Mesajul șefei MAI, Carmen Dan, privind intrarea României în spațiul Schengen


Ultimul update: Vineri 07 Iunie 2019 09:51
Data publicarii: Vineri 07 Iunie 2019 09:47
Categorie: Stiri Politice
Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a scris, vineri, pe Facebook, înaintea participării la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) că se va specula că România nu a intrat în Schengen pentru că ministerul pe care-l conduce nu a supus la vot subiectul.

Carmen Dan afirmă că decizia este exclusiv politică, se ia cu unanimitate de voturi, iar în acest moment nu există această unanimitate. ”Forţarea unui vot în Consiliu în condiţiile mai sus prezentate ar fi condus în mod evident la un deznodământ negativ şi ar fi putut genera închiderea procesului de aderare”, susţine Carmen Dan.

”Astăzi voi participa la ultimul Consiliu JAI sub preşedinţia română şi cum nu ne putem desprinde de realităţile din ţară, mă aştept ca în perioada viitoare să se speculeze că România nu a intrat în Schengen pentru că ministerul condus de Carmen Dan nu a supus la vot subiectul în ultimul Consiliu JAI al Preşedinţiei noastre”, a scris, vineri, Carmen Dan, pe Facebook.

Aceasta a făcut câteva precizări referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen.

”Un vot pentru extinderea spaţiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei se ia cu unanimitate de voturi în Consiliul JAI. Din păcate, acum nu există această unanimitate. Amintesc aici declaraţia publică a prim-ministrului olandez, care, pe 9 mai, chiar la Summitul de la Sibiu, s-a pronunţat în faţa jurnaliştilor români că nu suntem pregătiţi pentru aderare. De asemenea, tot la Summitul de la Sibiu, unde s-a discutat despre viitorul UE, subiectul Schengen a lipsit de pe agendă, fiind astfel evident că marile puteri europene nu sunt nici interesate şi nici pregătite pentru o extindere a spaţiului Schengen”, a mai scris Carmen Dan.

Potrivit acesteia, preşedinţia României pe Justiţie şi Afaceri Interne a testat poziţia statelor membre referitoare la extinderea spaţiului Schengen, atât la Consiliul informal din Bucuresti, dar şi în formatul COREPER (organismul politic în care ambasadorii statelor membre discută subiectele care vor intra pe agenda Consiliului).

”Trei state nu susţin aderarea. Unul este Olanda”, a mai scris Carmen Dan.

Potrivit acesteia, spaţiul Schengen nu mai functionează în întregime, o explicaţie fiind că, după valul de migraţie şi după actele teroriste din ultimii ani, multe state europene sunt reticente faţă de o extindere a spaţiului.

”În plus, s-au introdus controale chiar şi la frontierele interne, adică şi-au anulat principalul beneficiu al calităţii de stat membru Schengen. Ca exemple sunt frontierele dintre Franţa şi Germania, Austria cu Germania, Suedia cu Danemarca, Italia cu Franţa. Forţarea unui vot în Consiliu în condiţiile mai sus prezentate ar fi condus in mod evident la un deznodământ negativ şi ar fi putut genera închiderea procesului de aderare. Din acel moment s-ar fi putut cere României şi Bulgariei să reia întregul proces de evaluare, adică să se piardă efectiv tot ce s-a câştigat în ultimii ani”, susţine Carmen Dan, pe Facebook.

Ministrul de Interne afirmă că aceste date au fost comunicate tuturor factorilor decidenţi (Preşedinţie, Guvern, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene) de către Ambasada noastră de la Bruxelles.

”Închei postarea amintind că România îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderare, iar MAI acţionează acum ca un membru de facto al spaţiului Schengen, adică face controale la frontieră respectând aceleaşi regulamente, are acces la baze de date şi introduce în acestea semnalări, face schimb de informaţii, participă la misiuni Frontex etc. Decizia aderării este exclusiv politică, iar rezolvarea nu poate fi decât rezultatul unor demersuri politice la toate nivelurile - Preşedinţie şi Guvern”, a mai scris Carmen Dan.

În contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în perioada 6-7 iunie 2019 are loc, la Luxembourg, reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI).

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Carmen Dan Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Kelemen Hunor cere demiterea ministrului Carmen Dan după scandalul de la Cimitirul Uzului
Kelemen Hunor cere demiterea ministrului Carmen Dan după scandalul de la Cimitirul Uzului
Criminalistul Bogdan Bănică cere demisia lui Camen Dan: Câţi trebuie să mai moară ca să pleci?
Criminalistul Bogdan Bănică cere demisia lui Camen Dan: Câţi trebuie să mai moară ca să pleci?
Cazul polițistului împușcat mortal. Reacția lui Carmen Dan, după ce i s-a cerut demisia
Cazul polițistului împușcat mortal. Reacția lui Carmen Dan, după ce i s-a cerut demisia
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dacian Ciolos, Dan Barna
Liderii USR și PLUS, despre speculațiile legate de tensiunile dintre cele 2 partide
Klaus Iohannis se află la Neptun, unde îşi va sărbători ziua de naştere
Financial Times: Iohannis, printre favoriţii pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European
Republica Moldova. Mesajul lui Klaus Iohannis după ce Guvernul Filip și-a anunțat demisia
O lege a lui Carmen Dan l-a făcut pe un deputat să pronunțe un cuvânt obscen. Reacția colegilor
Dăncilă, pentru Bloomberg: ”Cred cu tărie că pericolul declanșării Articolului 7 a dispărut”
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe
Criza din R. Moldova. Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, vizită de lucru la Chişinău
Tăriceanu: România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician - creaţie de laborator
Ponta renunţă la mandatul de europarlamentar. Creţu şi Tudose vor merge în PE
Pe câte voturi se bazează PNL pentru a trece moțiunea de cenzură împotriva Guvernului
Anunțul făcut de Viorica Dăncilă despre candidatul PSD la alegerile prezidențiale
Invitația făcută de Klaus Iohannis partidului PSD la semnarea Pactului Naţional