Ponta, la CNN: Rusia nu trebuie lasata sa redeseneze granite prin forta. Trebuie sa ne asteptam la ce e mai rau de la Putin

21-05-2014 10:12


Victor Ponta

Rusia nu trebuie lasata sa redeseneze granitele Europei recurgand la forta sau santajand diferite tari, iar prezenta vicepresedintelui SUA la Bucuresti intareste pozitia Romaniei in fata Rusiei, a declarat, marti seara, la CNN.

Intrebat daca se teme ca Rusia ar putea sa intervina in problemele interne ale Romaniei, Ponta a raspuns ca nu.

"Nu ma tem de acest lucru. Am trait de secole avand un vecin atat de mare si de agresiv, cum a fost Uniunea Sovietica si cum este Rusia acum, care foloseste mai mult sau mai putin aceleasi metode ca in trecut. Faptul ca vicepresedintele Biden este aici, iar secretarul general al NATO a fost saptamana trecuta dovedeste un mesaj foarte puternic de angajare a Statelor Unite si NATO fata de aceasta parte a Europei care este cea mai aproape de Rusia si de toate amenintarile", a spus Ponta, intr-un scurt interviu cu jurnalistul britanic Richard Quest, de la Londra.

El a aratat ca aceasta sustinere intareste pozitia Romaniei in fata Rusiei, fiind si un mesaj de sustinere fata de Republica Moldova, Ucraina si Georgia in parcursul lor european.

Intrebat daca crede ca Rusia este gata sa lase in pace Ucraina dupa ce a obtinut Crimeea, Ponta a aratat ca se impune multa precautie atunci cand este nevoie ca actiunile Rusiei si ale presedintelui rus sa fie evaluate si sa se astepte la ce este mai rau.

Premierul Ponta a aratat totodata ca anexarea ilegala a Crimeeii nu trebuie acceptata ca atare, deoarece atunci vor fi alte situatii asemanatoare si va aparea o amenintare pentru Moldova.

El a mentionat importanta securitatii energetice si a faptului ca Rusia nu trebuie lasata sa redeseneze granitele Europei recurgand la forta sau santajand diferite tari.


Ponta: Extremisti ca Farage sa stie ca Romania e o poveste de succes, iar romanii sunt cinstiti

Politicieni extremisti si populisti ca liderul UKIP, Nigel Farage, ar trebui sa stie ca, in prezent, Romania este o "poveste de succes" in cadrul UE, iar 99% dintre romanii care muncesc in strainatate sunt cinstiti si foarte bine calificati, a afirmat, marti seara, la CNN, premierul Victor Ponta.

Liderul formatiunii nationaliste Partidul Independentei din Marea Britanie (UKIP), Nigel Farage, a declarat, intr-un interviu acordat LBC, ca ar fi "ingrijorat" daca alaturi de el s-ar muta niste imigrati romani, invocand statisticile privind infractiunile comise de romani.

Ulterior, Farage a invocat faptul ca ar fi fost obosit si si-a cerut scuze, dar intr-o scrisoare publica s-a declarat in continuare deranjat de romani si a sustinut ca 7% dintre retelele de crima organizata din Uniunea Europeana sunt constituite de romani.

Marti seara, intr-un scurt interviu cu jurnalistul britanic Richard Quest, realizat de la Londra, Ponta a fost intrebat cat de mult l-au deranjat aceste remarci, el raspunzand ca nu este deranjat si ca, in pofida afirmatiilor lui Farage, Romania este o poveste de succes in cadrul Uniunii Europene, iar Farage este extremist si populist.

"Nu sunt deranjat, ca sa fiu sincer. Primii doi-trei ani in calitate de membru al UE au reprezentat o experienta dificila pentru Romania din punct de vedere economic, social si al competitivitatii, dar acum suntem tara cu cea mai rapida crestere economica din regiune, iar toti politicienii, chiar si extremisti si populisti ca domnul Farage, ar trebui sa stie ca suntem granita de est a UE si NATO si suntem acum o poveste de succes care poata fi data exemplu Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei drept cale de urmat, iar impreuna putem fi mai puternici in fata noi miscarii de tip Uniunea Sovietica", a afirmat Ponta.

Ponta a fost solicitat sa raspunda acuzelor lui Farage, potrivit caruia 7% din retelele de crima organizata din UE sunt romanesti si a aratat ca 99% dintre muncitorii romani din striinatate sunt cinstiti.

"As spune ca 99% dintre romanii care traiesc in Marea Britanie, Franta, Italia, Spania sunt foarte cinstiti, muncitori si foarte bine calificati. Este pacat pentru Romania ca pe acesti tineri nu putem sa-i tinem aici in Romania - prefera sa aiba o viata mai buna, salarii mai bune, conditii de munca mai bune acolo. Desigur, a da vina pe toata populatia Romaniei, Bulgariei, nu are importanta, a Ungariei, doar pentru a castiga voturi, asa cum face domnul Farage, este o politica lipsita de sens si nu ajuta in niciun fel societatea britanica sau europeana", a afirmat Ponta.

El a adaugat ca un astfel de atac din partea unui partid nu este neaparat rasist, ci populist pentru ca se foloseste de sentimentele primare ale cetatenilor, care se tem de pierderea locurilor de munca sau pentru siguranta zilnica.


 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO