamentarii se preteaza la asa ceva, sa falsifice rapoarte pentru a nu-si pierde diurna."
Ba, mai mult, cei care au redactat textul au inventat totusi si un vot "pentru" initiativa. Deputatul care a condus lucrarile neaga totul.
Ciprian Nica, vicepresedintele Comisiei Juridice: "Daca fac acum un exercitiu de memorie, imagistic, eu stiu ca toate scaunele erau ocupate."
Unul dintre cei care au absentat atunci jura ca a fost de fata.
Reporter: "Eu nu imi amintesc sa va fi vazut in sala atunci."
Vasile Varga, deputat PNL: "Ba da, ba da..."
Functionarii Parlamentului sunt cei care consemneaza cine participa la lucrari. Potrivit unor surse, multi dintre alesi semneaza de luni listele de prezenta pentru toata saptamana, dupa care uita sa vina la lucru. In baza semnaturii, primesc insa bani. Grav este ca aceste situatii se intampla frecvent in Parlament. In inregistrarile oficiale, se vede clar cum doar cativa alesi participa la dezbaterile din comisii, acolo unde legile ar trebui sa fie analizate in detaliu.
Culmea, rapoartele legilor ce sunt votate apoi in plen consemneaza de fiecare data voturile tuturor membrilor comisiei. Pe langa indemnizatia de 6000 de lei, parlamentarii mai castiga astfel peste 1500 de lei in fiecare luna. Singura sanctiune in astfel de cazuri ar trebui cautata in regulamentul deputatilor, doar ca parlamentarii au uitat sa prevada pedepse pentru propriile abateri.
Sursa: Pro TV
Etichete: camera deputatilor, indemnizație, fals, Comisia juridică, prezenta,
Dată publicare:
06-04-2014 19:54