În ce etapă a epidemiei COVID-19 e România. Testele ar putea da peste cap toate estimările
România este printre țările aflate în drum spre stabilizare, alături de Polonia, Anglia și Suedia, a anunțat Centrul European de Control al Bolilor.
„Ne aflăm pe un platou al îmbolnăvirilor”, spun și oficialii de la noi, care ne atrag însă atenția că numărul de noi infectări este încă mare.
Crește din nefericire și numărul deceselor. Doar marți au fost înregistrate alte 23, iar numărul total este acum 841.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
România înregistrează de-o vreme 300-350 de cazuri noi pe zi. Variațiile sunt mici, spun specialiștii, așa că linia s-a stabilizat, suntem pe platou.
Capacitatea tot mai mare de testare este esențială
Dar nu se știe încă dacă am atins vârful pandemiei. Esențială este o capacitate tot mai mare de testare.
Ludovic Orban: „Sunt în curs de acreditare încă 17 centre, iar obiectivul nostru este să creștem capacitatea de testare la peste 15.000 de teste zilnice.”
Alexandru Rafila: „Dacă numărul nu crește în ciuda capacității crescute de diagnostic înseamnă că ne-am stabilizat. Putem să sperăm că suntem într-o perioadă în care am fi putut să atingem vârful dar nu poate nimeni să aprecieze acum, trebuie să urmeze o descreștere constantă”.
Un rol esențial îl are, în continuare, prevenția. Distanțarea socială, izolarea, dezinfectarea și spălarea mâinilor, inclusiv în perioada de relaxare a măsurilor. Dincolo de faptul că vom fi obligați să ieșim din case doar cu masca.
100 de milioane de măști vor fi pe piață până pe 15 mai
100 de milioane de măști de protecție ar trebui să fie pe piață pe 15 mai, când devin obligatorii în spațiile publice. Cel puțin asta a fost estimarea făcută de oficiali. Dacă vom reuși sau ne vom trezi într-un blocaj, rămâne de văzut. Cert este că în acest moment, numai în România, 23 de companii sunt autorizate să producă măști.
Alexandru Rafila: „Este vorba de un consum zilnic care trebuie estimat. Populația activă, trebuie să calculăm cel puțin două măști pe zi pentru cei activi.”
Tot ca măsură de prevenție, vizitele la medicii de familie și specialiști vor rămâne limitate.
Pe de altă parte, specialiștii le recomandă celor cu afecțiuni cronice să nu evite să meargă la spital de teamă că se vor îmbolnăvi, pentru că starea lor s-ar putea agrava.