Alegeri locale 2012. Spectacolul promisiunilor si al afiselor electorale din Bucuresti

Alegeri locale 2012 | Robert Negoita

Un tur prin Capitala, in plina campanie electorala, arata ca echipele candidatilor au preferat, in acest an, sa reincalzeasca mesajele electorale din anii trecuti sau sa se inspire de la adversari.

Mesajele electorale de pe panourile si afisele electorale graviteaza in jurul locurilor comune: "continuam impreuna", in cazul candidatilor care ravnesc la inca un mandat si "schimbare", in cazul celor care nu au mai candidat.

In Sectorul 1, incepand din Piata Romana si pana la iesirea din sector, personajul cel mai vizibil din trafic este, de departe, candidatul USL Andrei Chiliman. "Raman la datorie! Cu aceeasi seriozitate!", ii anunta Chiliman pe trecatori. Putin mai incolo, acelasi mesaj. De data aceasta, fara "seriozitate", doar cu implicare: "Raman la datorie! Cu aceeasi implicare!".

Pe soseaua Bucuresti-Ploiesti, cele doua mesaje electorale devin redundante, in contextul alaturarii pe doua panouri vecine, care coexista cu o reclama stradala la hamburgeri.

In Sectorul 2, pe Barbu Vacarescu, Sorin Oprescu, candidat independent la Primaria Generala, isi motiveaza, la persoana a III-a, candidatura: "Pentru ca a demonstrat ca se poate!". "Ha, ha! A demonstrat ca se poate. Cu spaga!", il apostrofeaza pe candidat, in trecere, un batranel intr-o camasa cu dungi rosii, citat de Mediafax.

Citește și
Alegeri locale
Campania electorala dupa primele cinci zile: 184 incidente, 53 infractiuni si amenzi de 33.000 lei
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Pe strada Petricani, in acelasi sector, de pe un gard invecinat cu o firma de servicii funerare, candidatul PDL la Primaria Capitalei, Siviu Prigoana, le promite alegatorilor "transport public gratuit" si "facturi la incalzire cu 25% mai mici". Dincolo, pe afisul de pe gardul firmei mortuare, "virgula a decedat": Aici, Prigoana promite "strazi aspirate, nu maturate". Fotografiat in prim-plan, zambaret, Prigoana este prezent si in restul sectoarelor, cu mesajul: "Plici de-aici! Vine Prigoana!".

Stalpii de pe marginea soselei Colentina sunt impanziti cu panouri suspendate. In intersectia de la Doamna Ghica, candidatul PDL Catalin Lucian Iliescu isi indreapta, aproape inchizitorial, degetul spre trecatori. Nu le promite nimic. Se multumeste sa ii imbie cu o auto-descriere, probabil menita sa rezoneze cu voturile lor. Pe primul stalp, Catalin Lucian Iliescu este "familist". Pe al doilea, este "lider". Pe al treilea, poarta cravata verde si e "cetatean". Peste drum, cortul de campanie al PDL, in ton cu cravata candidatului, este pustiu.

In Sectorul 3, panourile se muta de pe stalpi pe blocuri. De pe un complex rezidential, din doua panouri gemene, privesc candidatul PDL Liviu Negoita si deputatul PSD Robert Sorin Negoita, candidatul USL.

Robert Negoita le promite alegatorilor "Schimbarea in bine. Cu respect pentru romani.", in timp ce Liviu Negoita promite sa "Continuam impreuna pentru sectorul 3". Robert Negoita promite "schimbarea" sobru, Liviu Negoita promite "continuarea" zambind. Panourile antitetice se intersecteaza insa intr-un punct: culoarea cravatelor candidatilor, ambele visinii.

Cateva strazi mai incolo, Robert Negoita, acum fara cravata, zambeste impreuna cu Victor Ponta. In aceeasi zona, afisul echipei de consilieri a UNPR promite aceeasi schimbare. si in aproape aceleasi cuvinte. Daca Negoita fagaduia "Schimbare in bine. Cu respect pentru romani.", UNPR promite ca "Schimbarea incepe acum. Din respect pentru tine".

Putin mai la stanga, candidatul UNPR la Primaria sectorului 3 vrea si el schimbare. Sloganul doctorului Iulian Popescu este, simplu si la obiect: "Un primar medic pentru un sector sanatos".

In Sectorul 4, pe Bulevardul Tineretului, un candidat cu batista rosie in buzunarul de la piept si-a cocotat panoul pe un imobil cu zece etaje. De acolo, aproape de cer, candidatul independent Gigi Becali le transmite trecatorilor ca este "in slujba Bisericii si a Bucurestiului".

Dincolo de intersectie, pe alt panou, Becali este tot "in slubja Bisericii si a Bucurestiului". Ca sa se le dovedeasca, insa, alegatorilor ca nu face simple promisiuni electorale, candidatul si-a adus in poza, in plan indepartat, o adunare de sfinti, care sa ii binecuvanteze sloganul. Gigi pozeaza smerit, cu mainile si Rolexul la vedere, imun la farmecele fetei in sutien cu trandafiri, de pe panoul alaturat.

Tot in Sectorul 4, candidatul USL Piedone ii anunta pe bucuresteni, de pe mai multe panouri, ca "mergem inainte impreuna". Sub slogan, cu litere de-o schioapa, Piedone promite "noi locuri de munca", "siguranta cetateanului", "rezolvarea problemei cainilor vagabonzi" si "reabilitarea termica a blocurilor".

In Sectorul 6, de pe o strada asfaltata doar pe jumatate, candidatul PDL Cristian Poteras adauga la "mersul inainte impreuna" si un "Terminam tot ce am inceput".

In Sectorul 5, bate vantul. Candidatii nu s-au grabit sa tapeteze strazile cu mesaje electorale. Doar in Rahova si Ferentari, Corin Romanescu, candidatul UNPR, ii indeamna pe bucuresteni sa ii dea votul "pentru curatenie". A doua jumatate a sloganului, "Hai cu noi sa scapam de gunoi!" este sustinuta vizual de imaginea unei maturi. in spatele panoului se ingramadesc tomberoane goale si mormane de gunoi.

Romanescu isi repeta mesajul si din panourile amplasate in centru, aproape de Piata Unirii. La fel si Silviu Prigoana. Stradutele care duc spre piata sunt impanzite cu afise si panouri, insotite de acelasi mesaj: "Prigoana face curatenie". Sloganul este tradus vizual printr-o imagine cu o sticluta de solutie de curatat, "stampilata" cu mesajul "Solutie pentru Bucuresti". Langa afisele lui Prigoana, un barbat spala asfaltul din fata cortului electoral al lui Robert Negoita.

In sectorul 6 este, din nou, "Timpul schimbarii. Numai pentru oameni". Sloganul ii apartine candidatului independent si fost sef al Directiei de Administrare a Pietelor Sectorului 4, Stefan Florescu, declarat recent incompatibil de catre inspectorii ANI. Doua strazi mai incolo, si candidatul PP-DD vrea schimbare. "Schimbarea suntem noi. Redam Primaria Poporului", se poate citi pe afisul lucios al lui Cristinel Eftimie, care apare in afisul de campanie impreuna cu Dan Diaconescu.

Aproape de Piata Crangasi, candidatul USL pentru primaria Sectorului 6, Rares Manescu, schimba macazul si le promite bucurestenilor, ca, "impreuna cu Sorin Oprescu", va castiga "5 batalii": "cainii comunitari", "primul spital din Sectorul 6", "siguranta copiilor", "traficul auto" si "locuri de munca". Cateva blocuri mai incolo, acelasi candidat, alt panou. Aici, insa, promisiunile electorale lasa locul unui slogan: "Sectorul 6 merita un primar cat un prim-ministru".

Spre Drumul Taberei, stalpii sunt ticsiti de imaginea lui Silviu Prigoana. De asta data, candidatul PDL promite ca "in sase luni, curat orasul de maidanezi".

Mai la stanga, un afis neoficial al candidatului independent Sorin Oprescu spune sec: "Am scapat orasul de maidanezi". Sub afis, un maidanez obosit de cotidianul urban isi face somnul de dupa-amiaza.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Cheia succesului. Un agent FBI iti spune cum sa intri in gandurile altora si sa obtii ce vrei
Cheia succesului. Un agent FBI iti spune cum sa intri in gandurile altora si sa obtii ce vrei

Stiati ca orice miscare pe care o faceti poate insemna ceva in fata a aproximativ jumatate din oamenii cu care va intalniti?

Campania electorala dupa primele cinci zile: 184 incidente, 53 infractiuni si amenzi de 33.000 lei
Campania electorala dupa primele cinci zile: 184 incidente, 53 infractiuni si amenzi de 33.000 lei

Un numar de 184 de incidente electorale si 53 de infractiuni au fost inregistrate numai in cinci zile, de la debutul campaniei electorale si pana la 14 mai, a anuntat, miercuri, ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

Tariceanu il acuza pe Ontanu ca ii foloseste numele in campanie si il reclama la Biroul Electoral
Tariceanu il acuza pe Ontanu ca ii foloseste numele in campanie si il reclama la Biroul Electoral

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, l-a acuzat, duminica, pe candidatul UNPR la Primaria Sectorului 2, Neculai Ontanu, ca se foloseste de numele sau in afisele electorale si a anuntat ca va sesiza Biroul Electoral de Circumscriptie.

Stochita face sesizare catre BEM: in Sectorul 5 candidatii USL si UNPR
Stochita face sesizare catre BEM: in Sectorul 5 candidatii USL si UNPR "au furat startul" campaniei

Catalin Stochita, candidat independent pentru functia de primar al Sectorului 5, a transmis o sesizare catre Biroul Electoral Municipal in care sustine ca doi dintre contracandidati - Marian Vanghelie (USL) si Corin Romanescu (UNPR) - "au furat startul".

Recomandări
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia
„Țânțarul” care îl scoate din minți pe Putin. Cum epuizează Ucraina motorina și benzina din Rusia

Ucraina știe exact unde să lovească Rusia pentru a-i crea mari probleme. Kievul folosește o tactică în urma căreia țara lui Vladimir Putin are mult de suferit.

Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs
Iohannis se pensionează din funcția de profesor. Postul pe care l-a ținut blocat 27 de ani, scos la concurs

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă şi poate fi ocupat de un titular.

Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă
Cauza surpării străzii din Slănic. Primele concluzii ale specialiștilor. Locatarii evacuați încă nu se pot întoarce acasă

Autoritățile din Prahova au prezentat, marți seară, concluziile cercetărilor făcute în cazul surpării de teren din orașul Slănic, care a dus la evacuarea a peste 40 de oameni.