Comisie de ancheta pentru a investiga cum a pierdut Geoana alegerile din 2009. Cine sunt persoanele vizate

Ultima actualizare: 23-04-2017 07:02

Conducerea Parlamentului a decis infiintarea unei comisii speciale de ancheta asupra modului in care s-a desfasurat turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 2009, cand a pierdut Mircea Geoana.

Vizati direct sunt fostul director al al SRI George Maior, Florian Coldea sau sefa DNA Laura Codruta Kovesi. Ei ar putea fi chemati la audieri.

Si castigatorul de atunci, Traian Basescu, va fi invitat sa spuna tot ce stie despre noaptea alegerilor.

Momentele in care Mircea Geoana isi savura presupusa victorie, in alegerile prezidentiale din 2009, sunt binecunoscute. Era 6 decembrie 2009, imediat dupa inchiderea urnelor, cand primele estimari il dadeau victorios pe candidatul PSD, in fata presedintelui in exercitiu, Traian Basescu.

A doua zi, insa, stupoare la PSD: dupa numaratoare, Geoana pierdea la o diferenta de 70.000 de voturi. Au urmat acuzatii grave de frauda, iar Curtea Constitutionala, dupa ce a cerut renumararea voturilor anulate, a validat victoria lui Traian Basescu.

Acum, dupa aproape 8 ani de la acel moment, fostul jurnalist Dan Andronic sustine ca, in seara celui de-al doilea tur de scrutin, acasa la Gabriel Oprea ar fi avut loc o intalnire la care au participat, printre altii, directorul SRI de la vremea aceea - George Maior -, prim-adjunctul sau - Florian Coldea, dar si Laura Codruta Kovesi.

Convinsi ca la acea intalnire de taina s-a pus la care ceva necurat, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au decis infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta.

Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor: "Parlamentul nu poate sa nu ia act de asa ceva si sa nu incerce sa aduca la iveala adevarul sau macar o parte din adevar".

Potrivit unor surse, Liviu Dragnea ar urma sa conduca aceasta comisie speciala de ancheta, la care vor fi chemati toti cei prezenti la acea intalnire din casa lui Gabriel Oprea. Numai ca cei vizati nu sunt obligati sa participe la audieri.

Victorios in 2009, Traian Basescu dezaproba infiintarea comisiei de ancheta: "Imi pare tardiv si probabil este facut sa acopere alte prioritati ale PSD-ALDE. Eu n-am avut niciun rol in alegeri, am fost doar candidat".

Saptamana viitoare va fi stabilita componenta comisiei, dupa care vor incepe audierile.

Daca alesii vor descoperi ilegalitati, vor sesiza institutiile abilitate ale statului.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO