Adrian Nastase a fost ACHITAT in dosarul "Matusa Tamara". Nu este vinovat de coruptie

×
Codul embed a fost copiat

Solutia Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul "Matusa Tamara", in care sunt acuzati fostul premier Adrian Nastase, consilierul acestuia Ristea Priboi si fostul sef al ONPCSB Ioan Melinescu, a fost pronuntata joi.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 24 noiembrie cercetarea judecatoreasca in cazul "Matusa Tamara". Instanta anunta atunci ca in 7 decembrie se va pronunta asupra acuzelor aduse de catre Directia Nationala Anticoruptie fostului premier Adrian Nastase, consilierului acestuia Ristea Priboi si fostului sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

In 7 decembrie, instanta a amanat pentru 15 decembrie pronuntarea in acest dosar.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, ca este convins ca instanta il va achita pe Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", el precizand ca intreg partidul il apreciaza pe fostul premier si este alaturi de el.

Hotararea din acest proces va fi prima din cele trei cazuri deferite justitiei de catre DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.

Citește și
Roberta Anastase, Teodor Melescanu, Adrian Nastase si Norica Nicolai
Ce au in comun Nastase, Nicolai, Melescanu, Anastase si Voinescu?

Care sunt acuzatiile

-► Adrian Nastase a fost trimis in judecata de catre DNA pentru dare de mita

-► Ioan Melinescu, presedinte al ONPCSB intre anii 2001-2004, este acuzat de sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii

-► Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, este acuzat de complicitate la luare de mita si la dare de mita.

Cazul "Matusa Tamara"

Procurorii au stabilit ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, in calitate de membru al Plenului Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, a aflat (cu ajutorul functiei pe care o detinea) ca Parchetul de Justitie urma sa fie sesizat in privinta unei donatii care se efectuase in contul sotiei lui Adrian Nastase, Daniela Nastase.

Era vorba despre 400.000 de dolari - bani care, in acte, fusesera depusi de matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara, care avea imputernicire in contul personal al sotiei lui Adrian Nastase.

Atunci, Melinescu i-ar fi promis lui Adrian Nastase ca va bloca sesizarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, sugerand ca acest dosar trebuie sa dispara. Nastase s-a declarat de acord cu propunerea respectiva, aratand ca urmareste aceasta finalitate, sustin procurorii, citati de Mediafax.

"Ca urmare a acestei intelegeri, dupa numirea sa, la data de 28 decembrie 2000, in functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, Nastase Adrian a determinat, in prima sedinta de guvern, emiterea HG 1399/30 decembrie 2000, pe care a si semnat-o in calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotarare a fost numit in functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul presedinte Cucu Adrian, precum si unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificarilor legate de provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 de dolari in contul Danielei Nastase)", sustine DNA.

Dupa numirea in functie, "Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Nastase Daniela), si a inmanat-o, in prezenta denuntatorului, lui Priboi Ristea, consilier al primului ministru Nastase Adrian, cu scopul de a-i fi remisa acestuia din urma", spun procurorii anticoruptie.
Adrian Nastase

"Circumstantele depunerii sumei de 400.000 USD de catre o alta persoana, in contul Danielei Nastase si justificarea provenientei acestor bani si a scopului platii au ridicat semne de intrebare cu privire la legalitatea tranzactiei. (...) Conform acestui document, s-ar presupune ca 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Bancila, Baraschi, Vermont, 3 manuscrise englezesti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy si Lalique, obiecte valoroase de mobilier si 30 piese bijuterii aur totalizand cca. 600 grame s-au aflat in apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, in varsta de 91 de ani, care locuia singura.

Dovezi certe ca aceste bunuri s-au aflat in posesia si proprietatea vanzatoarei nu exista insa, intrucat aceasta nu a prezentat notarului public niciun document care sa ateste dobandirea bunurilor respective, ci numai o declaratie de buna credinta", nota DNA in actul de acuzare.

In 18 ianuarie 2006, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a sesizat organele de urmarire penala cu privire la disparitia lucrarii numarul S3439/1999. In 31 mai 2007, dosarul "Matusa Tamara" a fost trimis instantei supreme pentru judecare.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Adrian Nastase mai asteapta. Instanta suprema a amanat dosarul
Adrian Nastase mai asteapta. Instanta suprema a amanat dosarul "Matusa Tamara" pentru 15 decembrie

Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuia sa se pronunte astazi in dosarul "Matusa Tamara", in care sunt acuzati fostul premier Adrian Nastase, consilierul acestuia Ristea Priboi si fostul sef al ONPCSB Ioan Melinescu.

Ce au in comun Nastase, Nicolai, Melescanu, Anastase si Voinescu?
Ce au in comun Nastase, Nicolai, Melescanu, Anastase si Voinescu?

De-a lungul timpului, in Parlamentul Romaniei au existat mai multe cazuri de senatori si deputati care au fost acuzati de tot felul de nereguli. Pana acum, niciunul nu a fost sanctionat in vreun fel, chiar daca au existat si inregistrari video.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.