Oficialul SUA Victoria Nuland vine in Romania sa discute despre "statul de drept". Ponta este ocupat

Victoria Nuland

Asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, isi incepe, vineri, vizita de doua zile la Bucuresti pe tema consolidarii statului de drept.

Vizita nu are inca un program oficial care sa fi fost anuntat de partea americana sau de autoritatile de la Bucuresti.

Departamentul de Stat a anuntat, miercuri, ca Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului american de Stat, va efectua o vizita in Romania in perioada 10-11 ianuarie, in cadrul unui turneu european.

La Bucuresti, Nuland se va intalni, vineri si sambata, cu oficiali de rang inalt si membri ai societatii civile, cu care va discuta despre relatiile bilaterale, probleme regionale si eforturile de consolidare a statului de drept, potrivit comunicatului emis de Biroul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat.

Nuland are in programul vizitei la Bucuresti intalniri cu presedintele Traian Basescu, la Cotroceni, si cu ministrul de Externe, Titus Corlatean. Pe agenda oficialului american nu este prevazuta nicio intalnire cu oficiali de la Palatul Victoria.

Citește și
Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta

Ministrul Corlatean a declarat, miercuri, ca programul premierului Victor Ponta era facut de multa vreme si nu putea fi modificat pentru a include o intrevedere cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland.

"Este o vizita pe care eu o calific ca binevenita, cred ca este extrem de oportun sa discutam si vom discuta, cu siguranta, in primul rand aspectele legate de Parteneriatul Strategic, care este un parteneriat ce reprezinta cheia de bolta a politicii externe romanesti. Vom discuta cu siguranta si aspecte regionale, exista mare interes in expertiza Romaniei (...) Si vom discuta, cu siguranta, toate aspectele care pot fi de interes pentru ambele parti. Am vazut chestiunea cu statul de drept. Eu cred ca este o vizita binevenita pentru a avea aceast dialog si a clarifica eventuale chestiuni care trebuie clarificate", a precizat Corlatean.

Ministrul de Externe a spus ca este bine ca vor exista discutii directe si nu prin intermediul presei.

"Eu cred ca, dupa perioada asta si mai agitata, in care s-a facut extrem de multa politica este bine sa discutam direct si nu prin intermediul presei si apreciez exact vizita doamnei Nuland la Bucuresti, pentru ca ne da prilejul sa discutam direct pentru a vedea exact unde ne aflam", a subliniat seful diplomatiei.

Intrebat de ce premierul Victor Ponta nu are o intrevedere cu Victoria Nuland, Corlatean a precizat ca agenda sefului Guvernului nu a putut fi modificata.

"E agenda pe o face partea americana. Inteleg ca e o intalnire la Cotroceni. In ceea ce priveste premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum doua zile, atunci cand aceasta vizita a fost anuntata. Programul premierului era facut de multa vreme, asa incat, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat si am mandatul premierului sa pot discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana le considera necesare", a declarat Titus Corlatean.

Insarcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, s-a intalnit, joi, cu o zi inainte de vizita lui Nuland la Bucuresti, cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si cu liderii Consiliului superior al Magistraturii (CSM), potrivit Ambasadei SUA, care nu a oferit detalii referitoare la scopul intalnirii.

Intrevederea a avut loc la scurt timp dupa ce judecatorul Adrian Bordea a fost ales presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Gheorghe Muscalu a devenit noul vicepresedinte al CSM.

Gyorgy Frunda, consilier al premierului pe probleme juridice, de minoritati si relatii internationale, a declarat, pentru Ziare.com, ca Romania nu este o colonie si ca simte o anumita superioritate din partea Statelor Unite, facand referire la vizita pe care secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, o va face in Romania.

"Mi se pare putin cu un aer de superioritate, ca si cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, traim intr-o lume globalizata, facem parte din sisteme strategice de aparare, dar ce ar fi daca spunem ca am merge noi in SUA sa verificam situatia condamnarilor la moarte, care contravine tuturor conventiilor internationale sau ca mergem sa verificam decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganta, dar arata o anumita superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) "
, a spus Frunda.

Potrivit acestuia, vizita oficialului american "nu este asa intempestiva cum a fost prezentata de presa din tara noastra".

"Aceste vizite sunt planuite, se poarta dialoguri intre ministerele de Externe, se stabileste un program, se stabilesc niste scopuri, se negociaza si pe urma se vine aici. Nu e Romania o colonie si refuz aceasta idee, ca vine sa inspecteze in Romania nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept si a democratiei. Exista niste discutii, SUA au aratat nu niste ingrijorari, cum gresit au formulat ziarele, ci niste nelinisti, niste semne de intrebare in legatura cu niste decizii. Suntem si noi si Statele Unite membre NATO, suntem legati prin Deveselu, care e foarte important, si de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu conditia sa fie facute aproape pe picior de egalitate, ca sa nu spun chiar pe picior de egalitate"
, a mai comentat fostul senator.

