Alegeri europarlamentare și locale 2024. De ce nu vor partidele din opoziție comasarea alegerilor
Liderii coaliției de guvernare ar trebui să tranșeze luni seară dacă și ce runde de alegeri vor comasa în acest an. O parte dintre liberali ar vrea că europarlamentarele din iunie să fie organizate împreună cu localele.
Motivul? Calculele politice arată că oamenii ar veni în număr mai mare să-și voteze primarii și, cu această ocazie, și-ar putea alege și europarlamentarii. În plus, o prezență crescută la urne ar dezavantaja partidele extremiste.
Liberalii au discutat câteva ore la sediul partidului ce soluție ar avantaja cel mai bine formațiunea.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
După un miting electoral pe care AUR l-a avut în Suceava, liderul PNL Gheorghe Flutur a transmis la București că singura soluție pentru a opri ascensiunea partidelor extremiste este ca alegerile locale să fie organizate o dată cu cele europarlamentare. Nu este însă singurul care înclină spre această variantă. Calculele politice arată că electoratul este mai interesat să-și voteze primarii decât euroaleșii.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: ”Acest flagel al extremismului și al suveranismului trebuie să fie analizat și combătut. Am văzut inclusiv în Germanaia reacția oamenilor față de creșterea extremisumului. Într-o societate democratică, cu cât prezența la vot este mai mare cu atât validarea voinței poporului este mai clară. ”
Doar că nu toți liberalii gândesc la fel. Sunt și voci care susțin că, după votul din iunie, oamenii ar fi total demobilizați și ar merge în număr mai mic la urne în noiembrie, când sunt alegeri parlamentare, după care vin și prezidențialele.
PSD nu vrea să anunțe dacă este de acord cu această soluție până când șeful partidului nu se consultă cu primarii. Întâlnirea va avea loc în această săptămână.
În următoarele 30 de zile, parlamentarii puterii ar trebui să modifice legile elctorale astfel încât să poată organiza alegeri simultan. Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a anunțat deja că va contesta orice modificare la Curtea Constituțională.
Cătălin Drulă, președinte USR: ”Comasarea alegerilor despre care se discută este o ticăloşie, îl pune pe Ciolacu în barca lui Lukaşenko. Vom ataca prin orice mijloc legal o astfel de decizie care scoate România din rândul ţărilor civilizate.”
Dacă s-ar lua decizia organizării alegerilor locale în luna iunie, în loc de luna septembrie, primarii și președinții de consilii județene nou aleși ar trebui să aștepte până în toamnă ca să-și preia mandatele.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, PNL, alegeri, alegeri locale, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
29-01-2024 19:27