Consultări cu partidele, la Cotroceni. Florin Cîțu are 10 zile să-și alcătuiască echipa

×
Codul embed a fost copiat

Florin Cîțu este noul premier desemnat. Preşedintele Klaus Iohannis a făcut anunţul după ce la Cotroceni a fost un nou rând de consultări cu partidele politice.

Din acest moment, Florin Cîțu are la dispoziție 10 zile să îşi alcătuiască echipa de 18 miniştri. Liderii politici au anunţat deja că vor un guvern investit până la Crăciun. Audierile miniştrilor şi votul în parlament vor fi miercuri.

Anunţul preşedintelui a venit după ce liderii coaliţiei de dreapta, Ludovic Orban, Dan Bârnă, Dacian Cioloș şi Kelemen Hunor au participat împreună la negocieri.Toţi i-au înaintat preşedintelui aceeaşi propunere de premier, Florin Cîțu.

Deşi au primit cele mai multe voturi la alegeri, iar Klaus Iohannis îi aştepta primii la consultări, cei de la PSD au refuzat invitaţia. Au participat însă cei de la Alianța pentru Unirea Românilor, AUR, în formula restrânsă.

Ca să fie învestit, guvernul are nevoie de votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Apoi miniştrii şi premierul vor depune jurământul la Palatul Cotroceni.

Citește și
Senatoarea AUR Diana Șoșoacă, fără mască, dar cu ie la reuniunea Parlamentului
Senatoarea AUR Diana Șoșoacă, fără mască, dar cu ie la reuniunea Parlamentului. Premierul Nicolae Ciucă cere verificări
Decizia instanței în cazul șefului mafiei românești. „Rechinul” e în închisoarea de maximă siguranță Altiplano

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 16:40: După consultările cu președintele Klaus Iohannis, liderii PNL - USR PLUS - UDMR au anunțat că vor prezenta miercuri programul de guvernare și că se așteaptă ca  un nou guvern să fie învestit în cursul acestei săptămâni.

Ludovic Orban: Am decis să formăm o coaliție de centru-dreapta care să ofere României un Guvern într-un timp cât mai scurt, care să aibă capacitatea de a face marile reforme de care are nevoie România și capacitatea de a dezvolta România. I-am prezentat președintelui acordul de coaliție, de asemenea voința noastră comună de a lucra împreună pentru binele României. Așteptăm decizia președintelui și suntem pregătiți să demarăm toate procedurile pentru învestirea Guvernului în cel mai scurt timp.

Dacian Cioloș: I-am confirmat domnului președinte ca cele trei partide au format o coaliție, s-au pus de acord asupra lui Florin Cîțu nominalizarea pentru premier, că avem un program de guvernare finalizat și că vrem sa incepem cat mai repede guvernarea. Vrem să avem un Guvern învestit cât mai repede, saptamana aceasta.

Dan Barna: A fost o discuție pragmatică. I-am transmis președintelui că nu suntem o coaliție bazată pe un entuziasm năuc, ci este o coaliție care își asumă responsabil măsurile și ceea ce va urma în lunile și anii următori pentru România. I-am transmis că și dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine, sunt și câteva reforme pe care electoratul le așteaptă și că așteptăm sprijinul și susținerea domniei sale ca aceste reforme să devină realitate.

Kelemen Hunor: Am transmis președintelui intenția noastră de a colabora și de a conlucra pentru o perioadă de patru ani de zile. Avem o responsabilitate uriașă. Avem o oarecare experiență în a lucra în coaliție, în echipă și sunt convins că această perioadă care urmează, prin colaborare și creșterea gradului de încredere. va însemna un lucru bun pentru România.

