Carmen Dan, despre votul din 26 mai: ”9.000 de semnalări privind posibile voturi multiple”

Carmen Dan
Pro TV

La alegerile din 26 mai, la MAI au fost înregistrate peste 9.000 de semnalări privind posibile voturi multiple, din cauza funcţionării defectuoase a softului tabletelor folosite în secţiile de votare, a declarat luni ministrul Carmen Dan.

Declarațiile ministrului de Interne:

 Principalele declarații:


 „Poate vi se pare puțin neobișnuită formula, dar am să vă explic de ce am ales să venim în fața dvs. în această formulă, pentru că mi-am dorit să se înțeleagă în măsura în care noi avem toată disponibilitatea să dăm răspunsuri și să aducem situații și fapte reale în atenția dvs., mi-am dorit să înțeleagă lumea că în acest minister există un mecanism de luare a deciziilor, oameni care au pregătire necesară să stabilească atât ce ține de componenta operativă, cât și administrativă.

Citește și
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor cere demiterea ministrului Carmen Dan după scandalul de la Cimitirul Uzului
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

În ultimele zile, au fost câteva situații care au privit MAI. Mi-aș fi dorit să putem spune la momentul potrivit care sunt argumentele noastre, însă în lipsa ministrului, această instituție nu are vocile ei care să se facă auzite. Iar cum eu a trebuit să fiu prezentă la ultimul Consiliu de Justiție și Afaceri Interne, câteva subiecte au rămas fără răspuns.

Pentru că nu au știut cine sunt responsabilii din MAI, singurul vinovat este Carmen Dan - pentru orice se întâmplă, oriunde se întâmplă – și aici mă refer la aspecte care pleacă de la acțiunea individuală a unui angajat, care poate să fie jandarm, polițist, pompier, polițist de frontieră, până la cele mai importante decizii luate la nivel european, în zona de securitate internă.”

Am încercat să lămuresc cum este cu responsabilitatea sau cu lipsa ei, pentru că am și vrut să răspund unor alegații. Eu am considerat întotdeauna că adevărul spus la timpul potrivit este singurul care poate învinge orice speculație și orice manipulare.
A existat în opinia publică o amplă dezbatere privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului național. Vă amintiți, sunt convinsă, cererea domnului președinte să fim demiși eu și dl. Meleșcanu. Vă amintiți, probabil, și răspunsul meu că nu am să îmi dau demisia și am subliniat atunci că MAI s-a ocupat de alegerile din țară și că nu au existat situații care să afecteze rezultatul acestui vot.

Am decis ca informarea MAI privind alegerile din țară să fie făcută publică astăzi pe site-ul ministerului. Informarea a fost făcută încă din 30 mai și transmisă atunci la Guvern. Vreau să spun că este în obișnuința noastră să facem asta ori de câte ori la nivelul MAI se desfășoară acțiuni de o asemenea amploare.

Am vorbit cu doamna prim-ministru și am decis că e cea mai transparentă abordare de a publica informarea integral. În document găsiți aspecte destul de interesante, care s-au înregistrat în secțiile de votare, la tabletele conectate la soft.

Pentru cei neavizați, menționez că funcționarea softului nu este nici în competența, nici în organziarea MAI. Am transmis încă din acea dimineață o corespondență către STS și am și vorbit cu directorul general al STS în legătură cu sute de semnalări privind posibile voturi multiple, dar care nu s-au confirmat în realitate.

Până la finalul zilei alegerilor, am înregistrat peste 9.000 de semnalări, fie din cauza deficiențelor în modul de gestionare a tabletelor, fie din lipsa de pregătire a acestor tablete, Poliția a avut de verificat mii de situații ipotetice de fraudă, consumând astfel resurse de oameni și de timp. În final, am constatat că tot noi suntem pe lista vinovaților dl. președinte. Nu mă refer la Carmen Dan, ci la structuri din acest minister care au fost implicate în aceste alegeri și care și-au făcut treaba. Iar eu, ca ministru, sunt obligată să iau atitudine când sunt acuzată pe nedrept.

Informarea se va putea găsi pe site și oricine va avea acces la toate informațiile care au fost puse la dispoziția ministrului și, ulterior, a premierului.

Un alt subiect fierbinte se referă la situația de la Cimitirul de la Valea Uzului. Pentru că nu am fost în țară nici miercuri, nici joi, nici vineri, am cerut la întoarcere o informare completă. Am citit această informare și aprecierea mea e că reprezentanții poliției și ai jandarmilor și-au atins cele trei obiective principale ale misiunii, adică s-a evitat producerea de violențe între cele două grupuri, chiar dacă a existat o activitate de mobilizare a radicalilor și a ultrașilor, și dintr-o parte și din alta. Deși au existat câteva momente tentionate, nimeni nu a fost lovit sau rănit. Nu s-au produs distrugeri sau incendieri. Singurul aspect ține de cum s-a ajuns ca porțile acelui cimitir să fie rupte.”

Acest aspect e investigat în cadrul unui dosar penal, așa cum la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moinești sunt investigate, sub coordonarea unui procuror, faptele de violență și distrugere din data de 17 mai, atunci când una dintre victime a fost un candidat la europarlamentare.

