Liderul PSD Marcel Ciolacu a fost ales în funcția de președinte al Camerei Deputaților
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a fost ales, marţi, în funcția de președinte al Camerei Deputaților, cu sprijinul noii coaliții, formată din PNL și UDMR.
Potrivit Agerpres, el a obţinut 217 voturi ”pentru” și 77 ”împotrivă”.
Pentru această funcţie a mai candidat din partea grupului USR şi Cristina Prună, în prezent vicepreşedinte al Camerei, însă aceasta a obţinut doar 77 voturi favorabile şi 217 împotrivă.
Votul a fost secret, cu buletine de vot.
În 13 octombrie, fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului, iar funcţia a rămas oficial vacantă în 18 octombrie, după ce plenul a votat hotărârea în acest sens.
Biroul permanent a decis ca şefia Camerei Deputaţilor să fie deţinută prin rotaţie de vicepreşedinţii forului legislativ.
Din 2 noiembrie, social-democratul Sorin Grindeanu a preluat preşedinţia interimară. Anterior, interimatul a fost deţinut pentru două săptămâni de liberalul Florin Roman.
Conform regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales, prin vot secret, cu buletine de vot, pe care sunt înscrise numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.
Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor. Dacă niciun candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi scrutine, în urma cărora va fi declarat preşedinte candidatul care a obţinut majoritatea sufragiilor parlamentarilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului de şedinţă.
De asemenea, membrii Biroului permanent sunt aleşi prin vot deschis.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: marcel ciolacu, presedinte, camera deputatilor,
Dată publicare:
23-11-2021 07:34