Curtea Constitutionala a respins sesizarile in care Traian Basescu si Victor Ponta se denuntau reciproc

×
Codul embed a fost copiat

Nici Traian Basescu, nici Victor Ponta nu au incalcat Constitutia. Este decizia Curtii Constitutionale, care a respins miercuri sesizarile ambilor politicieni.

In urma cu doua saptamani, Victor Ponta a reclamat la Curte ca Traian Basescu se implica in campania electorala pentru europarlamentare. Asta dupa ce seful statului s-a afisat pe litoral purtand un tricou cu insemnele unui partid candidat la alegerile pentru Parlamentul European.

Cei noua judecatori i-au respins reclamatia si nu au fost de acord nici cu sesizarea facuta de Traian Basescu. Seful statului a reclamat in aceeasi perioada ca presedintia si guvernul sunt in conflict constitutional, pe motiv ca premierul refuza sa contrasemneze decretele de decorare ale unor personalitati din fosta conducere a Institutului Cultural Roman.



Cele doua sesizari au fost discutate miercuri, dupa ora 17.00, si nu de la 10.00, asa cum era programat.

Amanarea a fost decisa la cererea Executivului, acesta motivand ca are o agenda incarcata in cursul diminetii de miercuri.

Citește și
Traian Basescu
Basescu: Mi-as dori tare mult ca instabilitatea in Republica Moldova sa nu apara pana in 27 iunie

Sesizarea lui Traian Basescu a fost inregistrata in 6 mai, ca un conflict juridic de natura constitutionala intre presedinte si premier.

Seful statului a aratat in sesizare ca premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat sa contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihaies si Dan Croitoru, din fosta conducere a Institutului Cultural Roman (ICR).

Basescu a mentionat ca presedintele confera decoratii si titluri de onoare, iar decretele emise de seful statului in exercitarea unor atributiilor ale sale se contrasemneaza de primul ministru.

"La data de 25 aprilie 2014, prin intermediul Cancelariei Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale, sub nr. CA 492/25.04.2014, Presedintele Romaniei a transmis Prim-ministrului spre contrasemnare doua proiecte de decrete de decorare a unor personalitati care au indeplinit functii de conducere in cadrul Institutului Cultural Roman, precum si a unor personalitati din comunitatea romaneasca din vecinatatea Romaniei", se arata in sesizarea presedintelui.

La data de 29 aprilie 2014 Guvernul a restituit administratiei prezidentiale proiectul de decret contrasemnat privind decorarea unor personalitati din comunitatea romaneasca din vecinatatea Romaniei, precum si rezolutia de refuz de contrasemnare a decretului de decorarea a unor personalitati ce au condus Institutul Cultural Roman.

In sesizare se mai arata ca refuzul contrasemnarii "este evidentiat de un simplu 'NU', subliniat urmat de semnatura Prim-ministrului si stampila rotunda ce se regaseste pe Nota de transmitere spre contrasemnare semnata de catre domnul Gheorghe Angelescu, consilier de stat la Cancelaria Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale".

"Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fara a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel institutional, generand un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice implicate in procedura acordarii decoratiilor, respectiv Prim-ministrului, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte", se mai arata in sesizare.

Presedintele a mai aratat in sesizare transmisa CC ca, avand in vedere situatia de blocaj existenta, este necesar ca, in virtutea atributiilor constitutionale pe care le are, aceasta inalta autoritate a statului sa restabileasca ordinea constitutionala cat mai urgent posibil, statuand cu privire la modalitatea si limitele in care prim-ministrul poate actiona pentru indeplinirea atributiei constitutionale de a contrasemna decretele presedintelui privind conferirea unor decoratii si titluri de onoare, in sensul obligatiei de a motiva refuzul, urmand ca autoritatile publice implicate in conflict sa se conformeze acestei conduite, in considerarea caracterului general-obligatoriu al deciziilor pe care aceasta le pronunta.

Premierul Victor Ponta declara ca nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat gresit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-romanesti sau chiar fasciste" si ca daca presedintele doreste sa ii decoreze o poate face, dar nu cu semnatura sa.

Ponta preciza, in 7 mai, ca nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru ca exista un raport al Curtii de Conturi care arata nereguli in gestionarea banilor la Institutul Cultural Roman in perioada in care acesta a condus ICR.

"Am doua rezerve: prima rezerva este legata de faptul ca, in baza raportului Curtii de Conturi care a fost transmis mai departe catre toate institutiile competente, conducerea de atunci a ICR, asa spune Curtea de Conturi, nu spun eu, a folosit in mod gresit o multime de fonduri publice, deci sa-i decoram pe cei care au cheltuit prost banii publici sau chiar au deturnat mi se pare un lucru gresit. Si, in al doilea rand, erau acolo persoane care au facut deseori declaratii si au exprimat opinii anti-romanesti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru ca daca va uitati la domnul, e un domn Mihaies (Mircea Mihaies - vicepresedinte ICR in perioada 2005-2012), dansul e de extrema dreapta, e un fascist batran asa, ca nu credeam ca mai exista neonazisti in Europa, uite, exista si in Romania. Ori eu nu pot sa contrasemnez decorarea unor indivizi care, pe de o parte, repet, au gestionat gresit bani publici si pe de alta parte exprima pozitii impotriva Romaniei. Daca domnul presedinte Basescu doreste sa-i decoreze, sa o faca, dar nu cu semnatura mea", spunea Ponta.