In replica, deputatul PSD Sebastian Ghita, considerat un apropiat al premierului, a declarat ca SUA sunt cel mai important partener al Romaniei, calificand drept "neinspirata" declaratia lui Gyorgy Frunda.

Intrebat despre declaratiile lui Frunda, consilier al premierului, referitoare la relatia Romaniei cu Statele Unite ale Americii, deputatul Sebastian Ghita a declarat ca "neinspirat" este un cuvant prea bland si ca astfel de iesiri, ale unor "consilieri fara relevanta", nu pot aduce atingere relatiilor din Romania si SUA.

"Cred ca domnul Frunda bate campii. Nu vreau sa-l jignesc si sa spun ca a fost o declaratie idioata, dar cuvantul «neinspirat» este mult prea bland. Statele Unite reprezinta cel mai important partener strategic al Romaniei. Dezvoltarea economica a Romaniei in conditii de siguranta si stabilitate depinde de acest parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Domnul Frunda n-a realizat ca declaratiile sale vor fi folosite ca propaganda anti-Guvern",
a declarat Sebastian Ghita.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, ca nu a primit vreo solicitare pentru o intrevedere cu oficialul SUA Victoria Nuland, asistent al secretarului de stat John Kerry, precizand insa ca subiectul vizitei, care priveste statul de drept, i se pare unul din "regimul normal".

Vizita Victoriei Nuland vine la scurt timp dupa ce Camera Deputatilor a adoptat o serie de modificari controversate la Codul Penal, criticate de reprezentantii diplomatici americani la Bucuresti.

Ambasada SUA la Bucuresti a sustinut, intr-un comunicat, ca amendamentele la Codul Penal adoptate de Camera Deputatilor "ar reprezenta un pas inapoi pentru Romania" si actiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia Romaniei".

Un oficial de rang similar, Philip Gordon, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului de Stat Hillary Clinton, s-a aflat la Bucuresti, in 13 august 2012, in urma crizei politice declansate de suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Cine este Victoria Nuland

Victoria Nuland a fost numita in functia de asistent pentru afaceri europene si eurasiatice al secretarului american de Stat la 18 septembrie 2013, potrivit CV-ului postat pe site-ul Departamentului de Stat. Din aceasta pozitie, Nuland este responsabila pentru relatiile diplomatice cu 50 de tari din Europa si Eurasia, dar si cu NATO, Uniunea Europeana si OSCE. Anterior, Nuland a fost purtatoarea de cuvant a fostului secretar de Stat Hillary Clinton.

In perioada februarie 2010 - iunie 2011, Victoria Nuland a fost trimis special pentru Fortele Armate Conventionale din Europa. Din 2005 pana in 2008 a fost ambasadorul Statelor Unite la NATO.

In anii '90, a fost adjuncta ambasadorului american in Comunitatea Statelor Independente, unde se ocupa de politica SUA fata de Rusia si tarile din Caucaz. La inceputurile carierei sale in Departamentul de Stat, Victoria Nuland, experta pe probleme rusesti, a lucrat la Ambasada SUA din Moscova.

De asemenea, a contribuit la deschiderea primei misiuni diplomatice americane in Mongolia. In varsta de 52 de ani, Victoria Nuland si-a inceput cariera diplomatica in timpul presedintelui Bill Clinton, cand a lucrat pentru Strobe Talbott, adjunctul secretarului de Stat. Dupa venirea la Casa Alba a lui George W. Bush, Nuland a devenit consilier pe probleme de politica externa a vicepresedintelui Dick Cheney.

Nuland este casatorita cu istoricul neoconservator Robert Kagan de la Brookings Institution, care a fost consilierul lui Mitt Romney, candidatul Partidului Conservator la prezidentialele din 2012. In pofida convingerilor sale neconservatoare, Kagan a colaborat cu diversi politicieni, inclusiv cu fostul secretar de Stat Hillary Clinton.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta

Deputații și senatorii se reunesc în această dimineață - în ședințe separate - pentru a-și alege noua conducere.

Senatorii și deputații se întrunesc luni pentru a alege președinții celor două camere. Cine va fi al doilea om în stat
Senatorii și deputații se întrunesc luni pentru a alege președinții celor două camere. Cine va fi al doilea om în stat

Senatorii şi deputaţii au fost convocaţi, luni dimineaţă, pentru a alege preşedinţii celor două camere. Cel mai probabil, Daniel Suciu (PSD) va fi președintele Camerei Deputaților, iar Ilie Bolojan (PNL) șeful Senatului și al doilea om în stat.

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.

Recomandări
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta

Deputații și senatorii se reunesc în această dimineață - în ședințe separate - pentru a-și alege noua conducere.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.