Analiza Gandul: Niciun scenariu pentru scurtarea mandatului presedintelui nu se poate realiza

Ultima actualizare: 27-01-2013 07:14
Traian Basescu

Pusa pe masa presedintelui Traian Basescu la intalnirea neoficiala de luni seara de catre lideriii USL, devansarea datei alegerilor prezidentiale din noiembrie in mai-iunie 2014 sta exclusiv in mana actualei majoritati parlamentare.

Concretizarea acestei mutari depinde numai de intelegerile din interiorul USL, seful statului neavand, cu o majoritate parlamentara de aproape 70%, decat varianta de a juca in public cu demisia pe masa conditionand-o de renuntarea la mandat a tuturor celor 588 de parlamentari, scenariu complet nerealist. Numai in ipoteza demisiei sau a demiterii, mandatul presedintelui s-ar putea incheia insa mai devreme. In orice alte conditii, devansarea scrutinului ar duce doar la alegerea unui presedinte tinut pe tusa sase luni.

Oficial, USL invoca economia la buget prin comasarea cu europarlamentarele si campania electorala 2 in 1. In realitate, interesele partidelor tin de pozitionarea candidatilor in optiunile electoratului si de eliminarea concurentei, scrie gandul.info

Trei scenarii sunt posibile astfel incat Crin Antonescu sa intre in cursa cu sase luni mai devreme, evitand astfel o erodare politică.

► Primul - USL modifica articolul 5 din Legea pentru alegerea presedintelui, dar se poate impiedica, punctual, de o cerere de reexaminare care sta in mana lui Traian Băsescu sau de o decizie a Curtii Constitutionale sesizate de PDL sau de seful statului inainte de promulgare.

► Al doilea - cu o majoritate confortabila in parlament la care a anuntat si UDMR ca poate ralia, USL revizuieste Constitutia, in care precizeaza explicit cand se desfasoara prezidentialele. In aceasta varianta, reusita depinde in final doar de electorat.

► Al treilea si cel mai putin probabil - demisia presedintelui Traian Basescu si organizarea de alegeri anticipate. Presedintele a spus deja "pas" ideii de demisie, parand cu "oferta" de a renunta la mandat numai simultan cu parlamentul.

Pus in fata ipotezei ca alegerile sa fie devansate la intalnirea din biroul lui Crin Antonescu, presedintele a fost initial evaziv. Potrivit liderului PNL, la propunerea adusa in discutie de Ponta, Basescu a replicat ca optiunea sa ar fi organizarea la termen a alegerilor prezidentiale, in noiembrie, si comasarea europarlamentarelor cu referendumul pentru revizuirea Constitutiei, in vara lui 2014. Public a plusat: "Imi depun si maine mandatul odata cu cei 588 de parlamentari", conditionandu-si demisia de introducerea in noua Constitutie a parlamentului unicameral cu maximum 300 de alesi. O teza careia, admite presedintele, nu-i da prea mari sanse sa fie acceptata.

Citeste mai multe pe gandul.info

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO