Basescu: Au fost 2 ostatici in Algeria, si-au pierdut viata; ii admir pe ceilalti 3 pentru taria lor

Ultima actualizare: 27-01-2013 07:14
traian basescu

Presedintele Traian Basescu a transmis, miercuri, condoleante pentru cei doi romani care si-au pierdut viata in Algeria.

"Nu pot decat sa transmit condoleante celor care si i-au pierdut pe cei dragi. Au murit doi romani acolo; singurii doi romani care au fost luati ostatici de teroristi au murit. Sa-i felicit pe ceilalti trei care, doi au sarit gardul, altul a stat ascuns in zona de atac a teroristilor, sub paturi, pana cand focarul terorist a fost lichidat. Au fost oameni tari. N-au fost capturati, dar au avut taria unul sa se ascunda, alti doi sa paraseasca zona fara a fi ostatici si ei si ii admir pentru taria lor, mai ales ca si eu, ca si dumneavoastra, am vazut povestea inginerului care a plecat, si-a lasat prietenul, s-a intalnit cu jandarmii la sosea, toata epopeea aceea care, in desert, poate fi groaznica pentru un om mai slab de inger", a spus Basescu.

"Ii felicit pe cei care au avut taria sa reziste fara sa fie capturati de teroristi. Si inca o data condoleante pentru cei care si-au pierdut viata in aceasta nenorocire", a continuat presedintele Basescu.

El a mentionat ca, asa cum spunea si la intalnirea cu ambasadorii, "statele noastre au obligatia sa-si asume parte din responsabilitati de securitate, in primul rand obligand firmele nationale sa gaseasca solutii de garantare a securitatii cetatenilor pe care ii angajeaza, indiferent ca sunt romani, britanici, norvegieni, japonezi, dar sunt firme care ne reprezinta (...) in zonele acestea, sunt firme care la guvernele noastre vin, cand au nevoie de sprijin si, ca atare, trebuie sa indeplineasca niste conditii, prin care sa garanteze securitatea cetatenilor nostri care lucreaza pentru ele".

"Deci trebuie gasite solutii din acest punct de vedere", a adaugat presedintele. "Am stiut ca doi sunt ostatici, de doi stiam ca au fugit, un al treilea nu se stia unde si erau in dubiu daca este ostatic si el sau nu, pana la urma s-a dovedit ca nu este. Aici nu era nimic de facut, ca nu trebuie comparata situatia din Algeria cu Irak 2005. In Algeria, Guvernul nu a avut decat posibilitatea de a culege informatii printr-un singur serviciu, prin SIE. In Irak a fost cu totul altceva: acolo aveam armata pe teritoriul Irakului, aveam trei servicii de informatii care activau pe teritoriul Irakului, originea actului terorist era din Romania, am putut sa ne trimitem o echipa pentru recuperarea ziaristilor, pentru negocieri, pentru ce vreti dumneavoastra. Aici nu era decat o chestiune de procesare a informatiilor pe care ti le dadeau altii. Ca au fost mai mult sau mai putin corect procesate, nu stiu, dar oricum nu as vrea ca emblema a ceea ce s-a intamplat in Algeria sa ramana ori un ministru in camasa si fara cravata sau un purtator de cuvant cu pulover pe gat care iese sa spuna despre ce s-a intamplat acolo. Insa mai mult nu as comenta lucrurile. Dar am vazut in presa unele comparatii. Nu se compara cele doua situatii! Aici statul roman nu a avut posibilitatea de interventie directa", a mai spus Basescu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO