Guvernul Romaniei vrea sa adopte saptamana viitoare scrisoarea FMI
UPDATE: Guvernul intentioneaza sa adopte in sedinta de saptamana viitoare scrisoarea de intentie convenita cu FMI, fara sa renunte la diminuarea salariilor si pensiilor.
Mai mult, Guvernul se va reuni la sfarsitul acestei saptamani intr-o noua sedinta in care sa adopte proiectul de lege pentru reducerea cheltuielilor bugetare, astfel incat sa isi asume raspunderea in Parlament saptamana viitoare, pe 25 mai, au afirmat surse oficiale.
Premierul Emil Boc a declarat ca, in opinia lui, cea mai buna solutie pentru Romania este reducerea salariilor si pensiilor. In privinta alocatiilor sociale ar mai fi loc de discutii, declara surse guvernamentale pentru agentia Mediafax.
Practic Emil Boc mizeaza totul pe o singura carte. Daca legea prin care se vor taia salariile si pensiile nu trece de Parlament, atunci guvernul pica.
Asadar in urmatoarele zile urmeaza negocieri intense intre PDL, UDMR si grupul de independenti pe marginea masurilor dure care urmeaza sa fie aplicate de la 1 iunie.
Deja exista diferente de opinie in coalitia de guvernare. De exemplu, cei de la UDMR nu sunt de acord cu reducerea pensiilor sub 1.000 de lei.
Daca se va ajunge insa la o intelegere proiectul de lege va fi aprobat saptamana viitoare in guvern, iar apoi Emil Boc impreuna cu toti ministrii se vor duce in Parlament pentru a-si asuma raspunderea in fata plenului.
Daca opozitia va depune insa o motiune de cenzura care va fi aprobata de majoritate, atunci legea va fi respinsa iar Guvernul demis.
Toti bugetarii care au castigat drepturi salariale in instanta au aflat ca nu vor vedea niciun ban din partea guvernului mai devreme de 2012. Printre acestia se afla cei 100.000 de profesorii care au castigat in instanta majorarea salariilor cu 50% in baza legii din 2008
In plus pentru a mai face rost de niste bani Guvernul intentioneaza sa reintroduca accizele pe produsele de lux. Vorbim aici de iahturi, parfumuri, blanuri si bijuterii. Guvernul risca sa fie insa sanctionat de Comsia Europeana, pentru ca aceste accize au fost eliminate la inceputul acestui an tocmai la presiunea Bruxelles-ului.
Declaratia premierului
"Axa acestor masuri pe care le vom adopta va propun sa fie reducerea cheltuielilor bugetare si nu majorarea taxelor, si aici am in vedere in special nemajorarea TVA si a cotei unice, ca solutii alternative propuse de unii sau de altii. Cred ca in acest moment solutia reducerii cheltuielilor bugetare care sa ne permita incadrarea intr-un deficit de 6,8 pentru 2010 reprezinta solutia viabila pentru viitorul acestei tari", a spus Boc.
Premierul a tinut sa mai spuna o data ca nu actualul Guvern este vinovat de derapajele si greselile comise in politica salariala si de pensii din intervalul 2007-2008. Emil Boc sustine ca in 2009 au fost limitate cresterile de cheltuieli. Premierul sustine ca, din cauza agravarii crizei economice europene si mondiale, Romania nu isi mai poate permite sa finanteze din imprumuturi cheltuieli suplimentare pentru salarii si pensii.
"Daca este sa fim corecti cu 22 milioane de romani, chiar daca aceste masuri sunt dureroase, aspre, in ceea ce priveste tara si Romania in ansamblu ele sunt absolut necesare, iar o asemenea decizie nu poate fi luata decat printr-o asumare directa a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, care in ultima instanta sa decida daca doreste ca Romania sa mearga intr-o directie buna, sa aiba un viitor sanataos al cresterii economice si nu bazat, asa cum a fost in trecut, pe consum si imprumut, ci pe productivitate si eficienta, pentru a da posibilitatea unei cresteri sanatoase a salariilor si pensiilor in viitor.", a spus Boc.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca, probabil, solutia pentru adoptarea masurilor convenite cu FMI va fi asumarea raspunderii Guvernului in Parlament, avand in vedere timpul scurt ramas pana la reuniunea board-ului FMI de la sfarsitul lunii iunie.
Liderii PNL si PSD au anuntat ca o eventuala asumare a raspunderii Guvernului pentru masurile convenite cu FMI va fi urmata, probabil, de o motiune de cenzura.
Sursa: Pro TV
Etichete: fmi, proteste, emil boc, criza economica, reduceri salariale,
Dată publicare:
19-05-2010 00:00