Basescu: Fortarea votului pentru noul Guvern fara modificarea programului risca atacarea la Curtea Constituionala

Traian Basescu si Victor Ponta

Presedintele Traian Basescu a declarat ca fortarea unui vot in Parlament pentru noul Guvern, fara modificarea programului de guvernare, produce riscul atacarii la Curtea Constitutionala de catre 50 de parlamentari.

De asemnenea, presedintele a mai spus ca exista si riscul unui conflict constitutional Presedintie-Parlament.

"Nu se poate continua cu un program in care este mentionat USL, cand USL nu mai este la guvernare", a spus Basescu.

Potrivit presedintelui, fortarea unui vot fara modificarea programului de guvernare are riscuri: 1. sa fie atacata la CC de 50 de membri ai Parlamentului, ceea ce se va intampla, si 2. declansarea conflictului intre Presedintie si Parlament.

Presedintele Traian Basescu a propus asumarea raspunderii Guvernului pe programul de guvernare, sustinand ca se poate face exceptie, prin decizia Birourilor Parlamentare reunite, de la termenul de 5 zile pentru asteptarea observatiilor la program si asigurand ca imediat dupa asumare numeste ministrii. De asemenea, seful statului a declarat ca in cazul asumarii raspunderii Guvernului pe programul de guvernare, chiar daca se depune motiunea de cenzura, nu asteapta votul pe aceasta, ci va numi imediat ministrii.

Citește și
Ioana Petrescu
Ioana Petrescu, marea surpriza din cabinetul Ponta 3: "Munca este mult prea fiscalizata. Sustin reducerea CAS cu 5%"

Basescu a mai declarat ca, in discutia pe care au avut-o, premierul Victor Ponta i-a promis ca "incearca sa rezolve aceasta problema la Parlament". "Sunt convins ca incearca in modul cel mai sincer sa o rezolve", a spus presedintele Basescu. El a aratat ca nu stie daca premierul a imbratisat ideea sa.

"Mie mi-a promis ca incearca sa rezolve aceasta problema. Nu va pot garanta ca este de acord cu mine. S-ar putea sa aiba declaratii publice in care sa spuna ca nu e de acord. Avem fiecare puncte de vedere. Dar eu i-am prezentat variantele care pot fi, inclusiv un atac din Parlament, conflict interinstitutional declansat de presedinte", a mai spus Basescu.

Traian Basescu a mai afirmat ca nu doreste sa se creeze un precedent "in care sa fie ca la romani: da-i ca merge si asa". "Nu merge si asa, avem nevoie de putina rigoare in viata politica si in functionarea institutiilor", a adaugat presedintele.

"Cred ca discuta si el cu liderii partidelor de coalitie, cu liderii PSD, solutia pe care trebuie sa o gaseasca", a mai spus Basescu.

Despre faptul ca a vorbit, dupa ruperea USL, despre o demisie a premierului, presedintele Traian Basescu a raspuns: "Am ajuns in alta etapa. Suntem in alta etapa, nu mai discutam. si eu am spus, si Crin Antonescu a spus, plecand de la abordarea politica: USL nu mai exista, iar acum se guverneaza cu formatiuni politice care au fost la guvernare in 2010, UDMR, UNPR si minoritatile. Mai e o singura formatiune care nu a fost in Guvernul din 2010, PSD, in rest toate au facut parte din Guvernul Boc si Ungureanu", a comentat seful statului.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca a dorit sa dea aceste explicatii pentru a nu exista pareri rauvoitoare.

"Vreau sa avem un guvern legitim si, in acelasi timp, vreau sa prevenim atacuri la Curte", a afirmat presedintele, care a adaugat ca nu mai exista niciun temei pentru un atac la Curtea Constitutionala, din partea opozitiei, daca se ajusteaza programul de guvernare si se vine pe realitatea momentului.

Sinteza declaratiilor

- Va asigur ca aceasta scrisoare nu este o chichita, este o conditie. Nu se poate continua cu un program in care este mentionat de multe ori USL, cand USL nu se mai afla la guvernare. De asemenea, au aparut noi obiective asumate prin procoalele de guvenare care trebuie incluse. Un vot fara modificarea programului are 2 riscuri: hotararea sa fie atacata de 50 de membri ai Parlamentului, si din cate stiu va fi atacata, si atunci se suspenda pana la pronuntarea CCR.

- Eu cred ca trebuie respectat spiritul Constitutiei, iaer Romania are nevoie de un guvern care sa fie instalat repede si legitim.

- Este greu sa se mai obtina legitimiattea pe care o avea USL-ul, dar macar sa se obtina o legitimitatea. Am avut discutii cu premierul in acest sens, exista totala deschidere in partea mea sa gasim solutii. Solutia asumarii raspunderii pe program este o solutie care necesita formalitati parlamentare. Daca birourile parlamentare hotarasc ca se poate fara a se sta 5 zile pentru depunere de observatii pe program, cu siguranta si plenul va accepta. Interesul Romaniei este sa aiba un Guvern legitim. Nu este o chestiune de jocuri politice. Am spus public despre inadvertentele din programul USL si noua situatie creata, azi am trimis o scrisoare oficiala premierului, cred ca ar fi fost mai bine sa o transmit de ieri.

- Daca nu procedam asa va fi imposibila instalarea Guvernului in noaptea aceasta, pentru ca va exista atacarea guvernului la Curtea Constitutionala. Voi valida ministrii in noaptea asta, dar daca nu se trece prin asumare programul, sunt obligat sa astept pana cand CCR se pronunta pe un eventual atac.

- Ponta incearca sa rezolve lucrurile. Sau cel putin asta e senzatia mea. Si pe de alta parte e evident ca in program scrie de USL.

Presedintele Traian Basescu i-a trimis, marti, o scrisoare premierului Victor Ponta in care ii transmite ca este necesar ca, anterior aprobarii de catre Parlament a propunerilor de modificare in Guvern, sa solicite aprobarea Legislativului pentru un nou program de guvernare, in raport cu noua componenta.

Prezentam integral textul scrisorii publicate de Administratia prezidentiala:

"Domnului Victor-Viorel Ponta,
Prim-ministru al Guvernului Romaniei

Stimate Domnule Prim-ministru,

Avand in vedere ca in cursul zilei de astazi este programat votul Parlamentului pentru aprobarea remanierii guvernamentale, in calitate de Presedinte al Romaniei si in virtutea atributiei constitutionale de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, in temeiul dispozitiilor Art. 80 alin. (2) din Constitutia Romaniei, va solicit sa luati masurile necesare pentru instalarea noului Guvern cu respectarea procedurilor constitutionale.

Astfel, anterior aprobarii de catre Parlamentul Romaniei a propunerii dumneavoastra de modificare a structurii si compozitiei politice a Guvernului, este necesar sa solicitati aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare in raport cu noua componenta politica.

In urma intelegerilor politice pe care le-ati parafat, noul Guvern este sustinut de Partidul Social Democrat, Partidul Conservator, Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Minoritatile Nationale reprezentate in Parlamentul Romaniei. Noua configuratie este de natura a produce o fractura puternica a votului acordat de catre cetateni la alegerile din decembrie 2012, care cu o majoritate covarsitoare au incredintat Uniunii Social Liberale mandatul de a forma Guvernul.

Apreciez ca respectarea regulilor democratice si a normelor care instituie reguli procedurale constitutionale trebuie realizata intotdeauna cu buna-credinta, in spiritul unui comportament loial fata de Constitutie, dar si fata de votul exprimat democratic la alegerile parlamentare. In masura in care veti solicita aprobarea Parlamentului, mentinand programul cu care a fost investit Guvernul USL si care in prezent nu mai exista, consimtiti la delegitimarea Guvernului Romaniei.

Cu consideratie,

TRAIAN BASESCU


PRESEDINTELE ROMANIEI"

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
LISTA ministrilor din Guvernul Ponta 3
LISTA ministrilor din Guvernul Ponta 3

Premierul Victor Ponta a prezentat, luni, 3 martie 2014, componenta noului Cabinet. Din acesta fac parte reprezentanti ai PSD, PC, UNPR, UDMR si independenti.

Ioana Petrescu, marea surpriza din cabinetul Ponta 3:
Ioana Petrescu, marea surpriza din cabinetul Ponta 3: "Munca este mult prea fiscalizata. Sustin reducerea CAS cu 5%"

Ioana Petrescu, propunerea surpriza a lui Victor Ponta pentru ocuparea scaunului de la Ministerul Finantelor in Cabinetul Ponta III, este licentiata in matematica la colegiul american Wellesley si detine un doctorat in economie de la Harvard.

Guvernul Ponta 3 a fost votat de Parlament. Reactia premierului dupa ce Crin Antonescu si-a dat demisia
Guvernul Ponta 3 a fost votat de Parlament. Reactia premierului dupa ce Crin Antonescu si-a dat demisia

Guvernul Ponta III a fost validat de Parlament. In aceeasi sedinta, Crin Antonescu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Senatului. Antonescu l-a provocat pe Ponta sa renunte, impreuna, la functiile obtinute ca lideri ai USL.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.