Analiza The New York Times: "Eforturile Romaniei de a stabili o democratie veritabila"

The New York Times COVER

Dan Bilefsky, jurnalist al prestigioasei publicatii The New York Times, face o radiografie la rece a realitatii socio-politice din Romania.

“Victor Ponta a venit la putere in Romania in mai pe fondul unor mari sperante ca ‘un barbat de 40 de ani cu infatisare de adolescent’ – cel mai tanar prim ministru din Uniunea Europeana – va declansa un schimb de generatii intr-o tara care s-a chinuit sa doboare una dintre cele mai dure mosteniri comuniste din fostul bloc sovietic”, scrie The New York Times.

“In schimb, politica romaneasca a fost in rare situatii atat de otravitoare. Dupa ce Ponta a esuat in incercarea de a-l dobori pe presedintele Traian Basescu in iulie, cei doi abia suporta sa stea in aceeasi camera impreuna, potrivit asociatilor. Sunt blocati intr-o coabitare neconfortabila pana la alegerile din decembrie. Si, chiar si acel vot, spun analistii, poate sa nu duca la nicio concluzie”.

“Protestele din aceasta tara de 22 de milioane de locuitori se adauga ingrijorarii Statelor Unite si Uniunii Europene ca instabilitatea politica si amenintarile la adresa institutilor democratice se intensifica in fostul bloc comunist”.

“In Ungaria, prim-ministrul Viktor Orban a fost criticat pentru ca si-a batut joc de democratie cu o serie de masuri care au ingenuncheat sistemul judiciar si media. In Republica Ceha, guvernul s-a plimbat pe marginea prapastiei, cu ministri implicati in scandaluri de coruptie si ascultare a convorbirilor telefonice”.

Citește și
referendum
Scandalul referendumului: 55.660 de CNP-uri au fost inregistrate multiplu
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

“Insa Romania, in particular, este situata intr-o regiune fara o guvernare stabila si inspirata in istorie - chiar si inainte de ravagiile suferite in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si in decenile de dictatura megalomanica, sub Nicolae Ceausescu, care a fost inlaturat de la putere, in 1989, in cea mai violenta dintre revolutiile care au dus la destramarea blocului sovietic”.

“De atunci, romanii au lucrat la constructia unor structuri democratice, practic de la 0, fiind intr-o pozitie cu mult mai delicata decat aproape toate celelalte tari postcomuniste vecine. Apoi, slabiciunile Romaniei au provocat dezbateri despre daca nu cumva aceasta sau Bulgaria, ambele intrate in Uniunea Europeana in 2007, nu au fost invitate sa adere prea devreme, inainte ca traditia anarhiei, coruptiei si mentalitatii ca invingatorul ia totul sa fie dezradacinata”.

“Ecourile luptei interne din Romania au eclipsat eforturile democratice, au zdruncinat moneda - leul - si au diminuat increderea investitorilor intr-o tara care este a doua cea mai saraca din Uniunea Europeana, dupa Bulgaria”.

“Guvernul lui Ponta a emis mai mult de doua duzine de ordonante de urgenta de cand a fost instalat, ocolind Parlamentul. A inlocuit Avocatul Poporului, care are puterea de a contesta la Curtea Constitutionala ordonantele. Politicienii din opozitie se acuza reciproc in mod frecvent ca sunt marionete sau mincinosi”.

“Mai multi membri ai mass-media proguvernamentale au acuzat jurnalistii straini ca sunt agenti anti-Romania. Opinia publica este in continuare dezgustata de fenomenul endemic de mita si coruptie. In plus, au existat si acuzatii ca Ponta, fost procuror, si-a plagiat lucrarea de doctorat (a si recunoscut cateva dintre neajunsurile acesteia)”.

“Intr-un interviu la opulentul Palat al Parlamentului, cu 1.100 de camere, - o monstrozitate arhitecturala construita de Ceasusescu ca monument al autoritatii si grandorii - Ponta a admis greselile, insa a esuat in misiunea de a-si exprima si regretul”.

“A aratat o multumire falsa fata de Basescu, fost capitan de nava, pe care l-a acuzat ca se agata obraznic de putere, in ciuda faptului ca a fost respins de majoritatea romanilor (n.r. la referendum), si l-a numit pe presedinte ‘ilegitim’ din punct de vedere politic”.

“’Mentalitatea mea, in calitate de politician al unei noi generatii, este sa respect institutia, chiar daca nu respect persoana’, a spus acesta, cu referire la presedinte. ’Nu se va da batut niciodata. Este un fost capitan de nava si nu vezi prea des un capitan modest sau care se da batut’”.

“Ponta a spus ca principala lui greseala a fost ca nu a comunicat in mod eficient motivele din spatele votului de suspendare. Ca sa repare imaginea tarii, Ponta a spus ca a evitat in mod atent confruntarile cu presedintele si chiar s-a retras recent dintr-o intalnire caustica despre politica externa, cu scopul de a evita inca un scandal public, care ar fi afectat imaginea tarii”.

