Casa Alba a publicat declaratia in care Joe Biden i s-a adresat lui Ponta cu "Mr. President". Reactia premierului

22-05-2014 09:23


Casa Alba mentioneaza, in transcrierea declaratiilor vicepresedintelui SUA, Joe Biden, facute la Palatul Victoria, apelativul adresat de acesta premierului Victor Ponta, "Mr. President".

"So, Mr. President [sic], thank you for your commitment to continue to strengthen this relationship, for your work to make our futures even brighter and may God bless the Romanian people. May God bless America and may God protect our troops -- Romanian and American -- who are still deployed in Afghanistan. Thank you very much, Mr. Prime Minister", se arata la finalul declaratiei vicepresedintelui american, conform transcrierii de pe site-ul Casei Albe.

"[Sic]" este definit in DEX ca fiind un "cuvant care inseamna «asa», scris, de obicei intre paranteze (adesea urmat de semnul exclamarii) si folosit ca indicatie pentru ca cititorii sa stie ca o greseala dintr-un text reprodus apartine originalului, adica autorului respectiv, si nu comentatorului".

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, i s-a adresat premierului Victor Ponta cu apelativul "presedinte", la finalul discutiei avute, miercuri, la Palatul Victoria.

"Domnule presedinte, multumesc pentru angajamentul dumneavoastra de a intari relatiile noastre, pentru munca dumneavoastra pentru a face viitorul nostru si mai bun. Dumnezeu sa binecuvanteze poporul roman, Dumnezeu sa binecuvanteze America si Dumnezeu trebuie sa protejeze trupele noastre, romane si americane din Afganistan", i-a spus Biden lui Ponta la finalul vizitei.

Ulterior, la Cotroceni, Joe Biden si-a inceput discursul, la care asistau presedintele, premierul, presedintele PNL si prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu, salutandu-i pe cei prezenti si adaugand "poate ma adresez si viitorului presedinte".

Dupa ce a facut aceasta remarca, Biden s-a adresat direct premierului Victor Ponta, multumindu-i pentru timpul petrecut impreuna, precum si presedintelui Camerei Deputatilor, presedintelui Senatului, ministrului Justitiei si tuturor inaltilor oaspeti prezenti, conform transcrierii de pe site-ul Casei Albe.

Ponta, despre apelativul lui Biden "mister President": Nu stiu eu ce stie vicepresedintele

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Sibiu, ca este "foarte bucuros de tot ceea ce a transmis vicepresedintele Biden" si de laudele primite, iar despre apelativul "presedinte" cu care i s-a adresat a spus: "Nu stiu eu ce stie vicepresedintele", potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a fost intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Sibiu, ce parere are despre apelativul "presedinte" cu care i s-a adresat Joe Biden si a raspuns ca este "foarte bucuros de tot ceea ce a transmis vicepresedintele Biden".

"Sunt foarte bucuros de tot ceea ce a transmis vicepresedintele Biden, faptul ca suntem o tara importanta pentru SUA, laudele pe care le-am primit pentru progresele din ultima perioada si increderea pentru viitor. Asta m-a bucurat cel mai tare, restul apelativelor... sunt pe planul al doilea"
, a raspuns Victor Ponta.

Intrebat daca este de parere ca Joe Biden a facut o greseala sau stie ceva mai multe, Ponta a raspuns: "Nu stiu eu ce stie vicepresedintele".

Antonescu, despre faptul ca Biden i s-a adresat lui Ponta cu "mister President": A fost o greseala

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost solicitat, miercuri, sa comenteze faptul ca Joe Biden i s-a adresat premierului Victor Ponta cu apelativul "mister President", el aratand ca a fost "o greseala" si ca nu acorda nicio alta semnificatie acestui gest.

"E o greseala. Toti gresim. Americanii sunt tentati sa faca aceasta greseala sau sunt expusi o data pentru ca nu au prim-ministru si exact cum atunci cand ei folosesc termenul «government» intelegand prin asta puterea executiva in ansamblul ei, deci cu traducere literala «guvern», cum este la noi, deci fara presedinte, ci si presedintele. Pur si simplu aceasta greseala ii pandeste. Nu acord nici o alta semnificatie", a precizat Antonescu.

El a aratat ca Biden stie cine este presedintele actual al Romaniei, dar nu stie cine va fi viitorul sef de stat roman. "Domnul Biden stie cine este presedintele Romaniei, stie cine este primul-ministru al Romaniei si nu stie cine va fi presedintele Romaniei", a subliniat Antonescu.

 

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO