Coronavirus lume LIVE UPDATE, 5 mai. Italia anunță cel mai mic bilanț zilnic din ultimele două luni

×
Codul embed a fost copiat

Coronavirus lume LIVE UPDATE 5 mai 2020. Pentru a două zi la rând, Rusia a înregistrat peste 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, ceea ce a dus bilanţul total către 150.000.

După centralizarea și actualizarea datelor, Regatul Britanic a devenit țara europeană cel mai sever lovită de pandemie: are 32.000 de decese, cu 3.000 mai multe decât Italia.

Pe de altă parte, doctorii din Paris au descoperit că virusul SARS-COV 2 circulă prin Europa încă de anul trecut.

Ministerul apărării de la Ierusalim a anunțat marți că cercetătorii israelieni au izolat în laborator un anticorp care poate neutraliza noul virus. Descoperirea se poate dovedi esențială în identificarea unui tratament eficient.

Coronavirus lume LIVE UPDATE 5 mai 2020

 

Citește și
Bucuresti coronavirus
Coronavirus România LIVE UPDATE 5 mai 2020. 14 noi decese, bilanțul total a ajuns la 841
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UPDATE 22:00 - Peste 25.500 de decese, în Franţa

 

Numărul de persoane care au decedat din cauza infectării cu noul coronavirus în Franţa a crescut cu 330, ajungând marţi la 25.531, cea mai puternică rată de creştere înregistrată în ultimele şase zile, potrivit unor date guvernamentale, relatează Reuters.

Potrivit unui comunicat, Ministerul Sănătăţii a anunţat că numărul de persoane aflate în unităţi de terapie intensivă a scăzut luni la 3.430 de la 3.696, o scădere înregistrată pentru a 27-a zi consecutiv.

De asemenea, numărul persoanelor spitalizate infectate cu coronavirus a ajuns la 25.775, o tendinţă de scădere înregistrată în ultimele trei săptămâni.

UPDATE 20:50 - Italia a înregistrat 236 noi decese, dar numărul zilnic de cazuri confirmate e în scădere

 

Italia a înregistrat marţi 236 noi decese de COVID-19, faţă de 195 în ziua precedentă, a anunţat Agenţia de protecţie civilă, în timp ce numărul zilnic de cazuri confirmate a scăzut la 1.075, faţă de 1.221 luni, relatează Reuters.

Numărul de cazuri noi confirmate este cel mai mic din ultimele două luni.

Bilanţul total al epidemiei din 21 februarie şi până în prezent a ajuns la 29.315 de morţi, unul dintre cele mai ridicate din lume. Numărul total de cazuri confirmate este de 213.013.

Bilanţul total al morţilor este însă probabil mult mai mare decât cel anunţat de Agenţia de protecţie civilă în buletinele sale zilnice, a informat agenţia naţională de statistică ISAT într-o analiză la nivel naţional privind creşterea numărului de decese dată publicităţii luni.

Agenţia de protecţie civilă a anunţat că numărul persoanelor bolnave în prezent de COVID-19 a scăzut la 98.467, de la 99.980 cu o zi înainte.

UPDATE 20:40 - Turcia a înregistrat 59 noi decese, bilanţul total a ajuns la 3.520

 

Numărul persoanelor care au murit de COVID-19 a crescut în Turcia cu 59 în ultimele 24 de ore, ridicând bilanţul total al deceselor la 3.520, informează marţi Ministrul Sănătăţii, precizând că numărul zilnic de morţi şi de internaţi la terapie intensivă continuă să scadă, relatează Reuters.

Numărul total al cazurilor confirmate de COVID-19 din Turcia a crescut cu 1.832, până la 129.491, cel mai mare din lume, cu excepţia vestului Europei, a SUA şi Rusiei.

În total, 73.285 de persoane s-au vindecat până acum de coronavirus, care provoacă boala respiratorie numită COVID-19.

Numărul testelor efectuate în Turcia în ultimele 24 de ore a fost de 33.283, iar numărul total al testelor de până acum a crescut la peste 1,2 milioane.

UPDATE 19:30 - Primul caz de coronavirus din Franța, depistat în luna decembrie

 

Medicul parizian Yves Cohen a început să verifice dosarele pacienților din decembrie-ianuarie, iniante de apariția oficial a primului bolnav de COVID-19, pe 24 ianuarie.

Au fost restatate probele tuturor pacienților internați între 2 decembrie și 16 ianuarie cu simptome asemănătoare gripei. Probele fuseseră păstrate la rece.

Amirouche Hammar: „M-a sunat profesorul Yves Cohen și mi-a spus că testele au arătat că aveam COVID-19 pe 27 decembrie.”

UPDATE 19:20 - Aplicație de monitorizare a transmiterii coronavirusului pe o insulă din Marea Britanie

 

Pe de altă parte, de marți, pe insula Wight din Marea Britanie este folosită o aplicație de monitorizare a transmisiei virusului.

Toți cei care au un smartphone trebuie să țină bluetooth-ul pornit.

Când trec prin apropierea altor oameni, care au și ei aceeași funcție pornită, aplicația înregistrează contactul.

Apoi, când cineva e testat pozitiv cu COVID-19 softul preia datele, iar cei care au interacționat persoana respectivă primesc alertă. Există totuși unele rezerve.

Utilizator: „Oamenii în vârstă nu știu cum să-l folosească, așa că nu are rost, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili oameni de pe insulă.”

Insula a fost aleasă pentru acest proiect pilot pentru că acolo nu au fost înregistrate foarte multe infecții, iar deplasările sunt destul de reduse.

UPDATE 19:10 - Aplicațiile de monitorizare au dat rezultate excelente în Grecia

 

Toți cei ajunși pe aeroportul internațional din Atena au parte de o primire nu tocmai tandră. Dar merită osteneală. Grecia a întrecut toate așteptările.

La o populație de 11 milioane de locuitori, are sub 150 de decese și 2.600 de infectari. Deși are, că și Italia, o populație îmbătrânita și un sistem medical șchiop.

Nic Robertson, editor diplomatic CNN International: „Până zilele trecute, pentru orice ieșire din casă, trebuia să te înregistrezi în aplicația lansată de guvern. Trebuia să bifezi un număr, în funcție de motivul ieșirii: farmacie, băcănie ori mișcare în aer liber.”

În acest spital, unitatea de terapie intensivă este folosită la doar 20% din capacitate, și asta datorită măsurilor luate în pripă. Mai mult, niciun un doctor și nicio asistență nu s-au îmbolnăvit.

În faza a doua, provocarea majoră este repornirea economiei și mai ales a turismului, care asigura 20% din PIB-ul Greciei.

Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei: „Sperăm că, la nivel european, oamenii vor fi testați înainte să zboare, apoi aici îi vom monitoriza, fie că vor face un test anticorpi sau un test de tip PCR. Dar, cel mai probabil, vacanța de vară va fi diferită față de cum erau oamenii obișnuiți în anii trecuți în Grecia. În cel mai bun scenariu, sezonul estival se va deschide în Grecia pe 1 iulie. Ne pregătim pentru acest lucru, dar depinde mult de companiile aeriene.”

UPDATE 19:00 - 99% dintre cursele companiei aeriene Lufthansa sunt anulate

 

Puține sectoare au fost lovite mai rău de pandemie decât industria aeronautică. Cel mai mare grup european, Lufthansa se zbate să rămână pe linia de plutire. În prezent, doar 1 % dintre cursele Lufthansa nu sunt anulate.

Fred Pleitgen, Frankfurt: „Grupul Lufthansa spune că din cele 760 de avioane, 700 sunt țintuite la sol și nici nu sunt semne că vor zbura din nou prea curând. Lufthansa are nevoie de asistență financiară din partea guvernului pentru a supraviețui.”

Dacă pasagerii lipsesc, zboară în schimb aparatele cargo ale Lufthansa, mai cu seamă pentru transportul de materiale medicale.

Comenzile sunt chiar foarte mari, așa încât unele aparate de pasageri au fost adaptate pentru a transporta marfă.

UPDATE 17:40 - Aproape 100.000 de cazuri confirmate oficial în Iran

 

Cazurile confirmate oficial de COVID-19 se apropie de 100.000 în Iran, potrivit cifrelor publicate marţi de Teheran, relatează AFP.

În ultimele 24 de ore, alte 1.323 de persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus, numărul cazurilor confirmate în Iran ajungând la 99.970, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în conferinţa de presă zilnică transmisă de televiziunea de stat iraniană.

Totodată, 63 de persoane au murit din cauza coronavirusului, a precizat ministerul, numărul total al deceselor crescând la 6.340 în Iran, ţara cel mai grav afectată de pandemia de COVID-19 din Orientul Mijlociu.

Cifrele oferite de guvernul de la Teheran sunt considerate mult sub nivelul real de către unii experţi străini, însă şi de mai mulţi oficiali iranieni.

Pentru a limita răspândirea bolii, Iranul, care a anunţat primele cazuri de contaminare în februarie, a luat diverse măsuri restrictive, însă niciodată nu a impus măsuri de izolare la domiciliu sau carantină.

UPDATE 17:00 - Situaţie dramatică în azilele de bătrâni din Anglia, cu peste 6.000 de morţi

 

Peste 6.000 de persoane au murit de COVID-19 în trei săptămâni în Anglia în azilele de bătrâni, unde situaţia "dramatică" continuă să se degradeze în pofida diminuării răspândirii epidemiei în Regatul Unit, a anunţat marţi Biroul naţional de statistici (ONS), relatează AFP.

În total, 6.391 de morţi legate de virus au fost înregistrate în azilurile de bătrâni între 10 aprilie şi 1 mai, dintre care 2.044 s-au produs în ultima săptămână din aprilie potrivit acestor statistici care nu se referă decât la Anglia.

Până recent, guvernul anunţa doar decesele persoanelor infectate cu COVID-19 care se produceau în spitale. Acuzat că minimalizează impactul pandemiei, acesta include acum în bilanţurile sale cotidiene şi decesele din azilurile de bătrâni.

Cu 28.734 de morţi în total, potrivit ultimului bilanţ comunicat luni, Regatul Unit este a doua ţară cea mai afectată din Europa de noul coronavirus după Italia.

UPDATE 15:50 - Directorul institutului german de boli infecţioase este convins că va veni un al doilea val epidemic

 

Directorul Institutului Robert Koch (RKI), centrul german specializat în boli infecţioase, a dat marţi drept sigur un al doilea val de infecţii cu noul coronavirus şi probabil apoi chiar şi un al treilea val, transmite agenţia DPA.

„Este o pandemie. Şi într-o pandemie virusul va îmbolnăvi până când 60% până la 70% din populaţie este infectată”, a spus în faţa presei, la Berlin, Lothar Wieler, directorul RKI.

Un al doilea val va veni ''cu mare certitudine'', a adăugat el, argumentând că majoritatea experţilor împărtăşesc această opinie şi că mulţi se aşteaptă de asemenea la un al treilea val epidemic.

Lothar Wieler a declarat săptămâna trecută că ''imunitatea de turmă'' pentru COVID-19 nu poate fi un obiectiv şi nu poate funcţiona, avertizând că pentru o imunitate colective ar fi nevoie ca un procent cuprins între 60% şi 70% din populaţie să fie infectată, ceea ce numai în cazul Germaniei ar însemna sute de mii de morţi.

Mai mult, el a atenţionat că noul coronavirus poate avea manifestări clinice grave şi probabil mulţi pacienţi care se vindecă rămân cu sechele.

UPDATE 15:40 - Ucraina prelungeşte carantina până pe 22 mai şi relaxează parţial izolarea

 

Guvernul ucrainean a prelungit măsurile de carantină luate pe fondul epidemiei de COVID-19 până pe 22 mai, dar a fost de acord să relaxeze parţial izolarea începând de la 11 mai, a anunţat luni prim-ministrul Denis Şmîhal pe canalul său oficial al mesageriei Telegram, informează marţi agenţia Xinhua.

"Relaxarea carantinei nu înseamnă o ridicare completă. Carantina va fi prelungită până la 22 mai şi vom continua să observăm cum evoluează pandemia în lume şi numărul de cazuri în Ucraina", a declarat Şmîhal.

În acelaşi timp, ucrainenilor li se permite să meargă în parcuri, saloane de înfrumuseţare, magazine retail cu produse nealimentare, restaurante în aer liber şi la terasele cafenelelor, muzee şi biblioteci.

Transportul public, precum şi legăturile feroviare şi aeriene nu vor începe să funcţioneze în prima etapă de relaxare a restricţiilor.

UPDATE 15:30 - Landul german Bavaria va fi redeschis parţial pentru turism de la sfârşitul lunii mai

 

Landul Bavaria din sudul Germaniei va fi redeschis parţial pentru turism de la sfârşitul lunii mai, a anunţat marţi premierul landului Markus Soeder, informează Reuters.

Hotelurile îşi vor redeschide uşile pentru turişti de Rusalii, pe 30 mai, însă cu unele restricţii.

Potrivit lui Soeder, restaurantele vor fi de asemenea deschise de la mijlocul lunii mai în prosperul land alpin, dar restricţiile de distanţare vor fi menţinute pentru a minimiza riscul de contaminare cu noul tip de coronavirus printre clienţi. Totodată, restaurantele vor trebui să închidă la orele locale 22:00.

"Vom deschide hotelurile şi turismul începând din weekendul Rusaliilor, pe 30 mai, însă fără facilităţile de wellness, saună sau piscine", a spus Soeder.

UPDATE 14:10 Spania înregistrează a treia zi consecutiv sub 200 de morţi din cauza covid-19

 

Epidemia covid-19 s-a soldat cu 185 de morţi în 24 de ore în Spania, unde bilanţul zilnic rămâne sub 200 de decese a treia zi consecutiv, a anunţat marţi Ministerulspaniol al Sănătăţii, relatează Reuters, conform News.ro. 

Bilanţul total oficial a crescut la 25.613 de morţi şi 219.329 de contaminări - cu 1.318 de cazuri mai multe decât luni.
 

13:30 UE nu este naivă în relaţiile sale cu China, susţine comisarul european Thierry Breton

 

Uniunea Europeană nu este naivă în relaţiile sale cu China, a declarat marţi comisarul european pentru piaţa internă şi al industriilor, Thierry Breton, în timp ce divergenţele se accentuează de la o zi la alta între SUA şi China cu privire la originea noului coronavirus responsabil de pandemia de COVID-19, potrivit Reuters.

"Nu suntem deloc naivi", a declarat Breton la postul de radio France Info marţi, când a fost întrebat dacă UE a manifestat credulitate în relaţiile sale cu China.

UPDATE 12:58 Rata ”reproducerii” noului coronavirus în Germania scade la 0,71, bilanţul covid-19 creşte cu 139 de morţi

 

Numărul contaminărilor cu noul coronavirus a crescut la 163.860 în Germania, unde epidemia covid-19 s-a soldat cu 6.831 de morţi, a anunţat marţi Institutul de boli infecţioase Robert Koch (RKI), relatează Reuters, citat de News.ro. 

Bilanţul zilnic a crescut cu 685 de contaminări şi 139 de decese, precizează RKI.

Institutul - echivalentul Institutului Pateur în Franţa - a anunţat marţi că ”rata reproducerii”, denumită ”R” sau ”R0” de către cercetători, care corespunde numărului mediu de persoane infectate de către un caz, a scăzut la 0,71.

Acest nivel, care reflectă gradul de contagiozitate a unui agent patogen, înseamnă că 100 de persoane infectate contaminează în medie 71 de persoane, ceea ce antrenează o scădere în timp a numărului de cazuri noi.

UPDATE 12:55 Bilanţul covid-19 în Rusia creşte cu 95 de morţi şi 10.102 de noi cazuri

 

Epidemia covid-19 s-a soldat cu 95 de morţi în 24 de ore în Rusia, unde s-au înregistrat 10.102 noi contaminări, iar bilanţul oficial a crescut la 1.451 de morţi şi 155.370 de infectări, a anunţat marţi celula de criză, relatează Reuters.

Luni s-au înregistrat 10.581 de contaminări cu noul coronavirus.

UPDATE 12:50 Marea Britanie a depăşit 32.000 de decese, cel mai grav bilanţ din Europa

 

Mai mult de 32.000 de oameni au murit în Marea Britanie având suspiciunea de COVID-19, cel mai sever bilanţ raportat până acum în Europa, potrivit datelor publicate marţi, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Conform Oficiului Naţional de Statistică, în Anglia şi Ţara Galillor s-au înregistrat, până la 24 aprilie, 29.648 de decese având menţionat în certificatele de decese COVID-19.

Luând în calcul celelalte două provincii britanice, Scoţia şi Irlanda de Nord, numărul oficial al deceselor se ridică la 32.313, depăşindu-l pe cel din Italia, ţara cea mai lovită până acum de epidemie, deşi bilanţul din peninsulă nu include cazurile suspecte.

Miniştrii nu agreează comparaţiile legate de bilanţurile deceselor, afirmând că un indicator mai relevant îl constituie excesul de mortalitate - numărul de decese din orice cauză care depăşeşte media perioadei respective din an.


 

Infectat la rândul său, și plasat inițial în izolare, premierul rus a ajuns la spital. Potrivit guvernului, el este în stare stabilă.

La categoria „așa da", se încadrează Bulgaria, care are până acum doar 74 de decese. Aici s-au deschis deja restaurantele, cel puțin parțial. La fel și în Serbia.

Pe de altă parte, ministerul nostru de Externe confirmă că 28 de români, angajați la un abator din Olanda au fost testați pozitiv. Asimptomatici, ei au fost plasați în carantină.

Într-o singură zi, în Rusia s-au înregistrat 10.600 de cazuri noi de COVID-19. Moscova e principalul epicentru: aici au fost jumătate din cele aproape 1.400 de decese. Autoritățile vor să introducă obligativitatea purtării măștilor, dar asta abia de săptămâna viitoare.

Constantine Nohrin, șef inspecția administrativă: "Îi implor pe cetățeni să se pregătească și să-și procure măștile din timp, pentru că noile reglementări vor intra în vigoare pe 12 mai și vor privi și transportul public".

Cadrele medicale sunt tot mai mânioase din cauza lipsei de echipamente de protecție. Ieri, jurnaliști independenți au relatat despre al treilea medic rus care, ca un făcut, "ar fi căzut de la fereastră", după ce s-a plâns că doctorii se confruntă cu presiuni intolerabile. Medicului i s-ar fi ordonat să vină la muncă deși era infectat.

În acest timp, autoritățile moscovite fac pregătiri pentru parada de Ziua Victoriei - spre deosebire de alți ani, rușii vor celebra din balcoane victoria sovietică în al Doilea Război Mondial.

Pyotr Biryukov, viceprimar Moscova: "Suntem datori să ne amintim de generațiile noastre mai vechi. Din acest motiv ne vom decora capitala pentru această ocazie, în ciuda situației, și vom transmite lumii că țara noastră a fost victorioasă".


Marea Britanie a înregistrat cel mai mic număr de decese din martie

 

Marea Britanie a înregistrat luni cel mai mic număr de decese din martie încoace. Regatul are totuși cei mai mulți morți din Europa și suferă, încă, din cauza deciziilor luate inițial de conducători. Când alarma sună asurzitor în mai toate țările Europei, în Regat viața continuă ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Londra părea să fi optat pentru strategia imunizarii colective.

Chris Whitty, ofițer medical șef: "Dacă acționezi prea devreme, oamenii se satură de carantină, obosesc".

Patrick Vallance, șef științific: "Nu e de dorit să impui restricțiile prea devreme și pentru că vrei ca populația să capete imunitate".

Un raport guvernamental cu date actualizate a scos la iveală faptul că numărul de persoane infectate era mult mai mare decât cel anunțat oficial în zilele premergătoare adoptării măsurilor de distanțare socială, pe când șeful guvernului încă nu se sinchisea de coronavirus.

Boris Johnson, Prim-Ministru: "Veți fi încântați să aflați că eu strâng mâna oricui".

Când, în sfârșit, au fost închise puburile, cifrele oficiale raportau 359 de morți, mai puțin de jumătate din numărul real.


Turcia, printre statele în care pandemia pare să fi fost ținută sub control

 

Pe de altă parte, Turcia este printre statele în care pandemia pare să fi fost ținută sub control încă de la început. Autoritățile spun că succesul se datorează unei strategii extrem de eficiente de depistare a cazurilor de COVID.

Arwa Damon, corespondent CNN: "Însoţim una dintre echipele care caută persoanele de contact ale celor infectaţi cu coronavirus, la Istanbul. Încearcă să pună laolaltă indicii şi să adune date, pentru a descoperi cum se răspândeşte virusul. În Turcia, sunt aproximativ 6.000 de echipe ca aceasta, aflate mereu pe teren".

Medicii le cer informații oamenilor despre istoricul medical, despre eventuale simptome, dar și despre persoanele apropiate. Fiul unei femei a intrat în contact cu cineva care a fost testat pozitiv pentru coronavirus. 

