Ce spune ministrul Agriculturii despre rezervele de alimente. Fermierii, speriaţi de secetă

Ultima actualizare: 05-05-2020 20:30

Țara noastră va avea suficiente rezerve de cereale și de produse alimentare de bază pe perioada crizei provocate de coronavirus, a anunțat marți ministrul Agriculturii.

Declarațiile vin în contextul în care seceta a afectat serios culturile din câmp și grădinile de legume. Chiar dacă în ultimele zile a mai plouat, fermerii s-au plâns că a căzut prea puțină apă ca să mai poată salva ceva.

Agricultorii din Bacău spun că anul acesta se așteaptă la pierderi de până la 50%. Cele mai afectate sunt culturile de grâu și porumb. Chiar dacă a plouat în aceste zile, precipitațiile au fost insuficiente și neuniforme.

Ioan Chiriac, fermier: „La cei care a plouat numai trei litri nu s-au schimbat datele problemei, iar la cei care a plouat 60-65, a plouat 45 de litri în jumătate de oră și au cam fugit semănăturile la vale. Deficitul în apă în sol este foarte mare, de peste 150 litri pe metrul pătrat."

Situația este asemănătoare și în alte zone din țară.

Cătălin Ionescu, inginer agronom: „Avem zone în care ieri, în urma mașinii, ieșeau nori de praf. Grâul, orzul și cu rapița sunt sută la sută compromise. Ploile care au venit, au venit mult prea târziu."

Înființarea unei astfel de culturi, cu toate tratamentele care au fost date până acum, i-a costat pe fermieri aproximativ 1.500 de lei pe hectar. Ei cred că nu vor recupera niciun leu din acești bani și sunt mai îngrijorați pentru că mulți dintre ei s-au împrumutat, au girat cu utilajele și cu celelalte bunuri pe care le au fermele, iar pentru anul viitor nu știu de unde vor mai scoate bani.

Chiar dacă fermierii vor suferi pierderi seminficative din cauza secetei, ministrul Agriculturii spune că stocurile sunt monitorizate zilnic și vor exista suficiente rezerve de cereale și de produse alimenare de bază până la încheierea perioadei de criză.

Ministrul Agriculturii: „Vă amintiți cu toții, atunci când a fost nevoie, am luat acea măsură extremă, pe care încă nicio țară europeană nu a luat-o, de a sista exporturile. Până ne-am asigurat că aceste rezerve, în primul rând cele de cereale, dar și celelalte produse de bază vor fi suficiente pe toată perioada crizei și după în țară vor fi suficiente stocuri, iar după recoltă o să ne asigurăm, că și din noua recoltă rămân suficiente stocuri. Cei de la rezervele de stat știu exact ce au în depozitul rezervei de stat și își reglează în așa fel achizițiile, încât să fie o siguranță, stocuri tampon pentru toate produsele de bază."

Pentru ca fermierii să treacă mai ușor peste această perioadă, le sunt acordate, prin fondul rural, ajutoare.

Ministrul Agriculturii: „Sumele pe care nu le-am accesat până acum să le putem dirija în măsuri de sprijin care au aplicabilitate până la 31 decembrie 2020. Vom lucra să definim condițiile de eligilitate, pe baza dovezilor disponibile. Sprijinul va avea forma unei sume forfetare, iar rambursarea se face în conformitare cu creditele bugetare."

Suma alocată pentru acest sprijin este de 80 de milioane de euro, iar fiecare fermier va primi cel mult 5.000 de euro, în timp ce procesatorii vor putea primi 50.000 de euro fiecare.

Într-un an bun, în care nu este secetă, recolta este de aproape nouă milioane de tone de grâu. Producția din acest an ar putea fi de doar cinci, șase milioane de tone.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO