Poliția îi verifică pe parlamentarii care au venit fără mască și au mâncat la bufet
Noaptea de luni spre marți a fost lungă și agitată în Parlament. În final, Anca Dragu, de la USR-Plus, a devenit prima femeie președinte al Senatului din istoria României.
Ludovic Orban a fost votat și el, cu greu, președinte al Camerei Deputaților pentru că deputatul AUR care prezida ședința a vrut să o închidă pentru că era obosit. A fost numit un alt președinte de ședință, iar votul a avut loc două ore mai târziu.
Poliția Capitalei face verificări după ce mai mulți aleși au intrat în Parlament fără mască, în timp ce alții au fost filmați în timp ce mâncau și stăteau la cafele la mesele bufetului, lucru interzis din cauza pandemiei.
Prima reuniune a Camerei Deputaţilor a fost una cu scântei. Lucian Feodorov, care a condus şedinţa, s-a ridicat de la pupitru și a plecat după ce deputații au depus jurământul.
Feodorov n-a mai acceptat votul pentru alegerea președintelui Camerei Deputaților, funcție vizată de Ludovic Orban.
Procedura spune că şedinţa de constituire a parlamentului este condusă de cel mai în vârstă ales. În lipsa acestuia, deputaţii au intrat în impas. Şi au început să-i caute pe următorii parlamentari în ordinea vârstei.
Al doilea pe lista era tot un deputat de la AUR - care n-a vrut să urce la pupitru. Apoi altul de la PSD, care lipsea. Până la urmă la pupitru a ajuns un deputat de la minorități și a început votul.
George Simion - deputat AUR: ”Vom face sesizare în acest sens la Curtea Constituţională. Felul în care regulamentul Camerei Deputaţilor a fost încălcat”.
La Senat lucrurile au mers mult mai rapid. Președinte a fost aleasă Anca Dragu de la USR PLUS.
Anca Dragu, președintele Senatului: ”E un moment unic în istoria României. Prima zi în care preşedintele Senatului, cel de al doilea om în stat este o femeie. Un gând care mă onorează şi mă responsabilizează. România are nevoie de empatia, grija şi căldura pe care femeile o au”.
Anca Dragu este de profesie economist. În timpul crizei din 2008 a lucrat la biroul FMI din România, apoi la Comisia Europeană. A fost Ministru de Finanțe în Guvernul Cioloș.
Între timp, potrivit unor surse citate de G4media, Poliția Capitalei face verificări în cazul aleșilor care au mâncat luni la bufetul Senatului, încălcând restricțiile impuse de guvern.
Tot Poliția Capitalei face verificări în cazul aleşilor care au venit în Parlament fără mască. Senatoarea Iuliana Scânteie, Președinta Comisiei de Validare, a cerut Direcţiei de Sănătate Publică să verifice adeverinţa pe care senatoarea Diana Șoșoacă a prezentat-o ca să fie scutită de purtarea măștii. I s-a răspuns că nu este valabilă.
Iuliana Scânteie - senator PNL: ”Concluziile transmise de DSP Bucureşti sunt următoarele: adeverinţa pentru a produce efecte juridice trebuie emisă de medicul de medicină a muncii din Senat. Până la obţinerea acelei adeverinţe senatorul în cauză trebuie sa poartă mască de protecţie”.
Diana Șoșoacă, senator AUR: „Am căutat medicul de medicina muncii în Parlamentul României, acesta nu are medic de medicina muncii”.
Reprezentanţii Poliţiei Capitalei nu au oferit până în acest moment o poziţia oficială referitoare la cele două anchete.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, mască de protecție, Parlament, alesi, sosoaca, Anca Dragu, reguli sanitare,
Dată publicare:
22-12-2020 18:11