Mitingul bugetarilor s-a incheiat fara incidente
UPDATE: 30.000 de oameni, din socoteala Jandarmeriei, peste 60.000, din calculele sindicalistilor, s-au strans la mitingul din Piata Victoriei si au scandat in acelasi timp acelasi lucru: NU vrem salarii si pensii taiate!
A existat un singur incident: un politician PD-L care s-a strecurat in multime a fost atacat violent. Manifestantii l-au injurat, i-au turnat un litru de apa in cap si au aruncat in el cu un ou. Emotii au avut si cei care se stiau cu probleme de sanatate si totusi s-au urcat in masini sa vina la Bucuresti: 7 dintre ei au ajuns la urgente.
Vezi ce s-a intamplat la mitingul bugetarilor:
Cei aproximativ 30.000 de oameni au plecat, in mod pasnic, din Piata Victoriei.
Liderii sindicali au multumit participantilor la miting si i-au anuntat ca mitingul s-a incheiat. Nu inainte sa le spuna protestatarilor ca pe 31 mai va fi declansata greva generala in sectorul bugetar.
Un membru al PDL, Marcel Hoara a fost atacat cu pietre si alergat de cateva zeci de participanti, fiind scos din multime de politistii comunitari.
30 de tineri l-au injurat, l-au scuipat si l-au stropit cu apa. Hoara a luat-o la fuga, insotit de politistii comunitari, moment in care protestatarii au luat pietre si au aruncat spre acesta. Unii dintre protestatari au vrut sa il traga pe Hoara spre ei, in incident fiind agresati si doi, trei politisti comunitari.
Trei manifestanti din Piata Victoriei au fost transportati la Spitalul de Urgenta Floreasca, alte 13 persoane primind ingrijiri in corturile serviciilor de prim-ajutor, amplasate in zona pentru situatii de urgenta.
Cei de la SMURD spun ca persoanele care a prrmit ingrijiri nu au fost cazuri grave.
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu: mitingul este dovada nemultumirilor cumulate si a gradului de mafie la care s-a ajuns.
Liderii sindicali au tinut discursuri prin care indeamna protestatarii sa ceara demiterea Guvernului.
Liderii sindicalistilor au cerut participantilor la miting sa faca liniste 30 de secunde, iar in boxe a fost pusa melodia lui Valeriu Sterian "Doamne, vino Doamne, sa vezi ce-a mai ramas din oameni".
Potrivit Jandarmeriei, s-au adunat in fata Palatului Victoria 30.000 de oameni.
Ce nemultumiri au sindicalistii?
Taierea salariilor, a pensiilor, a sporurilor si disponibilizarile sunt principalele nemultumiri ale celor care se vor aduna in fata Guvernului. Medici, profesori, politisti din toata tara vor incerca sa se faca auziti si ascultati in speranta ca aceste masuri, care pe unii ii va lasa cu buzunarele goale luna de luna, vor fi schimbate.
Sindicalistii spera ca protestul lor ii va convinge pe cei din Executiv sa renunte la reducerile de salarii, pensii si ajutoare sociale si sa gaseasca alte modalitati de reducere a deficitului bugetar.
De cealalta parte, lucrurile par deja hotarate si autoritatile spun ca nu vor da inapoi de la planul anuntat. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, impreuna cu ministrul muncii, Mihai Seitan au precizat ca de la 1 iunie bugetarii vor primi un salariu cu 25 % mai mic. Nu se stie inca cu cat vor fi reduse pensiile.
Guvernul trebuie sa aprobe pana saptamana viitoare masurile stabilite impreuna cu cei de la FMI, asa ca si bugetarii se grabesc sa aiba un cuvant de spus.
Daca Guvernul nu va renunta la diminuarea salariilor, profesorii intentioneaza sa intre in greva pe termen nelimitat, sa nu incheie mediile elevilor si sa nu organizeze examenul de Bacalaureat de anul acesta.
La Bucuresti vin sa-si ceara drepturile si minerii. Patru autocare pline cu ortaci au venit din Valea Jiului in Capitala. Sunt 300 de oameni, condusi chiar de fratele lui Miron Cozma, Ioan Cozma. Ei au promis ca protestul lor va fi unul pasnic.
Restrictiile de circulatie au fost valabile pana la ora 16:00.
Soseaua Kiseleff va fi inchisa circulatiei intre Arcul de Triumf si Piata Victoriei, iar Piata Victoriei va fi inchisa, insa se vor asigura cate doua benzi de mers pe bulevardele Aviatorilor, Lascar Catargiu si Calea Victoriei.
Cate o banda de circulatie va fi inchisa si pe bulevardele Aviatorilor si Poligrafiei, pentru a se asigura parcarea celor aproximativ 400 de autocare care ii aduc pe sindicalistii din tara, la manifestatie.
RATB a suplimentat cu 10% numarul autobuzelor, tramvaielor si troleibuzelor pe traseele cele mai aglomerate, pentru deplasarea in bune conditii a bucurestenilor si a participantilor la miting.
250 de politisti de la Rutiera au dirijat traficul in Piata Victoriei si in imprejurimi, pentru prevenirea ambuteiajelor.
Tot in Piata Victoriei, 700 de jandarmi si 50 de politisti comunitari au vegheat la respectarea ordinii publice, de catre participantii la manifestatie.