Arwa Damon, corespondent CNN: "Acum îl înregistrează pe fiul ei în sistemul lor intern. Este o aplicaţie care le permite să-i identifice pe toţi cei care trebuie să fie plasaţi în carantină, pentru că, în cazul acesta, fiul a intrat în contact cu o persoană infectată. Poate că fiul a infectat-o pe mama lui, poate că nu. Oricum, el trebuie să între acum 14 zile în carantină".

În Turcia, nesocotirea carantinei aduce după sine consecințe serioase: amendă sau chiar o perioadă de timp în închisoare.

Melek Nur Aslan, director sănătate publică Istanbul: "Încă din prima zi, Turcia avea pregătit un plan de acţiune, stabilit după epidemiile prin care am mai trecut. Am fost mereu pregătiţi. Odată ce am activat planul, am alertat toate echipele pentru depistarea modului în care se răspândeşte virusul, nu am pierdut timpul".


Miracolul din Bulgaria

 

Mai aproape de noi, Bulgaria e printre țările care s-au descurcat foarte bine în actuală criză. Cu 1.600 de cazuri și aproape 80 de decese în țara cu un sistem medical falimentar, experții vorbesc de un adevărat miracol. Omul care a coordonat strategia bulgară împotriva epidemiei este un general, medic militar cu misiuni în Irak și Afghanistan. El e cel care a insistat ca Sofia să ia măsuri drastice de siguranță și a criticat constant indolența populației.

Mutafchiyski Ventsislav: "Medicii, care trec acum printr-o perioadă infernală, au ajuns să ne aplaude pe noi, cei care umblăm creanga pe străzi ca niște iresponsabili. E ceva pervers în asta".

Acum, Bulgaria a început deja să ridice o parte din restricții. Restaurantele și barurile cu terase pot să le deschidă, cu condiția că mesele să fie distanțate, iar grupurile mai mari de 4 oameni sunt interzise. Dar nu toți proprietarii de restaurante se grăbesc să reia activitatea.

Rosen Evtimov, manager de salon: "Înainte, când era urât afară, clienții intrau înăuntru. Acum ce o să se întâmple? Toată lumea trebuie să se ridice și să plece. Rămânem închiși în acest moment. Aștept să văd toate măsurile care vor fi anunțate".

Iar în Belgrad, sârbii au ieșit în număr mare la cafenelele și restaurantele preferate - tot pe terase.

"E minunat. Am așteptat două luni că să comand un espresso cu lapte rece și prietenul meu a comandat unul cu lapte cald. Oamenii vor începe să iasă din nou afară. Va fi mult mai distractiv".

Și mallurile s-au redeschis, iar transportul public între orașele sârbești s-a reluat, cel puțin parțial.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Cum arată economia României, după șocul pandemiei. Ce spune Cîțu despre un împrumut de la FMI
Cum arată economia României, după șocul pandemiei. Ce spune Cîțu despre un împrumut de la FMI

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că deși încasările la buget au fost mai mari în primele trei luni față de anul trecut, banii nu sunt suficienți pentru că au crescut “foarte mult” cheltuielile pentru sănătate.

Coronavirus România LIVE UPDATE 5 mai 2020. 14 noi decese, bilanțul total a ajuns la 841
Coronavirus România LIVE UPDATE 5 mai 2020. 14 noi decese, bilanțul total a ajuns la 841

Coronavirus România LIVE UPDATE 5 mai 2020. Un număr de 325 de noi cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România, ajungându-se astfel la 13.837 îmbolnăviri.

Cum se manifestă COVID-19. Studiul care arată că numărul infectărilor poate fi mult mai mare
Cum se manifestă COVID-19. Studiul care arată că numărul infectărilor poate fi mult mai mare

O persoană infectată cu noul coronavirus din cinci nu prezintă vreun simptom al bolii COVID-19, conform concluziilor unui studiu realizat într-unul dintre principalele focare ale pandemiei din Germania şi dat publicităţii luni.

Avion plin cu provizii anti-coronavirus, prăbușit în Somalia. Cel puțin 6 oameni au murit
Avion plin cu provizii anti-coronavirus, prăbușit în Somalia. Cel puțin 6 oameni au murit

Şase persoane aflate la bordul unui avion ce transporta provizii destinate combaterii epidemiei noului coronavirus s-a prăbuşit luni în Somalia, a informat ministrul transporturilor din Mogadishu.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.