Florin Cîțu: I-am transmis domnului președinte că sunt gata să îmia sum această guvernare, în acest moment dificil pentru România. Vom continua ceea ce am început în acest an și, bineînțeles, avem un program de guvernare care aduce multe măsuri importante în perioada următoare. Am prezentat şi cum văd lucrurile după votul de mâine seară, cum va fi prima şedinţă de guvern şi care vor fi măsurile din acea şedinţă. Am discutat puţin şi despre calendarul referitor la bugetul pe anul viitor. Mâine seară pornim la lucru.

UPDATE 15:45 Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu liderii coaliţiei PNL - USR PLUS - UDMR, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Liderii formaţiunilor care sunt parte a coaliţiei au venit, marţi, împreună la consultările cu şeful statului. Sunt prezenţi preşedintele PNL, Ludovic Orban, copreşedinţii Alianţei USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, precum şi premierul propus de coaliţie - Florin Cîţu.

La începutul întrevederii, Ludovic Orban i-a înmânat preşedintelui Iohannis protocolul coaliţiei.

"Felicitări pentru formalizarea coaliţiei. Felicitări pentru viteza cu care aţi reuşit să promovaţi demersurile în Parlament. Recunosc că este prima dată când văd un Parlament constituit şi cu conducerile alese într-o zi..., excelent, o zi şi un pic dintr-o noapte", a spus şeful statului.

Luni seara, liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare 2020 - 2024.

Iohannis urmează să discute marţi cu reprezentanţii AUR şi cei ai minorităţilor naţionale.

UPDATE 15:00 Ciolacu, scrisoare către Iohannis: Discuţiile pe care urmează să le aveţi cu partidele mimează doar principiul consultării

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis marţi şefului statului o scrisoare în care îl informează că social-democraţii nu vor fi prezenţi la consultările de la Palatul Cotroceni.

"În intervenţiile publice pe care le-aţi avut în ultimele săptămâni v-aţi antepronunţat într-un mod lipsit de echivoc în privinţa desemnării prim-ministrului. Ignorând voinţa cetăţenilor, exprimată prin vot democratic, aţi anunţat public atât înainte de alegeri, cât şi după alegeri, că aţi luat deja decizia de a desemna în această poziţie un reprezentant al partidelor care au pierdut la scrutinul din 6 decembrie 2020. Prin urmare, discuţiile pe care urmează să le aveţi astăzi cu partidele politice mimează doar principiul consultării constituţionale la care aţi făcut trimitere în invitaţia dumneavoastră. Practic, ceea ce urmează să se întâmple astăzi la Palatul Cotroceni este o mascaradă jignitoare la adresa democraţiei, un act de sfidare a cetăţenilor care au participat la alegerile parlamentare", a afirmat Ciolacu în scrisoare.

El a adăugat că PSD refuză să participe la acest "simulacru".

"Refuzăm să validăm prin prezenţa noastră acest circ politic care începe să semene din ce în ce mai mult cu guvernarea CDR din perioada 1996 - 2000. Vom face în schimb o opoziţie hotărâtă în Parlamentul României şi vom folosi toate mijloacele politice, legale şi constituţionale pentru a apăra interesele cetăţenilor care ne-au acordat încrederea lor la ultimele alegeri", a menţionat Ciolacu.

UPDATE 12.00 PSD a anunțat prin vocea președintelui Marcel Ciolacu faptul că nu se prezintă la consultările organizate de Klaus Iohannis.

”PSD nu va participa la circul ieftin condus de președintele Iohannis. Gașca pierzătorilor au creat o majoritate de conjunctură, acest nou CDR care nu are legitimitate în ceea ce privește votul românilor și opțiunea românilor în ceea ce privește funcția de prim ministru”, a declarat Ciolacu.

Acesta a precizat că ”PSD va intra total în opoziție”.

