Analist politic, despre decizia BEC referitoare la candidatura lui Călin Georgescu: ”E dovada că România e un stat de drept”
Biroul Electoral Central și-a motivat decizia de a-i respinge candidatura lui Călin Georgescu.
Pentru că la alegerile anterioare Curtea Constituțională a arătat că acesta nu a respectat regulile, membrii Biroului Electoral Central au considerat în majoritate că fostul candidat nu poate îndeplini condițiile necesare pentru a intra din nou în cursa electorală.
Luni, Georgescu a contestat decizia la CCR, care se va reuni marți pentru a da o soluție.
La câteva ore după anunțul privind invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, a apărut și motivarea. Din documentul transmis de Biroul Electoral Central reiese că respingerea s-a bazat pe motive de constituționalitate. Principalul ar fi legat de decizia CCR prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din 2024.
”Statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024 (de anulare a alegerilor prezidențiale – n.r.), statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia (expressis verbis prevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale”.
De altfel, documentul face referire și la două decizii al CCR, una din 5 octombrie prin care a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă, și cea din 6 decembrie prin care au fost anulate alegerile.
Tocmai de aceea, un al motiv invocat de Biroul Electoral central face refererire la faptul că din cauza lui Călin Georgescu alegerile au fost anulate. Iar CCR a arătat deja că el nu a respectat regulile necesare pentru a fi candidat și BEC a considerat că înregistrarea candidaturii este inadmisibilă.
”Curtea Constituțională a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neîndeplinirea condițiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, fiind inadmisibil că, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de președinte al României”.
Mai mult, din celelalte argumente reiese că decizia Biroului Electoral Central de a respinge candidatura lui Călin Georgescu este una de fond. Invalidarea nu s-a bazat doar pe aspecte procedurale sau tehnice, ci pe faptul că el nu îndeplinește condițiile legale pentru a candida, deoarece a încălcat regulile electorale și obligația de a apăra democrația.
”Biroul Electoral Central este în măsură sã sublinieze împrejurarea că deciziile și hotărârile Curții Constituționale fac parte din ordinea constituțională și sunt general obligatorii, impunându-se erga omnes, așadar și autorităților publice chemate să organizeze și să urmărească buna desfășurare a procesului electoral pentru alegerea Președintelui României, inclusiv Biroului Electoral Central”.
”Atât timp cât instanţa de contencios constituţional a statuat deja cu privire la aspectele mai sus menţionate, îndeplinirea celorlalte condiţii de înregistrare a candidaturii şi a semnului electoral, apare ca irelevantă”.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: ”Este dovada că România e un stat de drept. Dacă domnului Georgescu i s-ar fi permis să candideze, ar fi fost cea mai bună dovadă că România nu mai este un stat de drept. Curtea Constituțională a decis, Biroul Electoral Central este cel care a pus în aplicare decizia, iar acum pentru Curtea Constituțională va fi mai simplu pentru că nu va mai exista o dezbatere, vor avea deja o bază constituțională pentru decizia pe care o vor lua. În România, respectarea constituției este obligatorie, iar respectarea constituției se bazează pe 2 instituții: pe președinte și pe Curtea Constituțională. Dacă președintele anunță din timpul campaniei că nu va respecta Constituția și dacă are obligația să respecte constituie o contradicție în termeni, trebuie să i se interzică să candideze.”
Decizia invalidării candidaturii lui Georgescu a fost votată de cei cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, de vicepreședinții Autorității Electorale Permanente și de reprezentanții PSD, PNL și UDMR. Au votat împotriva ei reprezentanții AUR, SOS, POT și USR.
Elena Lasconi, președinta USR a încercat să explice votul: ”Este foarte important ce s-a întâmplat acolo și anume faptul că Biroul Electoral Central trebuia să verifice dacă are dosar cu șină, să verifice semnăturile, toate documentele care stau în spatele candidaturii unui român la prezidențiale, s-a discutat doar despre faptul că există o anexă pusă la dosar, care era nesemnată și de care oricum nu era nevoie, după care s-a trecut la vot pentru validarea candidaturii. Nu s-a discutat nicio secundă despre contestații, despre contestațiile făcute sau nu s-a făcut nicio dezbatere despre asta și acesta a fost motivul.”
Acum, Călin Georgescu așteaptă soluția Curții Constituționale, după ce a contestat decizia luată de BEC.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, calin georgescu, candidat,
Dată publicare:
10-03-2025 19:46