Ce urmează după căderea Guvernului Cîțu. O nouă criză politică în România
Liberalii se pregătesc de un nou scenariu de criză politică în România, după căderea Guvernului Cîțu la moțiunea de cenzură inițiată de PSD.
Ar putea urma un lung interimat al Guvernului, fără atribuții depline.
Iar în acest timp, Florin Cîțu își poate pregăti terenul pentru a reveni cu un Guvern minoritar, susținut de PSD, astfel încât să poată da ordonanțe de urgență în plină criză sanitară și energetică.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
”Dar până în acest moment nu se vede un plan B, ceea ce înseamnă că vom fi într-un interimat foarte lung, cu acelaşi Guvern, dar un interimat foarte lung şi vom vedea ce putem să facem în aceea situaţie" - spunea Cîțu în urmă cu câteva zile.
Asta nu înseamnă că de marți, 5 octombrie, Florin Cîțu pleacă de la Guvern, ci rămâne, cel mai probabil, premier interimar.
PNL ar putea să ceară din nou părerea Curții Constituționale, sesizând faptul că același Guvern a fost vizat de 2 moțiuni de cenzură în același timp, și o va face pentru a trage de timp.
Cu un Guvern interimar, liberalilor le mai rămân, așadar, două variante de urmat. Cea mai drastică și mai puțin probabilă este cea a alegerilor anticipate.
Astfel, mai degrabă s-ar prefigura un Guvern minoritar, care să primească sprijinul PSD. Este mare nevoie de un Guvern în valul 4 al pandemiei, cu un leu care se prăbușește și facturi tot mai mari.
Un rol important în negocieri îl va avea și președintele Klaus Iohannis. Odată adoptată moțiunea de cenzură, șeful statului trebuie să convoace consultări la Cotroceni, pentru a desemna un nou prim ministru.
Cele trei scenarii:
Scenariul 1 - Președintele îl va desemna din nou tot pe Florin Cîțu, în ciuda deciziei de marți a Parlamentului și în ciuda răspunsului ferm al PSD, USR și AUR de a nu vota un guvern condus de Florin Cîțu. Există chiar și o decizie CCR care spune că președintele nu ar avea dreptul să nominalizeze un premier care a arătat că nu are majoritate în Parlament.
Scenariul 2 - Ca să evite această decizie, președintele ar putea desemna un premier de sacrificiu, adică acel nume care nu va ajunge și în fruntea Guvernului, ci își va depune mandatul înainte de a fi votat în Parlament. Un scenariu pe care l-am văzut chiar anul trecut, când Ludovic Orban a fost demis de Parlament, Klaus Iohannis propunându-l pe Florin Cîțu, care și-a dat demisia cu câteva minute înaintea votului în Parlament. Această variantă este greu de conturat în acest moment în interiorul PNL, pentru că niciun lider liberal nu este dispus să facă acest joc.
Liberalii vor să forțeze un guvern minoritar PNL - UDMR în cele din urmă și pentru acest lucru vor să discute chiar social-democrații. Aceștia însă au anunțat că nu vor vota niciun guvern liberal și că vor alegeri anticipate. În această variantă s-ar contura un guvern de specialiști.
Scenariul 3 - Ar fi varianta cea mai rapidă și mai simplă aceea de a desemna un alt premier PNL agreat și negociat cu USR, iar astfel s-ar reface Coaliția. Surse politice spun însă că președintele nu își dorește deloc acest lucru și că va forța o nouă desemnare a lui Florin Cîțu.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, guvern, PNL, Florin Cîțu, Parlament, motiune de cenzura,
Dată publicare:
05-10-2021 15:04