“Basescu a refuzat o invitatie la un interviu, pastrand o distanta vadita inca de la referendumul la care majoritatea romanilor a votat pentru suspendare, chiar daca rezultatul de 46% a fost sub pragul de 50% necesar demiterii”.

“’Partenerii nostrii europeni si americani apreciaza stabilitatea si predictibilitatea, iar lipsa acestor factori duce la reactii exagerate si neintelegeri’, a spus Ponta, explicand lectiile pe care le-a invatat de atunci”.

“Intr-adevar, diplomatii straini au fost atat de ingrijorati ca tara se clatina pe prapastia faradelegii, incat in august Washington-ul a trimis un asistent american pentru afaceri europene, Philip H. Gordon, la Bucuresti, unde acesta s-a intalnit cu ambii politicieni si i-a avertizat ca Romania trebuie sa incurajeze respectarea legii”.

“Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au ridicat, de asemenea, aceeasi problema. Discutiile programate pentru septembrie la Bruxelles, despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, au fost amanate”.

“Romania trebuie sa ‘inlature orice suspiciuni privitoare la angajamentul respectarii legii, independenta sistemului judiciar si respectarea Constitutiei’, l-a avertizat Barroso pe Ponta, luna trecuta, la Bruxelles”.

“Masurile de demitere au fost declansate de acuzatiile Guvernului ca Basescu si-a depasit atributiile mandatului atunci cand, printre alte lucruri, a refuzat sa investeasca in functii ministrii numiti de prim ministru, a pus presiune pe procurori si a folosit serviciile secrete impotriva dusmanilor politici”.

“Basescu, care a negat acuzatiile, l-a acuzat pe prim-ministru de orchestrarea unei “lovituri de stat”.

“Monica Macovei, fost ministrul al Justitiei si un aliat al lui Basescu, a sustinut intr-un interviu ca incalcarile legii in cursa pentru referendum au fost cele mai grave de la era Ceausescu incoace”.

“Insa a insistat ca Uniunea Europeana a fost folositoare in depasirea blocajului politic. Sistemul de justitie roman este monitorizat cu atentie de Uniunea Europeana, fapt care ofera Bucurestiului finantarile de care are atat de multa nevoie. Asta ofera Bruxellului un control semnificativ asupra tarii”.

“’Ne-am integrat in UE sa respectam regulile, nu sa le distrugem’, a spus aceasta”.

“Exista putine indicii, pe de alta parte, ca tumultul politic va lua sfarsit in curand. Este de asteptat ca coalitia de stanga a lui Ponta sa obtina rezultate pozitive la alegerile din decembrie, spun analistii, insa ar putea sa nu castige majoritatea care ar insemna iesirea din impas”.

“In timp ce actiunile prim-ministrului au generat indoileli, votantii par sa fie chiar si mai nemultumiti de partidul de dreapta al lui Basescu, pe care il asociaza cu masuri de austeritate nepopulare”.

“Mai mult decat asta, luptele politice continue au generat un sentiment de dezamagire printre romani cu privirea la democratia lor tanara si leadership-ul politic”.

“’Politicienii nostri se comporta ca niste copii care se bat pentru o jucarie’, a spus Monica Cristea, in varsta de 43 de ani, o manichiurista din Poenari, un sat in apropiere de Bucuresti, unde majoritatea vecinilor ei au plecat in Germania si Italia, in cautarea unui loc de munca. ‘Ne-au distrus reputatia internationala. Sunt scandalizata. Nu imi place de niciunul dintre ei’”.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Gordon: Stiu ca unii in Romania se gandesc la un nou referendum pentru inlaturarea presedintelui
Gordon: Stiu ca unii in Romania se gandesc la un nou referendum pentru inlaturarea presedintelui

Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat ca este la curent cu intentiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l inlatura pe presedintele Traian Basescu.

Scandalul referendumului: 55.660 de CNP-uri au fost inregistrate multiplu
Scandalul referendumului: 55.660 de CNP-uri au fost inregistrate multiplu

Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, miercuri, ca a identificat pe listele de la referendumul din 29 iulie 55.660 de cazuri de CNP-uri care au fost inregitrate multiplu, precizand ca numarul total de "inregistrari afectate" este de 118.881.

Ponta in Le Monde: Poate am actionat
Ponta in Le Monde: Poate am actionat "pripit" cu referendumul,dar am raspuns asteptarilor populatiei

Premierul Victor Ponta considera ca, pe baza ratei de participare si rezultatului referendumului, poate crede ca a actionat "in mod impetuos si pripit", insa a "raspuns asteptarilor populatiei", conform unui interviu acordat ziarului Le Monde.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.