Oferta propusa de 32 de parlamentari: dai un ban si primesti grad militar. Cat ar putea costa ca sa deveniti general pe loc

27-07-2015 18:55


Cat credeti ca mai costa un grad de general in Armata Romana? Cel putin 50 de mii de euro, cred 32 de parlamentari, care au scris chiar si un proiect de lege in acest sens: cine doneaza bani armatei primeste grade militare.

Vicepremierul Gabriel Oprea nici nu vrea sa auda de asa ceva si anunta ca legea va fi respinsa.

Proiectul aflat acum in dezbatere publica a pus pe jar Ministerul Apararii si pe cel de Interne, doua institutii care au in subordine sute de mii de militari.

Initiatorii spun ca intentia lor este una buna: sa stranga cel putin 18 milioane de euro de la populatie, bani pe care sa-i foloseasca la dotarea Armatei. Ar insemna un 1 euro de persoana.

Numai ca proiectul nu se opreste la doneaza un 1 euro ca sa ajuti Armata Romaniei. Parlamentarii s-au gandit sa incurajeze donarea oferind in schimb deduceri la cheltuieli, reduceri de impozite, medalii si chiar grade in Armata Romana. Cel mai generos roman, care ar da cel putin 50 de mii de euro, ar primi automat gradul de general.

Reducerile de impozit, gradele si medaliile se acorda in functie de suma donata. La 5 mii de euro, de exemplu, donatorul primeste o reducere de 4% la impozite si gradul de subofiter in rezerva.

Cine vrea sa fie ofiter inferior in rezerva trebuie sa dea intre 5 mii si 10 mii de euro. Cei care pot sa treaca de acest prag primesc o reducere de 8% la impozite si gradul militar de ofiter superior in rezerva. In final, generali in rezerva pot fi doar cei care isi permit sa doneze peste 50 de mii de euro.

Atat ministrul Apararii, cat si cel de Interne se opun unui asemenea proiect, cu toate ca vine chiar din randul parlamentarilor UNPR si PSD.

Gabriel Oprea: "Nu sunt de acord, eu, unul, personal, ca si cetatean al Romaniei, ca pe masura - ce spuneti dumneavoastra ca e in acel proiect de lege - ce se fac donatii, se primesc grade militare. Nu, gradele militare se acorda in conditii foarte clar stabilite de lege si de regulamentele militare."

Ideea a plecat de la situatia disperata in care se afla Armata Romana. 85% din echipamente Romaniei sunt depasite si au peste 25 de ani. Parlamentarii au informatii ca mai mult de jumatate din tehnica de lupta nu ar fi functionala. Si cum bani nu sunt suficienti pentru dotarile de care este nevoie: avioane, tancuri, transportoare blindate, pusti sau aruncatoare de grenade, initiativa cu donatiile a ajuns acum in dezbatere publica.

VIDEO PROTVPLUS.RO