Legea privind demiterea presedintelui cu votul majoritatii celor inscrisi in liste, promulgata

Ultima actualizare: 15-10-2012 07:46
Traian Basescu - COVER

Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, legea care prevede ca demiterea sefului statului trebuie aprobata la referendum de majoritatea cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Conform Administratiei prezidentiale, Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat, in 27 martie, cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu la OUG 103/2009 privind referendumul, stabilind ca demiterea presedintelui Romaniei sa fie aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale. Initial, textul privind referendumul prevedea ca demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum.

Cererea de reexaminare a lui Traian Basescu la OUG 103/2009 a fost adoptata cu 165 de voturi "pentru", unul "impotriva" si o abtinere. OUG 103/2009 fusese respinsa initial de Parlament, iar presedintele Basescu a adresat Legislativului inca din noiembrie 2009 o cerere de reexaminare in sensul aprobarii actului normativ.

Ordonanta viza alta modificare a Legii referendumului, insa la reexaminare, in Comisia juridica a Camerei, a fost adoptat, in martie 2012, un raport care cuprindea si un amendament al deputatilor PDL Mircea Toader, Daniel Buda si Gabriel Andronache, potrivit caruia demiterea presedintelui tarii este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

Conform prevederilor in vigoare pana acum, demiterea presedintelui se putea face daca intrunea majoritatea voturilor valabil exprimate la referendum.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO