Cuvintele pe care le folosim fara sa stim ca sunt OBSCENE. Ce legatura e intre "dezmierda" si injuratura frantuzeasca "merde"

Ultima actualizare: 13-03-2015 07:01

Deseori folosim cuvinte sau expresii fara sa le cunoastem originile. Iar acestea pot fi adeseori suprinzatoare, daca nu chiar socante

Criticul literar moldovean Eugen Lungu incearca in cartea sa “De ce spunem asa” sa elucideze secretele unora dintre aceste etimologii. De pilda, verbul “a dezmierda” are legatura cu injuratura “merde” din limba franceza. Daca acum “a dezmierda” inseamna “a alinta”, initial sensul sau era acela de “a curata de excremente”.

Citeste si: Gestul din cauza caruia se pierde peste un MILIARD de lei in fiecare an. Jumatate dintre romani ar putea sa il faca

Cartea lui Eugen Lungu spune insa multe alte povesti de acest fel. De pilda, de ce Alecsandri vorbea despre “painea amara a exilului” iar Caragiale, despre “franzela alba a exilului”? Cum se leaga faimosul cantec “ocii ciornii” de cioara, de Emil Cioran, dar si de “a ciordi”? Ce inseamna dragoste platonica: o relatie fara sex sau una intre doi barbati? De unde vine batutul in lemn? De unde vin termenii folositi la bere – “halba”, “tap”, “chelner”? Cateva raspunsuri le gasiti chiar in materialul video.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO