Alexandru, fratele liderului PSD Paul Stănescu, numit în comitetul ANRE. USR sesizează CCR
Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Paul Stănescu, a fost validat, marți, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului în comitetul Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Au votat "pentru" 233 de parlamentari, iar 120 "împotrivă".
Votul a fost secret cu buletine de vot.
Au fost doi candidaţi pentru această funcţie: Alexandru Stănescu şi Sorinel Vrăjitoru.
Alexandru Stănescu a fost susținut în această funcție de PSD, iar președintele Marcel Ciolacu a recunoscut că îi dă acest post pentru că nu a mai avut loc pe listele de parlamentari.
"Este un fost parlamentar, mi se pare două mandate, a fost preşedinte şi de comisie. A contat foarte mult că este unul dintre foştii parlamentari care n-au mai avut locuri pe liste", a spus preşedintele PSD.
La ședința de marți, singurii care au protestat față de această numire au fost parlamentarii USR și AUR, dar și cei care au demisionat din grupul parlamentar PNL, respectiv Violeta Alexandru.
”Acum o să mă refer la familia Stănescu, pentru că acesta este punctul. Mai are domnul Stănescu frați? Sau surori? Sau verișori? Să ne spuneți, ca să știm, să ne pregătim. Este o palmă pentru toți profesioniștii din acest domeniu, care se uită cu stupoare cum în fața uneia dintre cele mai serioase crize, cum a fost criza facturilor la energie. PSD propune pe fratele unui șef din PSD. Să ne spuneți dacă mai are frați, dacă mai are surori, dacă mai are verișori, dacă trecem de la verișorii PSD la cei PNL, măcar să știm.” - a spus Alexandru.
USR a anunțat că va sesiza Curtea Constituțională în privința acestei numiri politice.
Cine este Alexandru Stănescu
Alexandru Stănescu este fratele fostului vicepremier Paul Stănescu și actual secretar general al PSD Paul Stănescu, iar relațiile și influența pe care această familie o are în județul Olt au fost prezentate de corespondentul Pro TV Rareș Năstase la ”România, te iubesc”.
Lista rudelor fraților Stănescu, prin diverse instituții ale statului, pe plan local sau național este destul de consistentă. Detalii aici.
Alexandru Stănescu este de profesie, conform C.V.-ului său, inginer mecanic.
Potrivit Regulamentului ANRE, ”membrii Comitetului de reglementare trebuie să fie cetățeni români, cu domiciliul stabil în România, cu o bună reputație, cu studii superioare și pregătire profesională în domeniul tehnic, economic sau juridic, având o vechime în muncă de minimum 10 ani, precum și experiență de minimum 5 ani în funcții de conducere în instituții publice centrale ori companii din domeniul energiei electrice, termice șin al gazelor naturale”.
USR, despre numirea lui Stănescu: ”O bătaie de joc”
Parlamentarii USR au anunțat înainte de ședință că vor vota împotriva numirii lui Stănescu la ANRE.
Deputatul USR Cristina Prună a declarat că "pe Stănescu nu-l recomandă nimic din CV" pentru o astfel de funcţie.
"Vorbim de ANRE; practic, gestionează piaţa de miliarde de euro, piaţa de energie şi care ar trebui să vegheze la servicii de calitate pentru consumatorii români de energie. Vedem ce treabă a făcut în ultimul an cu liberalizarea pieţelor de energie, un lucru care ar fi trebuit să fie în interesul consumatorilor, ANRE a gestionat acest lucru extrem, extrem de prost. Din câte am văzut, nu vor fi nici măcar audieri ale celor care candidează în Comitetul de reglementare, deşi noi, USR, am cerut lucrul acesta, am şi depus un proiect de lege în Parlament pentru ca audierile să fie obligatorii, să nu mai fie opţionale. (...) CV-ul domnului Stănescu nu-l califică pentru a face parte din Comitetul de reglementare al ANRE, am văzut că are experienţă în agricultură", a declarat Cristina Prună la Parlament, potrivit Agerpres.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: PSD, anre, Parlament, paul stanescu,
Dată publicare:
14-12-2021 11:57