Haosul listelor electorale.Primari:"Sunt morti si persoane inexistente. Nu am avut timp sa corectam"

03-08-2012 17:54

Ca la Radio Erevan, asa suna raspunsurile primarilor, cand sunt intrebati de ce actualizarea listelor electorale, care era in sarcina lor, nu s-a facut cum trebuia.

"Stim ca sunt pline de morti sau persoane inexistente, dar le-am trimis asa pentru ca nu am avut timp sa le corectam."

De ce nu a fost timp? "Am aflat tarziu ca vom fi conditionati de pragul 50 plus unu", raspund cu sinceritate edilii. Desi, potrivit legii, listele trebuie actualizate anual.

Potrivit legii, primarul, impreuna cu serviciile de evidenta informatizata a persoanei, actualizeaza listele electorale permanente in anul in care au loc alegeri, actualizarea listelor se face in cel mult 15 zile de la data stabilirii zilei votarii.

Statul a constatat ca nu stie cati cetateni are si pe unde sunt, dupa cum au declarat oficialii, care par sa fi uitat ca legea ii obliga sa actualizeze baza de date a populatiei.

Scrie negru pe alb, in textul de lege, ca inainte de alegeri, listele trebuie actualizate. Responsabilii arata cu degetul spre primarii.

Edilii trebuie sa-si numere oamenii si sa-i taie de pe liste pe cei care au murit, s-au mutat ori si-au pierdut dreptul de vot.

Inainte de referendum, unii primari si-au facut datoria, dar parca nu sunt siguri ca le-a si iesit.

Asadar, primarii au numarat si nu prea. Ministerul de interne a actualizat baza de date si nu prea. In fond, nici interesul nu a fost prea mare pana acum.

In concluzie, vinovatul nu poate fi pedepsit.


VIDEO PROTVPLUS.RO