Camera Deputaților a luat act de demisiile mai multor parlamentari, printre care Ciolacu și Barna

15-12-2020 13:55


plen Parlament

Plenul Camerei Deputaţilor a luat act, marţi, de încetarea mandatelor deputaţilor care au demisionat din funcţie pentru a nu beneficia de pensii speciale.

Şi-au depus demisiile la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor, începând cu data de 18 decembrie, următorii: Dan Barna, Tudor Benga, Emanuel Ungureanu, Cristina Prună, Bogdan Rodeanu, Iulian Bulai, Cristina Iurişniţi, Silviu Dehelean, Stelian Ion, Mihai Botez, Silviu Cernat, Cristian Seidler, Ciprian Necula, Ionuţ Moşteanu, Cosette Chichirău, Tudor Pop, Vlad Duruş, Claudiu Năsui, Alexandru Ciurea, Dan Sfărăilă, Cătălin Drulă - toţi membri ai USR şi Marius Bodea (neafiliat).

O altă serie de deputaţi şi-au depus demisia din funcţie începând cu data de 19 decembrie, aceştia fiind: Marcel Ciolacu, Alfred Simonis, Daniel Suciu, Nicuşor Halici - de la PSD.

Pe 23 noiembrie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va demisiona din Parlament în ultima zi de mandat, pentru a nu benefica de pensie specială. Liderul PSD a precizat că Guvernul condus atunci de fostul premier Ludovic Orban a ratat ocazia să emită o ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale, lucru care ar fi făcut să fie economisite câteva miliarde de lei.

Ulterior, pe 24 noiembrie, preşedintele USR Dan Barna, a anunţat că toţi parlamentarii formaţiunii politice pe care o conduce vor demisiona din funcţie pentru a nu beneficia de pensii speciale. El a precizat că o condiţie pentru participarea la viitoarea guvernare o reprezintă abrogarea prevederilor privind pensiile speciale.

„Am decis să ne asumăm că nu doar că nu vom beneficia niciunul dintre noi de pensii speciale din această legislatură, dar în egală măsură este un obiectiv şi o condiţie pentru următoarea guvernare şi pentru următoarea participare a USR-PLUS la guvernare abrogarea prevederilor privind pensiile speciale”, a spus atunci Barna.

CCR: Impozitarea pensiilor speciale cu 85%, neconstituţională

 

Curtea Constituţională a decis, marţi, că este neconstituţională Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 lei, au declarat surse din CCR pentru Agerpres.

Potrivit surselor citate, legea a fost declarată neconstituţională în ansamblul său.

În motivarea deciziei se va preciza că CCR nu neagă dreptul Parlamentului de a stabili impozite şi taxe, însă această lege nu respectă principiile constituţionale, au mai precizat sursele din CCR.

Decizia Curţii vine după mai multe luni de amânare.

Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV


VIDEO PROTVPLUS.RO