În misiune au fost implicate forțe ale jandarmeriei din două județe, iar misiunea nu a fost deloc una simplă, din cauza posibilului risc. De la nivelul MAI, misiunea a fost asigurată de către dl. secretar de stat responsabil pe zona de ordine publică. Din modul în care a evoluat acel subiect, pare tot mai evident că, anumite grupuri sau persoane, profitând de situația juridică neclară a acestui așezământ, a alimentat o stare e tensiune, în speranța generării unui conflict care să permită potențarea anumitor interese. Este o apreciere pe care o am cunoscând bine subiectul. Vă confirm că a existat o bună comunicare între structurile MAI și celelalte instituții.

În ceea ce privește apartenența administrativă a acestui cimitir, acesta a făcut obiectul mai multor neînțelegeri între reprezentanții celor două județe. Din cauza punctelor de vedere divergente, nu s-a ajuns la un consens.”

Am lăsat la sfârșit un subiect cu o puternică încărcătură emoțională: uciderea polițistului Cristian Amariei. Dincolo de situația tragică, de suferința familiei și a camarazilor, subiectul pe care îl putem discuta acum, la rece, este dotarea poliției. În acest domeniu, am mai destule lucruri care nu mă pot mulțumi, cu atât mai mult cu cât este responsabilitatea ministrului de a aduce resurse pentru nevoile ministerului. Dar oare trebuie să îmi dau demisia pentru că am adus cel mai mare buget al Ministerului de Interne din ultimii 10 ani? Sau poate că în mandatul meu s-au luat cele mai multe mijloace de protecție pentru polițiști – și mă refer la vestele anti-înjunghiere și la cele antiglonț? Sau poate că în ultimii doi ani s-au achiziționat cele mai multe autospeciale? Dacă ne referim la mașini, la nivelul Poliției, gradul de înzestrare era la puțin peste 40%. Anul acesta se ajunge la 60%.

În 2016, anul Guvernului „de specialiști”, s-au luat în MAI 932 de mașini. În 2017 și în 2018, am achiziționat peste 3.800 de mașini, iar în 2019, avem sumele necesare pentru alte 1.700 de mașini.

Un alt domeniu: mijloacele de protecție. Când am preluat mandatul, existau 1790 de maieuri anti-înjunghiere, iar de atunci au fost cumpărate alte 6.500. Și în acest an există alocate fonduri pentru alte 5.000 de bucăți, iar programul de înzestrare va continua, pentru că este evident că nu au cum să ajungă la aproape 35.000 de polițiști din zona operativă. Tot în acești doi ani s-au cumpărat și aproape 2.600 de veste antiglonț. Știți câte existau înainte de 2017? Doar 4.400. De aceea achizițiile au fost incluse într-un program anual, ceea ce înseamnă că vom avea anul acesta în Poliția Română 8.000 de veste. Este insuficient și așa. Însă de obicei, lucruri de genul acesta nu se spun. Am o întrebare, până se vor finaliza investigațiile la IPJ Timiș, câte dintre vestele antiglonț și anti-înjunghiere erau distribuite polițistului înainte de tragicul eveniment?

Eu sper ca verificarea să răspundă inclusiv la subiectul respectării programului de pregătire tactică a polițiștilor.”

În 6 iunie, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că va face publice rapoartele MAE şi MAI despre votul din diaspora.

„Legat de votul din diaspora, luni voi face publice analizele făcute atât de Ministerul Afacerilor Externe, cât şi de Ministerul Afacerilor Interne. Trebuie să vedem care sunt soluţiile şi vom discuta şi despre miniştri, dar acest lucru se va face tot în cadrul coaliţiei", a spus Dăncilă.

Premierul a declarat că va lua măsuri cu privire la "greşelile" făcute în organizarea şi desfăşurarea alegerilor din 26 mai, după ce va analiza informaţiile pe care le-a solicitat MAE, MAI şi celorlalte instituţii implicate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Mesajul șefei MAI, Carmen Dan, privind intrarea României în spațiul Schengen
Mesajul șefei MAI, Carmen Dan, privind intrarea României în spațiul Schengen

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a scris, vineri, pe Facebook, înaintea participării la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) că se va specula că România nu a intrat în Schengen pentru că ministerul pe care-l conduce nu a supus la vot subiectul.

Kelemen Hunor cere demiterea ministrului Carmen Dan după scandalul de la Cimitirul Uzului
Kelemen Hunor cere demiterea ministrului Carmen Dan după scandalul de la Cimitirul Uzului

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, solicită demiterea ministrului de Interne, Carmen Dan, şi a prefectului judeţului Harghita în urma situaţiei de la Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, unde s-au înregistrat tensiuni între români şi maghiari.

Cazul polițistului împușcat mortal. Reacția lui Carmen Dan, după ce i s-a cerut demisia
Cazul polițistului împușcat mortal. Reacția lui Carmen Dan, după ce i s-a cerut demisia

În mai puţin de o săptămână, este cerută din nou demisia ministrului de Interne, Carmen Dan.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.