"Asta confirma faptul ca Guvernul Ponta este corupt". Reactia presedintelui dupa decizia Camerei Deputatilor in cazul Chitoiu

×
Codul embed a fost copiat

"Parlamentul refuza in continuare sa lase justitia libera, iar asta face un mare deserviciu Romaniei in plan extern", sunt cuvintele presedintelui Traian Basescu, care a acuzat noua majoritate parlamentara ca face scut in jurul oamenilor corupti.

La pranz, deputatii au respins prin vot solicitarea procurorilor de incuviintare a inceperii urmaririi penale a fostului ministru de Finante, Daniel Chitoiu.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Astazi, majoritatea parlamentara, si ma refer aici la PSD si UDMR, a impiedicat investigarea unui act de coruptie la nivel guvernamental".

Seful statului a criticat in termeni duri refuzul Parlamentului de a lasa justitia sa verifice modul in care fostul sef de la Finante Daniel Chitoiu a intocmit o ordonanta de urgenta care ar fi facilitat numirea unor oameni cheie in conducerea Autoritarii de Supraveghere Financiara. 248 de deputati, mare parte din ei de la PSD, au votat impotriva inceperii urmaririi penale a colegului lor.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Asta confirma faptul ca Guvernul Ponta este corupt. Daca s-ar fi dat aviz pentru Chitoiu, acesta ar fi trebuit sa spuna cum a primit si aprobabrea de la premier".

Citește și
Daniel Chitoiu, Crin Antonescu
Lovitura liberala de teatru pentru demisionarul Chitoiu. De ce nu mai poate coordona nici macar secretariatul general al PNL
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Chitoiu s-a declarat, insa, nevinovat.

Camera Deputatilor a respins, marti, prin vot secret, cererea privind incuviintarea urmaririi penale a lui Daniel Chitoiu. Au votat impotriva solicitarii de incepere a urmarii penale 248 de deputati, iar in favoarea cererii s-au inregistrat 108 voturi. De asemenea, trei voturi au fost anulate.

Anterior, comisia juridica a Camerei Deputatilor a avizat negativ cererea ministrului Justitiei privind inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru Daniel Chitoiu. In sedinta Comisiei juridice s-au inregistrat 5 voturi in favoarea cererii, 16 voturi au fost "impotriva", 4 buletine de vot au fost anulate, iar un vot a fost nul. Decizia a fost luata dupa audierea lui Daniel Chitoiu.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat marti la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale PNL ca deputatii liberali vor vota in favoarea inceperii urmaririi penale in cazul fostului ministru Daniel Chitoiu, pentru ca pozitia partidului sa nu poata fi interpretata ca o obstructionare a justitiei.

Chitoiu: Sunt intr-o situatie jenanta, eu, care am luptat contra grupurilor de interese, sa fiu acuzat

Deputatul PNL Daniel Chitoiu le-a spus deputatilor, marti, in plen ca se afla in fata lor "intr-o situatie jenanta", pentru ca tocmai el, care a luptat contra grupurilor de interese si a facut demersuri pentru intarirea institutiilor statului, este acuzat ca protejeaza grupuri infractionale. "Nu va ascund faptul ca sunt intr-o situatie jenanta in fata dumneavoastra: eu, care mi-am indeplinit atributiile de serviciu si am luptat contra grupurilor de interese si am facut demersuri pentru intarirea institutiilor statului, am reorganizat ANAF, Garda Financiara, sa fiu acuzat ca tocmai eu protejez grupurile infractionale organizate", a spus Chitoiu.

El a aratat ca este acuzat ca a promovat Ordonanta de urgenta privind ASF, cu celeritate.

"Aceasta ordonanta a fost promovata in Guvern ca urmare a angajamentelor luate cu FMI, CE si BM. Crearea acestei institutii financiare, ASF, a facut obiectul discutiilor cu cele trei institutii financiare internationale", le-a explicat Chitoiu deputatilor.

El a aratat ca cele trei institutii financiare internationale au impus si au prevazut in Memorandumul de intelegere reducerea numarului de membri in conducerea ASF si introducerea unor criterii profesionale mai clare. El a mai explicat ca a promovat aceasta ordonanta pentru ca a trebuit sa fie indeplinite obligatiile fata de aceste institutii internationale si ca ordonanta nu a fost elaborata de el, personal, si a obtinut toate avizele necesare.

"Urgenta, celeritatea promovarii acestei ordonante sunt justificate de angajamentele cu institutiile financiare internationale", a mai spus Chitoiu.

El a adaugat ca nu exista nicio dovada privind legatura sa cu grupurile infractionale, nu a fost nici interceptari in acest sens si a fost acuzat de abuz in serviciu pentru promovarea unui act normativ care a fost inaintat Parlamentului care l-a aprobat fara niciun amendament. "Nu am nicio legatura si cunostinta privind dosarul profesional al membrilor ASF", a mai spus Chitoiu.

"De ce pot fi eu acuzat ca la o asemenea institutie au fost prevazute criterii profesionale? Nu am nicio legatura, nu exista nicio dovada si nu recunosc nicio vinovatie adusa de procurorul general", a mai spus Chitoiu in plen.

Cazul Chitoiu

Directia Nationala Anticoruptie a cerut procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa solicite Camerei Deputatilor aviz pentru urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu, in dosarul "Carpatica", pentru abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat, in perioada in care a fost ministru al Finantelor. Procurorul general, Tiberiu Nitu, a inaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmarirea penala a lui Chitoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat ca, in calitate de ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu a initiat proiectul de ordonanta de urgenta care reducea numarul membrilor consiliului si prevedea noi cerinte legate de calificarile profesionale minime, fiind introdusa conditia experientei profesionale de minimum noua ani de la data absolvirii studiilor.

In referatul procurorilor se mai arata ca, prin faptele descrise, au fost aduse vatamari atat intereselor Guvernului si ASF, institutii cu rol esential in garantarea respectarii legii si a principiului transparentei institutionale si care ar trebui sa actioneze exclusiv in interesul public, cat si lui Daniel George Tudor, vicepresedinte pe sectorul de supraveghere a asigurarilor, care a fost nevoit sa demisioneze din functia ocupata.

"In acelasi timp, grupul infractional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obtinut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constand in posibilitatea de a influenta deciziile autoritatii de supraveghere si control", potrivit procurorilor.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Dan Radu Rusanu a fost RETINUT in dosarul
Dan Radu Rusanu a fost RETINUT in dosarul "Carpatica". Reactia lui Daniel Chitoiu, dupa ce DNA a cerut aviz in cazul sau

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara a fost retinut pentru 24 de ore, urmand a fi dus la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Lovitura liberala de teatru pentru demisionarul Chitoiu. De ce nu mai poate coordona nici macar secretariatul general al PNL
Lovitura liberala de teatru pentru demisionarul Chitoiu. De ce nu mai poate coordona nici macar secretariatul general al PNL

Surse citate de Mediafax au declarat ca membrii conducerii PNL au constatat nereguli in delegarea atributiilor pentru coordonarea Secretariatului General al PNL catre Daniel Chitoiu.

Audieri in cazul de coruptie in care e implicata Laura Chitoiu. De ce e acuzata sotia fostului ministru de Finante
Audieri in cazul de coruptie in care e implicata Laura Chitoiu. De ce e acuzata sotia fostului ministru de Finante

Laura Chitoiu, sotia ministrului demisionar al finantelor, Daniel Chitoiu, este audiata azi de procurori, intr-un dosar in care este acuzata de fapte de coruptie, alaturi de omul de afaceri Ilie Carbulea, arestat deja preventiv in acest caz.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.