Ce urmează după căderea Guvernului Orban. Care sunt mizele și ce scenariu își dorește PNL
Ludovic Orban este demis, iar în următoarea perioadă scena politică va fi arbitrată de șeful statului.
Partidele parlamentare trebuie să facă propuneri, pentru un nou prim-ministru, însă Klaus Iohannis va decide pe cine acceptă sau nu.
Dacă PSD, UDMR și Pro România și-au dat mâna pentru a merge împreună la Cotroceni, cu numele unui tehnocrat, PNL rămâne cu Ludovic Orban. În cazul în care parlamentarii nu vor vota un nou guvern, ne îndreptăm către alegeri anticipate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Procedura de desemnare a unui nou premier şi de formare a executivului este prevăzută în Constituţie. Partidele parlamentare sunt aşteptate joi la Palatul Cotroceni pentru a propune un nou şef al executivului. Din partea PNL situaţia este clară. Ludovic Orban va fi nominalizat de liberali de câte ori va fi nevoie.
Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a strâns în biroul său pe preşedinţii partidelor cu care a dat jos guvernul. Victor Ponta îl vrea premier pe un fost ministrul al Educaţiei, în prezent rector la SNSPA, Remus Pricopie.
Miza este dincolo de formarea unui nou guvern. În acest moment, sondajele arată ca liberalii ar putea câştiga în parlament peste două sute de aleşi, dublu faţă de cât au în prezent.
Ar scăpa astfel de ameninţarea majorităţii PSD care le poate răsturna oricând guvernul, aşa cum s-a dovedit miercuri. De aceea, parlamentarii PNL nu vor vota propunerea de premier şi spera ca astfel se va ajunge la alegeri anticipate.
Orban: „Când se vor îndeplini condiţiile constituţionale pentru dizolvarea Parlamentului şi când preşedintele va dizolva Parlamentul, sunt convins că o va face imediat ce se vor îndeplini condiţiile constituţionale, Guvernul va emite actul normativ pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate."
Dan Barna, preşedinte USR: „Noi nu vom vota niciun fel de Guvern pentru că România are nevoie de anticipate. Nu vom merge cu nicio propunere, vom face tot ce e posibil pentru asta."
Potrivit Constituţiei, şeful statului poate dizolva parlamentul după ce aleşii resping doua propuneri succesive de premier în decurs de 60 de zile. Acesta este şi unul dintre planurile liberalilor prin care speră ca votul pentru alegerile parlamentare să fie devansat pentru luna iunie, cu cinci luni înainte de termen.
Cristian Tudor Popescu, analist: „Oricât ar încerca Orban să prezinte lucrurile ca a fost o strategie calculată de câteva luni, să mergem mai departe, nu nu este aşa. E o înfrângere, mai ales zdrobitoare, e o înfrângere, au pierdut capital de imagine prin înfrângerea din această seară."
PSD şi UDMR nu îşi doresc alegeri anticipate, iar partide precum PRO România, ALDE sau PMP ar putea să nu mai intre în viitorul parlament.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, guvern, ludovic orban, motiune de cenzura, ponta,
Dată publicare:
05-02-2020 18:40