Traian Basescu: "Sunt dispus sa-mi depun mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Basescu a declarat ca la intalnirea de marti seara cu Crin Antonescu, Valeriu Zgonea si premierul Victor Ponta a ridicat, intre altele, problema votului vizandu-i pe deputatul Ioan Stan si pe fostii ministri Laszlo Borbely si Victor Dobre.

Despre intalnirea cu Ponta si Antonescu

Presedintele a mentionat, referitor la aceasta intalnire, ca "target-ul" nu era atat MCV, cat Schengen si ca i s-a parut, cunoscand "sensibilitatile" unor state legat de raportul MCV, ca se poate face ceva pentru a nu rata o solutie pozitiva in martie privind Schengen.

El a adaugat ca, in acest context, a ridicat cateva probleme, Traian Basescu mentionand in primul rand votul vizandu-i pe deputatul Ion Stan si pentru fostii ministri Victor Paul Dobre si Laszlo Borbely.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca intalnirea de marti seara cu premierul si presedintii Camerelor nu era publica, el apreciind totodata ca Victor Ponta nu a incalcat acordul de colaborare institutionala, intrucat el a avut o reactie dupa ce informatia a aparut in spatiul public.

"Sunt gata sa-mi depun mandatul"

Citește și
traian basescu
Presedintia: Basescu e apt pentru a exercita functia de sef al statului, potrivit testarii medicale
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu are inca o optiune in privinta comasarii alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, insa a spus ca el este gata sa-si depuna mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidentiale si parlamentare.

Presedintele Basescu a sustinut ca solutia o reprezinta "demisia simultana a presedintelui si a Parlamentului", dupa revizuirea Constitutiei, in spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

"Avem un precedent CC a refuzat comasarea localelor cu parlamentarele"

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in privinta comasarii alegerilor, ca exista un precedent constitutional, respectiv decizia CC care a refuzat comsarea a doua tipuri de alegeri, respectiv localele cu parlamentarele.

Basescu: Nu ma vad cu FMI. Guvernul e incordat in negocieri pe TVA, CAS, impozit regresiv

Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu se va intalni cu delegatia FMI, pentru ca vrea sa lase libertate Guvernului, despre care a spus ca e convins ca este incordat in negocieri pentru reducerea TVA, CAS, pentru impozitul regresiv, iar populatia asteapta incheierea cu succes e negocierilor.

"Nu ma voi intalni cu FMI. Am transmis acest lucru in mod politicos", a spus Traian Basescu, raspunzand unei intrebari.

El a precizat ca nu va avea o intalnire cu delegatia FMI , deoarece a vrut sa lase Guvernului "deplina libertate".

"Am vrut sa las Guvernului deplina libertate sa poata negocia reducerea TVA la alimente, sper sa reuseasca acest lucru, populatia asteapta, mai ales ca au venit scumpiri (...), deci cred ca populatia asteapta cu nerabdare finalizarea negocierilor sa auda ca Guvernul a reusit sa scada TVA la alimente", a afirmat seful statului.

"Ce faci cu un presedinte ales in mai? Ii dai un cerc cu care sa dea rotocoale la Cotroceni?"

Presedintele a declarat ca este "o copilarie" si "ridicola" ideea privind desfasurarea alegerilor prezidentiale din 2014 comasate in primavara cu europarlamentarele si investirea apoi a noului presedinte abia in decembrie 2014, la expirarea mandatului sau actual.

"Este ridicol. Si ce faci cu presedintele ales in luna mai? Sunt noua luni. Ii dai un cerc cu care sa dea rotocoale in jurul Cotroceniului, ce faci cu el pana atunci? Se si plictiseste in asteptare", a afirmat Basescu.

El a argumentat ca modelul american presupune o perioada foarte scurta, de circa 30 de zile, de la alegerile din noiembrie pana la investirea noului presedinte in ianuarie. De asemenea, el a aratat ca nu pot fi concomitent doi presedinti validati de Curtea Constitutionala.

Basescu: Am respins de la privatizare CFR Marfa pentru ca se propunea privatizare cu strigare

Basescu a precizat ca a respins privatizarea CFR Marfa pentru ca se propunea varianta derularii procesului prin licitatie cu strigare, care permite oricui un show televizat, ca in cazul Oltchim, ceea ce i s-a parut "inadmisibil".

"CFR Marfa a fost respins la privatizare pentru ca se propunea privatizare cu strigare, ca la Oltchim. Ori, sa vii sa vrei sa validezi cea mai riscanta varianta de privatizare pentru o companie de talia CFR Marfa mi s-a parut inadmisibil. Deci, CFR Marfa este o companie care poate fi privatizata, dar nu prin privatizare cu strigare", a afirmat Basescu.

El a subliniat ca la o procedura de privatizare cu strigare poate sa mearga oricine vrea sa faca "un show televizat".

Presedintele a mai spus ca el considera ca privatizarea CFR Marfa trebuie sa se faca cu un investitor strategic.

"Voi tine cont in promulgarea Statutului parlamentarilor de independenta justitiei"

"Stiti ca nu am obiceiul sa ma pronunt pe legi votate care nu-s sosite inca la promulgare. Va asigur ca, dupa ce va veni la promulgare, voi analiza cu atentie si voi lua decizia corecta, atat din punct de vedere constitutional, cat si din punct de vedere al independentei justitiei si al egalitatii in fata legii", a declarat Basescu, intrebat de presa in legatura cu promulgarea acestei legi adoptate marti de plenul reunit al Parlamentului.

Parlamentul a adoptat, marti, modificarile la Statutul deputatilor si senatorilor, in forma in care au trecut de comisie, cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "impotriva" si doua abtineri.

Comisia de Statut a mentinut, in raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul presedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul inceta la data ramanerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI.

CLICK AICI PENTRU A URMARI DECLARATIILE LIVE

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Ponta i-a propus lui Basescu devansarea alegerilor prezidentiale pentru mai-iunie 2014
Ponta i-a propus lui Basescu devansarea alegerilor prezidentiale pentru mai-iunie 2014

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar nu a primit inca un raspuns.

Presedintia: Basescu e apt pentru a exercita functia de sef al statului, potrivit testarii medicale
Presedintia: Basescu e apt pentru a exercita functia de sef al statului, potrivit testarii medicale

Presedintele Traian Basescu are o stare de sanatate buna si este apt pentru a exercita functia de sef al statului, potrivit rezultatului testarii medicale anuale, informeaza Administratia prezidentiala.

Ponta:Si eu si Basescu trebuie sa discutam cu FMI de CFR Marfa.Daca ne-am razgandit, sa fie in acord
Ponta:Si eu si Basescu trebuie sa discutam cu FMI de CFR Marfa.Daca ne-am razgandit, sa fie in acord

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca atat el, cat si presedintele Traian Basescu trebuie sa discute cu delegatia FMI referitor la CFR Marfa.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.