Adrian Nastase, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Trofeul calitatii"

Ultima actualizare: 07-11-2012 06:18

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii".

Potrivit corespondentului ProTV Ovidiu Oanta, condamnarea fostului premier este cu executare, insa poate fi atacata prin recurs.

El este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

In acelasi dosar, Irina Jianu a fost condamnata la sase de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi.
Decizia poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al ICCJ.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca în dosarul "Trofeul calitatii", instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. "Este o legitate ca cei care câstiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu «Trofeul calitatii»", a spus Adrian Nastase.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata în acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

In acest dosar mai sunt inculpati Irina Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), si fostul sau adjunct, Diana Gasparovici, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii în constructii»".

"In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase", potrivit DNA.

Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând sa se judece la completul de cinci judecatori al Înaltei Curti de Casatie si Justitie.

Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA în care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.

 


Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO