Opozitia va sesiza CCR, in scandalul anchetei alegerilor din 2009. Ce spun specialistii in drept constitutional
Parlamentul va ancheta turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009, la solicitarea expresa a lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu.
Mai mult, senatorii si deputatii au votat pentru sanctionarea penala a celor care refuzat nemotivat invitatia la audieri.
Opozitia a anuntat ca va contesta aceasta prevedere. De asemenea, PNL si USR sustin ca se incalca principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, prin infiintarea comisiei de ancheta, in conditiile in care si Parchetul General a deschis un dosar pe aceeasi tema.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Totodata a fost aprobata si componenta nominala a comisiei:
Mihai Fifor (presedintele comisiei), Adrian Tutuianu, Dorel Caprar, Mihai Weber, Adrian Plesoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluta Cataniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga si Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Gotiu si Eduard Dirca din partea USR, Robert Turceascu (PMP) si Antal Istvan (UDMR).
La scurt timp dupa votul din Parlament referitor la infiintarea comisiei de ancheta, Liviu Dragnea si Traian Basescu s-au intalnit si chiar au stat de vorba ...amical.
Cei doi lideri de partid s-au vazut la Palatul Cotroceni, la receptia organizata de presedintele Klaus Iohannis pentru presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker.
Basescu si Dragnea au stat de vorba cateva minute, chiar in fata jurnalistilor, insa nu se stie despre ce au discutat. Trebuie insa mentionat faptul ca initiativa infiintarii acestei comisii parlamentare de ancheta ii apartine lui Liviu Dragnea, care il suspecteaza pe Traian Basescu de fraudarea alegerilor prezidentiale din 2009, atunci cand Mircea Geoana a pierdut scrutinul in mod surprinzator.
Dupa cateva incercari esuate, alesii puterii au decis infiintarea comisiei de ancheta a scrutinului din 2009, cand Traian Basescu l-a invins pe Mircea Geoana.
Nu a contat ca exista deja o ancheta deschisa deja de Parchetul General in acest caz. Senatorii si deputatii puterii vor sa ii audieze pe cei care ar fi fost la o intalnire de taina, acasa la Gabriel Oprea, in seara turului alegerilor din 2009.
Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea sau George Maior sunt doar cativa dintre participanti, sustine fostul jurnalist Dan Andronic.
”PNL va vota pentru constituirea comisiei doar daca domnul Dragnea ne va spune cum a reusit sa transforme cele doua camioane de probe privind falsificarea alegerilor din 2009 in doua bibliorafturi”, a afirmat Raluca Turcan in cadrul dezbaterilor generale.
Ea a spus ca declansarea anchetei parlamentare nu are o finalitate din moment ce alegerile prezidentiale din 2009 fac obiectul unei anchete a Parchetului, existand insa ”un scop ascuns de a face presiuni asupra magistratilor”.
”Vom avea membri in comisie care sa demaste zi de zi acesta impostura la care recurgeti la comandat sefilor dumneavoastra”, a mai spus Turcan. Ulterior, presedintele PNL a precizat ca liberalii vor ataca la Curtea Constitutionala hotararea de constituire a comisie de ancheta.
Castigatorul alegerilor din 2009 i-a ironizat pe cei care au avut ideea. Presedintele PMP, Traian Basescu, a cerut ca primul lucru pe care ar trebui sa-l faca membrii comisiei este numararea voturilor dupa procesele verbale.
”Al doilea lucru pe care vi l-as cere este, daca se poate, sa nu ajungeti la concluzia ca Mircea Geoana e presedinte azi, va rog frumos. L-ati pune intr-o situatie stanjenitoare pe domnul Iohannis care ar trebui sa plece la Sibiu pana isi face asta mandatul”, a spus Basescu.
El a mai luat cuvantul o data, tot pentru a face o gluma pe seama lui Geoana si a PSD. ”Daca-l puneti pe Geoana presedinte, mai am dreptul sa candidez o data”, a spus Basescu razand.
Alesii puterii si-au vazut de sarcinile trasate si au modificat rapid legea privind statutul parlamentarilor astfel incat sa ii oblige pe cei invitati la audieri sa se prezinte la comisie. Cine nu vine, risca dosar penal pentru obstructionare sau impiedicarea aflarii adevarului.
Opozitia va sesiza Curtea Constitutionala.
Acuzatia de incalcare a separatiei puterilor in stat de catre alesii puterii este sustinuta si de specialistii in drept constitutional, dar si de politologi.
Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional: "Suveranitatea Parlamentului se opreste acolo unde incepe domeniul de competente ale celorlalte puteri ale statului. Daca aceasta comisie se va transforma intr-un organ de ancheta care isi va exercita puterile politice asupra procurorilor, in acel moment putem vorbi de incalcarea principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat".
Cristian Parvulescu, politolog: "Aparent, doamna Kovesi si procurorul general sunt vizati. Este evident ca intentia parlamentarilor este aceea de a pune anumite institutii ale statului, mai ales pe cele care se ocupe de anchetele penale, intr-o situatie de inferioritate. Ori, separatia puterilor in stat presupune egalitatea intre cele trei: juridica, legislativa si executiva".
Cat priveste obligativitatea prezentarii la audieri, intr-o comisie parlamentara, specialistii cred ca este o prevedere neconstitutionala.
Cristian Parvulescu, politolog: "Nimeni, cetatean obisnuit sau reprezentant al unei institutii, nu poate fi obligat sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare".
Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional: "In ceea ce priveste procurorii si judecatorii, singurul organ abilitat constitutional sa le administreze sanctiuni este CSM, urmat de instantele ordinare. Parlamentarii nu au dreptul sa traga de urechi, mataforic vorbind, decat celor care le sunt politiceste responsabili in fata lor. Procurorii si judecatorii nu sunt sub tutela parlamentara".
Comisia de ancheta parlamentara va fi condusa de liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor.
Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor au adoptat miercuri raportul pentru proiectul de hotarare de infiintare a comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009, in noua forma continand un amendament menit sa evite suprapunerea obiectivelor comisiei cu ancheta inceputa de Parchetul General. PNL si USR au votat impotriva, liberalii anuntand ca iau in calcul contestarea Hotararii de infiintare a comisie la CCR.
Raportul comisiei a fost adoptat cu 16 voturi ”pentru”, noua ”impotriva” si o abtinere.
Principala modificare fata de forma initiala a raportului este un amendament propus de catre presedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea (PSD) care prevede ca membrii comisiei nu vor ancheta elementele care au generat suspiciuni de abuz in serviciu si falsificarea documentelor si evidentelor electorale, suspiciuni care au declansat ancheta penala in rem a Parchetului General.
”Nu pot face obiectul comisiei de ancheta acele aspecte care vizeaza inceperea urmaririilor penale in infractiunile prevazute in clar in comunicatul Parchetului de pe langa ICCJ. In clarificarea obiectivelor au mai fost aduse niste nuantari (...) in momentul in care se va intampla ca noi sa gasim niste aspecte care ar putea sa aiba conotatii penale sau ar putea sa intre in obiectul de ancheta prevazut prin aceste comunicate sau cele care vor fi date, Parlamentul intrerupe controlul pe aceste controlul pe aceste subiecte si trimite toate documentele catre Parchet, pentru ca respectam seapratia puterilor in stat”, a declarat Eugen Nicolicea.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, ancheta, Liviu Dragnea, traian basescu, comisie,
Dată publicare:
11-05-2017 12:57