Opozitia va sesiza CCR, in scandalul anchetei alegerilor din 2009. Ce spun specialistii in drept constitutional

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentul va ancheta turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009, la solicitarea expresa a lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.

Mai mult, senatorii si deputatii au votat pentru sanctionarea penala a celor care refuzat nemotivat invitatia la audieri.

Opozitia a anuntat ca va contesta aceasta prevedere. De asemenea, PNL si USR sustin ca se incalca principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, prin infiintarea comisiei de ancheta, in conditiile in care si Parchetul General a deschis un dosar pe aceeasi tema.

Totodata a fost aprobata si componenta nominala a comisiei:

Mihai Fifor (presedintele comisiei), Adrian Tutuianu, Dorel Caprar, Mihai Weber, Adrian Plesoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluta Cataniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga si Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Gotiu si Eduard Dirca din partea USR, Robert Turceascu (PMP) si Antal Istvan (UDMR).

Citește și
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea anunta infiintarea comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009: Nu cred ca o voi prezida
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

La scurt timp dupa votul din Parlament referitor la infiintarea comisiei de ancheta, Liviu Dragnea si Traian Basescu s-au intalnit si chiar au stat de vorba ...amical.

PRO TV

Cei doi lideri de partid s-au vazut la Palatul Cotroceni, la receptia organizata de presedintele Klaus Iohannis pentru presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker.

Basescu si Dragnea au stat de vorba cateva minute, chiar in fata jurnalistilor, insa nu se stie despre ce au discutat. Trebuie insa mentionat faptul ca initiativa infiintarii acestei comisii parlamentare de ancheta ii apartine lui Liviu Dragnea, care il suspecteaza pe Traian Basescu de fraudarea alegerilor prezidentiale din 2009, atunci cand Mircea Geoana a pierdut scrutinul in mod surprinzator.

PRO TV

Dupa cateva incercari esuate, alesii puterii au decis infiintarea comisiei de ancheta a scrutinului din 2009, cand Traian Basescu l-a invins pe Mircea Geoana.

Nu a contat ca exista deja o ancheta deschisa deja de Parchetul General in acest caz. Senatorii si deputatii puterii vor sa ii audieze pe cei care ar fi fost la o intalnire de taina, acasa la Gabriel Oprea, in seara turului alegerilor din 2009.

Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea sau George Maior sunt doar cativa dintre participanti, sustine fostul jurnalist Dan Andronic.

”PNL va vota pentru constituirea comisiei doar daca domnul Dragnea ne va spune cum a reusit sa transforme cele doua camioane de probe privind falsificarea alegerilor din 2009 in doua bibliorafturi”, a afirmat Raluca Turcan in cadrul dezbaterilor generale.

Ea a spus ca declansarea anchetei parlamentare nu are o finalitate din moment ce alegerile prezidentiale din 2009 fac obiectul unei anchete a Parchetului, existand insa ”un scop ascuns de a face presiuni asupra magistratilor”.

Vom avea membri in comisie care sa demaste zi de zi acesta impostura la care recurgeti la comandat sefilor dumneavoastra”, a mai spus Turcan. Ulterior, presedintele PNL a precizat ca liberalii vor ataca la Curtea Constitutionala hotararea de constituire a comisie de ancheta.

Castigatorul alegerilor din 2009 i-a ironizat pe cei care au avut ideea. Presedintele PMP, Traian Basescu, a cerut ca primul lucru pe care ar trebui sa-l faca membrii comisiei este numararea voturilor dupa procesele verbale.

”Al doilea lucru pe care vi l-as cere este, daca se poate, sa nu ajungeti la concluzia ca Mircea Geoana e presedinte azi, va rog frumos. L-ati pune intr-o situatie stanjenitoare pe domnul Iohannis care ar trebui sa plece la Sibiu pana isi face asta mandatul”, a spus Basescu.

El a mai luat cuvantul o data, tot pentru a face o gluma pe seama lui Geoana si a PSD. ”Daca-l puneti pe Geoana presedinte, mai am dreptul sa candidez o data”, a spus Basescu razand.

Alesii puterii si-au vazut de sarcinile trasate si au modificat rapid legea privind statutul parlamentarilor astfel incat sa ii oblige pe cei invitati la audieri sa se prezinte la comisie. Cine nu vine, risca dosar penal pentru obstructionare sau impiedicarea aflarii adevarului.

Opozitia va sesiza Curtea Constitutionala.