"În temeiul prevederilor art. 80 alin. (2) şi ale art. 103 din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru", a informat Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 10:40 PSD ar putea să nu meargă la consultările de la Cotroceni. Social-democraţii vor face declaraţii la ora 12:00 la Parlament, moment în care ar putea preciza dacă se mai întâlnesc sau nu cu preşedintele. Pe de altă parte, toţi liderii coaliţiei vor merge împreună la Cotroceni la ora 15:30

 

Care este programul consultărilor pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

 

Consultările vor avea loc marţi, după următorul program:

* la ora 15,00 - Partidul Social Democrat
* la ora 15,30 - Partidul Naţional Liberal
* la ora 16,00 - Alianţa USR PLUS
* la ora 16,30 - Alianţa pentru Unirea Românilor
* la ora 17,00 - Uniunea Democrată Maghiară din România
* la ora 17,30 - minorităţile naţionale reprezentate în Parlament

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR - Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş şi Kelemen Hunor - au semnat, luni seară, acordul de guvernare 2020 - 2024.

Documentul prevede că propunerea coaliţiei pentru funcţia de prim-ministru este Florin Cîţu.

 

Ce s-a întâmplat la prima rundă de consultări pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru

 

Aceasta este a doua rundă de consultări a şefului statului cu reprezentanţii formaţiunilor care au intrat în Parlament după alegerile din 6 decembrie.

Pe 14 decembrie, preşedintele Iohannis afirma, după discuţiile cu partidele politice, că "această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun", însă nu erau "încă întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou Guvern".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
FOTO "Nu găsesc bikini potriviți". Cum arată sportiva care a fost desemnată "cea mai atrăgătoare voleibalistă"
Citește și...
Cine e bugetarul cu 1.000.000 de lei pe card. Surpriză mare! Are salariu de 11.800 de euro pe lună
Cine e bugetarul cu 1.000.000 de lei pe card. Surpriză mare! Are salariu de 11.800 de euro pe lună

Cine e bugetarul cu 1.000.000 de lei pe card. Surpriză mare! Are salariu de 11.800 de euro pe lună

Senatoarea AUR Diana Șoșoacă, fără mască, dar cu ie la reuniunea Parlamentului. Premierul Nicolae Ciucă cere verificări
Senatoarea AUR Diana Șoșoacă, fără mască, dar cu ie la reuniunea Parlamentului. Premierul Nicolae Ciucă cere verificări

Senatoarea AUR Diana Șoșoacă s-a prezentat luni la ședința de reuniune a noului Parlament fără mască, la fel cum a fost și la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

De ce nu se vaccinează primul Klaus Iohannis în momentul când serul va intra în România
De ce nu se vaccinează primul Klaus Iohannis în momentul când serul va intra în România

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi vrut să fie printre primele persoane vaccinate din țara noastră, pentru a oferi un exemplu populației, dar specialiștii l-au sfătuit să respecte strategia de vaccinare pentru a nu genera „speculații”.

Recomandări
Căldura intensă afectează grav agricultura României. Două milioane de hectare de culturi sunt distruse de secetă
Căldura intensă afectează grav agricultura României. Două milioane de hectare de culturi sunt distruse de secetă

Căldura intensă usucă pământul. În jumătate de țară, rezerva de apă din sol este la nivel critic. Cele mai afectate culturi sunt porumbul și floarea soarelui.

Oamenii de afaceri se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu promite că nu se va întâmpla asta
Oamenii de afaceri se tem de creșteri de taxe în 2025. Marcel Ciolacu promite că nu se va întâmpla asta

În vreme ce oficialii de la Bruxelles atrag atenția că statul trebuie să reducă urgent deficitul bugetar, șeful Guvernului exclude măriri de taxe și impozite pe anul viitor.

S-au înmulţit problemele din aeroporturi. Peste 120 de români așteaptă de trei zile să se întoarcă din Rodos. Ce spun oamenii
S-au înmulţit problemele din aeroporturi. Peste 120 de români așteaptă de trei zile să se întoarcă din Rodos. Ce spun oamenii

S-au înmulţit problemele din aeroporturi când toată lumea vrea să plece în vacanță. Din lipsă de personal și cu puține aeronave la dispoziție unele companii aeriene, amână, sau chiar anulează cursele programate.