Mesajul lui Traian Basescu pentru presedintele Klaus Iohannis: "O fi prea greu sa fie loial propriului popor?"
Fostul presedinte Traian Basescu a lansat inca un atac la adresa actualului sef al statului, Klaus Iohannis.
Basescu a scris pe contul personal de pe Facebook ca Iohannis nu tine cont de rezultatul referendumului din 2009, privind reducerea la 300 a numarului de parlamentari.
Fostul presedinte este nemultumit de faptul ca Iohannis a promulgat "fara sa obiecteze" Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, care, desi prevede diminuarea numarului de alesi de la 588 la 466, nu respecta referendumul din 2009.
"Presedintele Iohannis a abdicat fara sa fie rege.
Promulgind fara sa obiecteze Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, Presedintele Iohannis si-a abandonat cea mai importanta prerogativa, aceea de a-i reprezenta si de a lucra pentru cei care l-au ales.
Mare deceptie cind am constatat ca legea nu este atacata la Curtea Constitutionala si iata de ce:
- Numar de parlamentari conform noii legi: 466;
- Numar de parlamentari conform referendumului din 2009: 300.
Daca Parlamentul nu a binevoit sa respecte votul exprimat de romani intr-un referendum validat, Presedintele Romaniei avea obligatia constitutionala sa actioneze in favoarea propriului popor.
Presedintele Iohannis a abdicat de la indatoririle constitutionale in conditiile in care avea la dispozitie Decizia nr. 682/2012 a Curtii Constitutionale care in mod indirect il obliga la reactie. In realitate, romanii au fost “putin vinduti” pentru linistea Presedintelui in relatia cu politicienii.
O fi prea greu pentru domnul Iohannis sa fie loial constitutiei si propriului popor?” - spune Basescu pe reteaua de socializare.
El aminteste ca exista o decizie a CCR in acest sens.
"DECIZIE nr. 682 din 27 iunie 2012 asupra obiectiei de neconstitutionalitate….
1.10. Din aceasta perspectiva, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, in principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a vointei populare – aceasta vointa nu poate fi ignorata de alesii poporului, intrucat este o expresie a suveranitatii nationale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, in sensul ca necesita interventia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune in opera vointa exprimata de corpul electoral.
1.11. Aceasta interpretare se intemeiaza si pe principiul loialitatii constitutionale, desprins si interpretat prin coroborarea dispozitiilor constitutionale ale art. 1 – Statul roman, art. 2 – Suveranitatea si art. 61 – Rolul si structura (Parlamentului), principiu care, in aceasta materie, impune ca autoritatile cu competente decizionale in domeniile vizate de problematica supusa referendumului (in cazul de fata Parlamentul) sa ia in considerare, sa analizeze si sa identifice modalitati de punere in practica a vointei exprimate de popor. O alta viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exercitiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.
1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constata ca reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este in contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61” - concluzioneaza Traian Basescu.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, traian basescu, referendum, Parlament, parlamentari,
Dată publicare:
21-07-2015 08:19