Guvernul Romaniei vrea sa adopte saptamana viitoare scrisoarea FMI

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Guvernul intentioneaza sa adopte in sedinta de saptamana viitoare scrisoarea de intentie convenita cu FMI, fara sa renunte la diminuarea salariilor si pensiilor.

 

Mai mult, Guvernul se va reuni la sfarsitul acestei saptamani intr-o noua sedinta in care sa adopte proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare, astfel incat sa isi asume raspunderea in Parlament saptamana viitoare, pe 25 mai, au afirmat surse oficiale.

Premierul Emil Boc a declarat ca, in opinia lui, cea mai buna solutie pentru Romania este reducerea salariilor si pensiilor. In privinta alocatiilor sociale ar mai fi loc de discutii, declara surse guvernamentale pentru agentia Mediafax.

Practic Emil Boc mizeaza totul pe o singura carte. Daca legea prin care se vor taia salariile si pensiile nu trece de Parlament, atunci guvernul pica.

Citește și
Protest la Guvern
Mitingul fermierilor incheiat cu o hora si cu o cerere: Jos BOC!
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Asadar in urmatoarele zile urmeaza negocieri intense intre PDL, UDMR si grupul de independenti pe marginea masurilor dure care urmeaza sa fie aplicate de la 1 iunie.

Deja exista diferente de opinie in coalitia de guvernare. De exemplu, cei de la UDMR nu sunt de acord cu reducerea pensiilor sub 1.000 de lei.

Daca se va ajunge insa la o intelegere proiectul de lege va fi aprobat saptamana viitoare in guvern, iar apoi Emil Boc impreuna cu toti ministrii se vor duce in Parlament pentru a-si asuma raspunderea in fata plenului.

Daca opozitia va depune insa o motiune de cenzura care va fi aprobata de majoritate, atunci legea va fi respinsa iar Guvernul demis.

Toti bugetarii care au castigat drepturi salariale in instanta au aflat ca nu vor vedea niciun ban din partea guvernului mai devreme de 2012. Printre acestia se afla cei 100.000 de profesorii care au castigat in instanta majorarea salariilor cu 50% in baza legii din 2008

In plus pentru a mai face rost de niste bani Guvernul intentioneaza sa reintroduca accizele pe produsele de lux. Vorbim aici de iahturi, parfumuri, blanuri si bijuterii. Guvernul risca sa fie insa sanctionat de Comsia Europeana, pentru ca aceste accize au fost eliminate la inceputul acestui an tocmai la presiunea Bruxelles-ului.

Declaratia premierului

"Axa acestor masuri pe care le vom adopta va propun sa fie reducerea cheltuielilor bugetare si nu majorarea taxelor, si aici am in vedere in special nemajorarea TVA si a cotei unice, ca solutii alternative propuse de unii sau de altii. Cred ca in acest moment solutia reducerii cheltuielilor bugetare care sa ne permita incadrarea intr-un deficit de 6,8 pentru 2010 reprezinta solutia viabila pentru viitorul acestei tari", a spus Boc.

Premierul a tinut sa mai spuna o data ca nu actualul Guvern este vinovat de derapajele si greselile comise in politica salariala si de pensii din intervalul 2007-2008. Emil Boc sustine ca in 2009 au fost limitate cresterile de cheltuieli. Premierul sustine ca, din cauza agravarii crizei economice europene si mondiale, Romania nu isi mai poate permite sa finanteze din imprumuturi cheltuieli suplimentare pentru salarii si pensii.

"Daca este sa fim corecti cu 22 milioane de romani, chiar daca aceste masuri sunt dureroase, aspre, in ceea ce priveste tara si Romania in ansamblu ele sunt absolut necesare, iar o asemenea decizie nu poate fi luata decat printr-o asumare directa a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, care in ultima instanta sa decida daca doreste ca Romania sa mearga intr-o directie buna, sa aiba un viitor sanataos al cresterii economice si nu bazat, asa cum a fost in trecut, pe consum si imprumut, ci pe productivitate si eficienta, pentru a da posibilitatea unei cresteri sanatoase a salariilor si pensiilor in viitor.", a spus Boc.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca, probabil, solutia pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fi asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere timpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitul lunii iunie.

Liderii PNL si PSD au anuntat ca o eventuala asumare a raspunderii Guvernului pentru masurile convenite cu FMI va fi urmata, probabil, de o motiune de cenzura.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Mitingul bugetarilor s-a incheiat fara incidente
Mitingul bugetarilor s-a incheiat fara incidente

UPDATE: 30.000 de oameni, din socoteala Jandarmeriei, peste 60.000, din calculele sindicalistilor, s-au strans la mitingul din Piata Victoriei si au scandat in acelasi timp acelasi lucru: NU vrem salarii si pensii taiate!

Mitingul fermierilor incheiat cu o hora si cu o cerere: Jos BOC!
Mitingul fermierilor incheiat cu o hora si cu o cerere: Jos BOC!

UPDATE: Peste 1000 de agricultori s-au prins in ceea ce ei au numit o hora a disperarii, in fata Palatului Victoria, unde si-au adus si utilajele care ii ajuta sa-si castige painea.

AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania! TU ce parere ai?
AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania! TU ce parere ai?

Agentia France Presse afirma ca imprumutul de la FMI a salvat Romania, dar nu a rezolvat problemele economice. Spune-ti si tu parerea despre solutia aleasa de politicieni!

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.