Acuzatia de incalcare a separatiei puterilor in stat de catre alesii puterii este sustinuta si de specialistii in drept constitutional, dar si de politologi.

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional: "Suveranitatea Parlamentului se opreste acolo unde incepe domeniul de competente ale celorlalte puteri ale statului.  Daca aceasta comisie se va transforma intr-un organ de ancheta care isi va exercita puterile politice asupra procurorilor, in acel moment putem vorbi de incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat".

Cristian Parvulescu, politolog: "Aparent, doamna Kovesi si procurorul general sunt vizati. Este evident ca intentia parlamentarilor este aceea de a pune anumite institutii ale statului, mai ales pe cele care se ocupe de anchetele penale, intr-o situatie de inferioritate. Ori, separatia puterilor in stat presupune egalitatea intre cele trei: juridica, legislativa si executiva".

Cat priveste obligativitatea prezentarii la audieri, intr-o comisie parlamentara, specialistii cred ca este o prevedere neconstitutionala.

Cristian Parvulescu, politolog: "Nimeni, cetatean obisnuit sau reprezentant al unei institutii, nu poate fi obligat sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare".

Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional: "In ceea ce priveste procurorii si judecatorii, singurul organ abilitat constitutional sa le administreze sanctiuni este CSM, urmat de instantele ordinare. Parlamentarii nu au dreptul sa traga de urechi, mataforic vorbind, decat celor care le sunt politiceste responsabili in fata lor. Procurorii si judecatorii nu sunt sub tutela parlamentara".

Comisia de ancheta parlamentara va fi condusa de liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.

Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au adoptat miercuri raportul pentru proiectul de hotarare de infiintare a comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, in noua forma continand un amendament menit sa evite suprapunerea obiectivelor comisiei cu ancheta inceputa de Parchetul General. PNL si USR au votat impotriva, liberalii anuntand ca iau in calcul contestarea Hotararii de infiintare a comisie la CCR.

Raportul comisiei a fost adoptat cu 16 voturi ”pentru”, noua ”impotriva” si o abtinere.

Principala modificare fata de forma initiala a raportului este un amendament propus de catre presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (PSD) care prevede ca membrii comisiei nu vor ancheta elementele care au generat suspiciuni de abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale, suspiciuni care au declansat ancheta penala in rem a Parchetului General.

”Nu pot face obiectul comisiei de ancheta acele aspecte care vizeaza inceperea urmaririilor penale in infractiunile prevazute in clar in comunicatul Parchetului de pe langa ICCJ. In clarificarea obiectivelor au mai fost aduse niste nuantari (...) in momentul in care se va intampla ca noi sa gasim niste aspecte care ar putea sa aiba conotatii penale sau ar putea sa intre in obiectul de ancheta prevazut prin aceste comunicate sau cele care vor fi date, Parlamentul intrerupe controlul pe aceste controlul pe aceste subiecte si trimite toate documentele catre Parchet, pentru ca respectam seapratia puterilor in stat”, a declarat Eugen Nicolicea. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Parlamentul a amanat infiintarea unei comisii de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009
Parlamentul a amanat infiintarea unei comisii de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009

Birourile permanente reunite au decis, marti dimineata, sa amane pentru joi votul din plenul reunit pentru infiintarea comisiei de anchata privind alegerile prezidentiale din 2009.

Liviu Dragnea anunta infiintarea comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009: Nu cred ca o voi prezida
Liviu Dragnea anunta infiintarea comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009: Nu cred ca o voi prezida

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, ca in sedinta plenului reunit de marti va fi votata constituirea comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Comisie de ancheta pentru a investiga cum a pierdut Geoana alegerile din 2009. Cine sunt persoanele vizate
Comisie de ancheta pentru a investiga cum a pierdut Geoana alegerile din 2009. Cine sunt persoanele vizate

Conducerea Parlamentului a decis infiintarea unei comisii speciale de ancheta asupra modului in care s-a desfasurat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009, cand a pierdut Mircea Geoana.

Ion Iliescu, despre anchetarea alegerilor prezidentiale din 2009: PSD s-a mobilizat exemplar, Geoana a pierdut in diaspora
Ion Iliescu, despre anchetarea alegerilor prezidentiale din 2009: PSD s-a mobilizat exemplar, Geoana a pierdut in diaspora

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a reactionat pe blog la ancheta anuntata de liderii PSD-ALDE privind alegerile prezidentiale din 2009.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.