Curtea Constitutionala a respins sesizarea Guvernului cu privire la implicarea presedintelui Basescu in campania electorala

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, si sesizarea Guvernului privind implicarea presedintelui Traian Basescu in campania electorala, formulata dupa ce seful statului s-a fotografiat imbracat cu un tricou PMP, au declarat pentru MEDIAFAX surse din CC.

Aceasta sesizare a fost inregistrata la CC in 6 mai, ca solicitare de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si Presedinte, insa cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala.

In sesizarea Guvernului se arata ca, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European in 2014, respectiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, sunt incalcate dispozitiile articolului 80 "Rolul presedintelui" din Constitutie.

Executivul a solicitat Curtii Constitutionale pronuntarea unei decizii prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiini politice

"Solicit Curtii Constitutionale sa analizeze urmatoarele: sa analizeze posibilitatea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedinte, sa stabileasca daca acest conflict este cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala, prin sustinerea unui anumit partid politic la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European in 2014, respectiv la alegerile partiale pentru Parlamentul Romaniei, ceea ce incalca dispozitiile articolului 80 "Rolul presedintelui" din Constitutie si sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar daca presedintele Romaniei, in conformitate cu prevederile constitutionale, poate face campanie electorala in favoarea unei formatiini politice", a aratat premierul in sesizare.

Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, declara atunci ca este pentru prima data cand se primeste o astfel de sesizare. Zegrean preciza ca judecatorii pot decide ca este conflict sau ca nu este conflict, iar in cazul in care se constata existenta unui conflict juridic, se va stabili si modul de rezolvare a acestuia, in caz contrar, "lumea merge mai departe".

Augustin Zegrean mai spunea ca este o decizie a Curtii Constitutionale din 2007, in care s-a spus atunci, cu avizul consultativ, ce poate sa faca presedintele si pana unde merge rolul de "presedinte jucator".

Presedintele Traian Basescu, purtand un tricou cu inscriptia "Vote for PMP" si cu sigla acestei formatiuni, a aparut intr-o serie de fotografii realizate la malul marii, alaturi de lideri ai Partidului Miscarea Populara, imaginile fiind postate pe contul de Facebook al Elenei Udrea.

El a mentionat ca in avizul 1 din 2007 se precizeaza plaja pe care presedintele se poate misca in spectrul politic si faptul ca seful statului are dreptul la optiuni politice, are dreptul sa participe in dezbateri politice, are dreptul sa fie sustinut de un partid si sa ramana apropiat unui partid.

Traian Basescu a mentionat ca articolul 84 din Constitutie spune foarte clar ca presedintele nu poate fi membru de partid.

"Dar, in avizul din 2007, se explica clar ca presedintele nu vine din nori. Nu citez dar dau sensul, este sustinut de un partid, ca atare ramane in relatii cu acel partid, pentru a-si sustine programul", a mai spus Traian Basescu, precizand ca singurul parid care sustine in acest moment ca va continua reforma statului este PMP, iar acesta este partenerul sau politic.

Basescu mai spunea, despre fotografiile in care apare imbracat cu tricoul PMP si alaturi de lideri ai acestui partid, ca are dreptul sa se imbrace cum vrea si ca va vota Partidul Miscarea Populara, pentru ca legea nu ii interzice sa voteze.

Liderul PSD, Victor Ponta, sustinea ca va fi declansata procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu daca judecatorii Curtii Constitutionale decid ca nu poate face campanie electorala, dar acesta continua astfel de actiuni, adaugand ca, de data aceasta, niciun partener european nu il va mai apara pe Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Traian Basescu raspunde, dupa ce Victor Ponta l-a reclamat la CSM:
Traian Basescu raspunde, dupa ce Victor Ponta l-a reclamat la CSM: "Il invit sa renunte la minciuna"

Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de interventie brutala in actul de justitie si cere Consiliului Superior al Magistraturii sa il sanctioneze.

Basescu: Mi-as dori tare mult ca instabilitatea in Republica Moldova sa nu apara pana in 27 iunie
Basescu: Mi-as dori tare mult ca instabilitatea in Republica Moldova sa nu apara pana in 27 iunie

Traian Basescu a declarat ca Republica Moldova este al doilea stat romanesc si ca si-ar dori "tare mult" ca in tara vecina "sa nu se produca o destabilizare" pana in 27 iunie, cand va semna acordul de asociere cu UE.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Lipsa statului de drept si coruptia sunt riscuri la securitatea nationala. Vedeti Ucraina"

Traian Basescu a declarat, sambata, la Alba Iulia, la o dezbatere organizata de Fundati Miscarea Populara, ca lipsa statului de drept si coruptia reprezinta riscuri pentru securitatea nationala, el dand exemplul Ucrainei.

Recomandări
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare
La 18 ani, doctorand la Cambridge și inventator al educației prin jocuri online. Povestea unui tânăr special din Baia Mare

Baia Mare are un tânăr special, cu o minte sclipitoare. La 15 ani a promovat bacalaureatul la Cambridge, iar acum, la 18 ani, își pregătește doctoratul tot la Cambridge.

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit
Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit

Eleonora Roșca s-a întors în România pentru a aduce vindecarea prin muzicoterapie. Cum a reușit să introducă această metodă inovatoare în comunitatea locală  

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.