Un inginer fara sclipire transformat intr-un rege al comediei. "Creativii trag in sus o natiune"

22-11-2013 16:02


Amfitrionul show-ului “Serviciul roman de comedie” priveste creativitatea ca pe ceva esential in dezvoltarea personala.

Actorul sustine ca revelatia creativa nu vine neaparat de la o varsta foarte frageda insa, atunci cand apare, parintii trebuie sa aiba grija incotro o directioneaza.

Toni Grecu isi aminteste ca nu intotdeauna a fost atras de latura creativa a vietii. Si-a petrecut o buna parte din copilarie si adolescenta indreptandu-se catre o cariera cat se poate de tehnica, aceea de inginer electronist. Incursiunea in sfera creativitatii a inceput treptat, in timpul liceului, cand si-a dat seama ca se poate folosi de talentul sau nativ pentru a-si castiga existenta intr-un mod placut.

Cand eram mic, in scoala generala, aveam un spirit tehnic destul de dezvoltat. Tatal meu m-a dus la Casa Pionierilor, la cercul Tanarul electronist. Se intampla prin clasa a sasea, a saptea. Mi-a placut ce am facut acolo, desi aveam un profesor dur, care nu se apropia prea mult de copii. Pana in clasa a 12-a am facut radiouri.

Gazda emisiunii serviciul Roman de comedie e de parere ca impulsul creativ poate aparea la orice varsta, insa, atunci cand acesta este descoperit trebuie cultivat.

“Nu este neaparat ca la varstele mici sau foarte mici sa se manifeste un talent anume. El se poate descoperi si atunci cand copilul ajunge spre liceu sau spre o varsta putin mai mare. Eu, personal, am inceput sa manifest o anumite inclinare spre activitatile creative, si ma refer strict la activitatea asta artistica, undeva prin anii liceului. Pana atunci nu imi descoperisem aceasta aptitudine. Din clasa a noua, am inceput sa am mici reprezentatii cu un caracter vesel, strengaresc, in fata colegilor de clasa. Asa ca in clasa a 12-a am si debutat pe scena alaturi de niste colegi, intr-un spectacol de teatru ce se numea . Din acel moment am devenit foarte atasat de aceasta latura artistica, pe care nu o cultivasem in niciun fel pana atunci”, isi aminteste actorul.

In cele din urma, si-a abandonat planurile initiale si a ales sa se dedice unei cariere in domeniul artistic:

Am facut o facultate tehnica, fiind axat intr-o directie foarte tehnica si pragmatica: ingineria. Insa ingineria s-a dovedit a fi un element secundar si pe masura ce a trecut timpul, latura artistica, umoristica a devenit principala mea activitate, din care am si ajuns sa imi castig existenta la putin timp dupa terminarea facultatii, abandonand complet ingineria. Credeam ca voi fi un inginer electronist bun, dar mi-am dat seama ca m-am inselat. Am fost un electronist si un inginer corect, dar fara sclipire. Ma plictiseam si am abandonat, lasand deoparte toti cei 17 ani de scoala”, spune acesta.

Romania – un producator de creiere si talente pentru Occident

Actorul atrage atentia ca Romania, in ciuda potentialului creativ pe care il are, nu stie sa se foloseasca de resursele sale iar sistemul nu reuseste sa pastreze oamenii valorosi in tara.

Din nefericire, in Romania, talentele si oamenii care au har, nu sunt rasplatiti cu atentia necesara, nu sunt cultivati si cei mai multi iau drumul strainatatii. Romania este, acum, un bun producator de talente pentru Occident. Creativii nostri isi cauta rostul prin lume, pentru ca in Romania nu si-l gasesc.

De ce ar trebui adultii sa sprijine creativitatea?

Oamenii creativi reprezinta o valoare a unui popor. Pentru ca toti creativii trag in sus o natiune. Un popor necreativ este un popor trist si saracit. Deci parintele care are un copil care are talent, trebuie sa fie foarte atent la modul in care se comporta cu acel copil. Nimic nu e mai rau in viata unui om, decat sa traiasca pana moare cu regretul ca nu si-a implinit destinul, ca a avut un talent pe care parintii i l-au inhibat”, e de parere Toni Grecu.

Actorul incurajeaza parintii sa faca tot ce le sta in putinta pentru a-si incuraja copiii sa fie creativi:

“In scoala generala, in scoala primara, se intampla prea putine lucruri pentru a sprijini elevii talentati. Copiii talentati, in primul rand, trebuie sa fie protejati. Sa fie protejati si ajutati de familie si de institutiile specifice care pot sa il sprijine in devenirea lui. Parintii trebuie sa investeasca bani in talentul propiilor copii. Sa-i duca la scoli speciale, sa le puna profesori speciali. Sa investeasca incredere in ei si, acolo unde se poate, sa investeasca si bani. Sa-i ajute prin toate mijloacele sa isi implineasca destinul.

VIDEO PROTVPLUS.RO