"12 ani de scoala, o tortura". Cum vede Dragos Bucurenci o scoala care sa nu mai produca robotei

Ultima actualizare: 29-11-2013 06:49
Dragos Bucurenci

Jurnalist si activist civic, Dragos Bucurenci a ales sa isi indrepte talentul creativ intr-o zona in care sa fie de folos si altora. 

A infiintat asociatia MaiMultVerde si promoveaza, prin intermediul sau, ceea ce numeste “o cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania”.

Din copilarie, Bucurenci isi aminteste cum regulile stricte de la scoala erau facute in asa fel incat ingradeau orice libertate de exprimare.

"12 ani de scoala au fost practic o tortura pentru acel impuls creativ pe care l-am avut vreodata: ideea ca trebuie sa stai cu mainile la spate, sa repeti ce spune profesorul si sa inveti pe de rost tot felul de lucruri e tot ce poate fi mai anticreativ. Imi amintesc ca in scoala m-am plictisit ingrozitor"

Valentele sale creative si-au gasit insa treptat drumul catre suprafata si tot atunci si-a dat seama ca libertatea de exprimare trebuie inteleasa corect, pentru ca isi lasa amprenta asupra celor din jur.

"Cand eram mic aveam un atelier foto la tara, unde imi petreceam vacantele. Developam fotografii si la un moment dat descoperisem tehnica de a face trucaje prin suprapuneri. Era o fata de care imi placea si care urma sa se casatoreasca. In pozele lor m-am gandit sa ii inlocuiesc lui capul cu al unui vitel. Eu am fost foarte mandru de ce a iesit, dar individul mi-a tras o mama de bataie de am s-o tin minte toata viata. Creativitatea poate avea consecinte contondente”, isi aminteste amuzat jurnalistul.

“Copilului trebuie sa i se permita sa greseasca”

Bucurenci vede in romani un potential enorm pentru dezvoltarea creativa si crede ca educarea in acest sens ar trebui sa inceapa de la o varsta frageda: "Creativitatea inseamna sa ii dai voie copilului sa greseasca. Nu ii educi creativitatea daca ii dai o carte de colorat cu contur".

"Romanii sunt foarte creativi, oamenii sunt daruiti. Uitati-va ce au reusit sa faca cineastii romani cu zero fonduri, cu o tara care nu merge sa vada filme de calitate la cinematograf, si au reusit sa uimeasca Europa. Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi facut daca ar fi avut fonduri si daca ar fi avut un popor care sa-i sprijine, sau o scoala in care copiii sa invete sa faca film. In 12 ani de scoala faci oricum niste materii care nu mai intereseaza pe nimeni, nici macar pe cei care se ocupa de studiul lor. Scoatem robotei pe banda si dupa aia ne miram ca nu fac nimic", adauga jurnalistul.

Cat despre beneficiul imediat al folosirii creativitatii ca mod de viata, Bucurenci este de parere ca "intr-o Romanie mai creativa, s-ar munci mai mult. O Romanie creativa ar fi o Romanie mult mai relaxata. Si, Doamne, avem nevoie de relaxare!"

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO