Ucraina risca sa se confrunte cu prima epidemie de poliomielita inregistrata in Europa in ultimele decenii: "Ne temem mult"
Ucraina risca sa se confrunte cu prima epidemie de poliomielita inregistrata in Europa in ultimele decenii, avertizeaza specialisti, precizand ca milioane de copii ar putea fi afectati de boli infectioase grave, posibil letale.
Rata de protectie in fata bolilor infectioase a scazut rapid in Ucraina incepand din anul 2008, atunci cand un adolescent de 16 ani a murit imediat dupa vaccinarea pentru prevenirea rujeolei si rubeolei, un caz care a generat o furtuna mediatica. Chiar daca Natiunile Unite au dat asigurari ca decesul nu a fost provocat de vaccin, cererile pentru vaccinari au scazut dramatic, ajungandu-se in prezent la "protectie zero".
In contextul in care in Ucraina media anuala a nasterilor este de 500.000, numarul copiilor vulnerabili la infectii se apropie de trei milioane. In prezent, riscul epidemic este amplificat de conflictul separatist din estul Ucrainei, care a fortat sute de mii de refugiati sa ajunga in centre speciale, unde bolile se pot raspandi cu rapiditate. "Tarile afectate de conflicte sau de crize financiare sunt cele care cad prada epidemiilor de acest fel", aminteste Dorit Nitzan, seful Misiunii din Ucraina a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). "Este o situatie teribila. Ne temem foarte mult de o epidemie. Sunt surprins ca nu s-a intamplat pana acum", spune oficialul OMS, conform Mediafax, care citeaza Newsweek.
Echipa OMS din Ucraina a avut recent motive reale de ingrijorare. Cativa civili fugiti din estul tarii prezentau, la sfarsitul lunii martie, febra mare, mancarimi si ochi rosii, medicii suspectand o epidemie de rujeola. Pacientii au fost izolati imediat, dar analizele au iesit negative.
Restrictiile impuse de Administratia prooccidentala de la Kiev ingreuneaza trecerea convoaielor ONU dincolo de linia frontului separatist. "Purtam negocieri privind trimiterea urmatorului convoi", explica medicul Ogtai Gozalov, seful echipelor mobile ale OMS din estul Ucrainei.
Canada a pus la dispozitie sute de vaccinuri care urmeaza sa ajunga in Ucraina in urmatoarele saptamani, dar Dorit Nitzan avertizeaza ca nu vor fi acoperite toate nevoile din Ucraina.
Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu cel putin 6.100 de morti.