Negocierile USR-PNL-UDMR au eșuat. Florin Cîțu: „Cei care au declanşat criza să vină cu o soluție”

Ultima actualizare: 13-10-2021 21:09
Negocierile USR-PNL-UDMR au eșuat. Florin Cîțu:...
Florin Cîțu: „Cei care au declanşat criza să...

Cronica unei negocieri eșuate. Aşa s-ar putea numi întâlnirea pe care premierul desemnat Dacian Ciolos a avut-o miercuri seară cu foştii parteneri de guvernare.

Premierul desemnat a anunţat că îşi doreşte un parteneriat, dar, încă înainte de a veni la discuţii, liberalii au declarat că nu îl vor în fruntea Guvernului şi că au acceptat să se întâlnească doar "din curtoazie". Cu o treime din numărul de voturile necesare, Dacian Cioloș nu poate ajunge decât în opoziţie.

După ce a fost desemnat de preşedinte să formeze guvernul, Dacian Cioloș a anunţat că primii cu care vrea să discute sunt liderii coaliţiei de guvernare. La ora convenită, Dacian Cioloș a intrat pe poarta sediului central în PNL.

Dacian Ciolos, premier desemnat: "Întrebarea nu e ce am eu să le ofer ci ce au ei de oferit României."

Discuția a durat o oră și a fost un eșect.

Dacian Ciolos, premier desemnat: "Am spus că asta este prima proritate. Obiectivul USR este să dăm un Guvern României cât mai repede, să mergem cu o soluție în Parlament cât mai repede, dată fiind situația nu putem așteptăm. În mod normal am venit spre PNL și UDMR, că din punctul nostru de vedere nu există altă construcție la care să participăm. Colegii Citu și Kelemen Hunor au spus că au nevoie de o discuție în partid ca să ia un mandat pe o astfel de negociere și că în următoarele zile, vineri, vom avea o nouă întâlnire în care să vedem care sunt concluziile. Am înțeles că Florin Cîțu că are nevoie de această discuție care va avea loc mâine în partid. Le am spus că ne-am dori o concluzie cât mai repede."

Deşi a fost nominalizat de şeful statului cu care PNL are o relaţie de colaborare, liberalii au spus că nu vor vota cu guvern condus de Dacian Cioloș şi nici nu vor accepta să facă parte din cabinetul său. Florin Citu s-a dus la discuţie fără mandat şi doar să bifeze o formalitate.

Florin Cîțu, premier demis: "Astăzi nu a fost nicio concluzie la această discuţie. Am spus şi în această întâlnire că mi se pare normal ca cei care au declanşat criza, adică coaliţia AUR - PSD - USR, să vină şi cu o soluţie. Am primit mandatul domnului Cioloş, o să mai discutăm, să mai vedem, dar astăzi nu este nicio concluzie". 

”Coaliţia de dreapta este cea mai bună soluţie pentru România”, a adăugat premierul, precizând că PNL va face o nominalizare de premier doar când va avea o majoritate.

Nici UDMR nu vrea refacerea coaliţiei decât cu condiţia ca la masa guvernului să se aşeze toţi partenerii.

Kelemen Hunor, preşedinte UDMR: "Nu am ajuns la o concluzie şi, sigur, trebuie să vedem fiecare dintre părţi ce vor discuta când vor ajunge înapoi în forurile decizionale. Ceea ce am constatat eu (...) - lipsa de încredere. Fără încredere este greu să construieşti ceva. Ţinta UDMR este să găsim soluţii într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm. (...) Sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate şi în dreapta şi în stânga."

În aceste condiţii, Dacian Cioloș nu are cum să adune o majoritate. Surse din USR susţin că luni cel mai probabil premierul desemnat va veni cu un cabinet format din miniştri USR şi PLUS şi cel mai probabil acesta va fi respins la votul din parlament. USR spera să catige astfel electorat, dar în final va rămâne în opoziţie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO